Bursa locurilor de muncă pentru căpşunarii români care vor merge în Spania a generat un interes imens la Târgu Jiu. Organizată în premieră în municipiul Târgu Jiu, Bursa locurilor de muncă va avea loc pe 28 și 29 ianuarie şi va pune la dispoziţia potenţialelor lucrătoare în agricultură 800 de locuri de muncă. Acţiunea este organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. În ciuda faptului că instituţiile statului şi un mare angajator din Spania sunt organizatorii exclusivi ai Bursei locurilor de muncă pentru căpşunari, în Târgu Jiu au apărut de câteva zile persoane care intermediază, în schimbul unor comisioane, accesul la acţiunea de selecţie de culegătoare de căpşuni în Spania. Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj îi avertizează pe cei interesaţi să nu dea curs nici uneia dintre ofertele de pe piaţă, având în vedere că doar instituţiile statului au dreptul de a oferi invitaţii şi informaţii în legătură cu Bursa locurilor de muncă pentru Spania.
Trei luni la cules de căpşuni
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, la recrutarea de personal nu se solicită vreun comision, aşa cum procedează persoanele neautorizate care au apărut cu oferte la Târgu Jiu. În anumite situaţii, taxele de intermediere a accesului la Bursa locurilor de muncă pentru Spania sunt consistente. Conducerea Agenţiei Judeţene le transmite cetăţenilor care au de-a face cu astfel de persoane care recrutează forţă de muncă pentru Spania să nu se lase păcălite şi să nu achite vreun comision. Accesul la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu, locul de desfăşurare a Bursei locurilor de muncă pentru culegătoare de căpşuni în Spania, se va face numai pe bază de invitaţie. Astfel de invitaţii vor fi transmise de către fiecare Agenţie Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din ţară femeilor aflate deja în bazele de date şi candidatelor care vor depune solicitări scrise la sediile instituţiilor respective.
Solicitările se depun până pe 23 ianuarie
Romeo Chiriac, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, a declarat că la nivelul instituţiei pe care o conduce solicitările pot fi depuse până pe 23 ianuarie. Nu este nevoie de o calificare într-un domeniu anume, activitatea respectivă necesitând forţă de muncă necalificată. „Noi suntem alături de Agenţia Naţională principalul organizator al Bursei. Nimeni altcineva nu are legătură cu organizarea Bursei de la Târgu Jiu. Accesul în sală se va face numai pe bază de invitaţie. Prioritate au cele care sunt deja în baza de date şi au mai fost la cules de căpşuni, dar pot fi aduse cereri până pe 23 ianuarie. Mai este necesar cazierul valabil şase luni şi adeverinţă de la medicul de familie. Vor trimite astfel de invitaţii şi agenţiile din toată ţara în fiecare judeţ. Nu putem aprecia ce prezenţă va fi la Bursă, dar interesul este major. Sunt 800 de locuri de muncă. Angajatorul este foarte serios. Contractele de muncă se încheie pe loc, pe o perioadă de trei luni. Plecările se vor face începând cu jumătatea lunii februarie. Se oferă şi cazare la un euro. Venitul lunar este de aproximativ o mie de euro. Sunt pe trei luni 3.000 de euro. Este o sumă pe care unii o câştigă într-un an în ţară. Am insistat ca Bursa să aibă loc la Târgu Jiu pentru că anul trecut am avut 121 de gorjence plecate la cules de căpşuni în Spania“, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, principalul organizator al Bursei locurilor de muncă pentru Spania.