10.3 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii strazii au fost alungati din Gara Craiova

Copiii strazii au fost alungati din Gara Craiova

Craiovenii care calatoresc mult cu trenul sau cei care lucreaza in zona garii au observat, probabil, ca s-a schimbat ceva: vagabonzii, copii sau oameni in toata firea, s-au imputinat. Schimbarea s-a produs dupa ce responsabilii garii au hotarit ca acest loc e destinat exclusiv calatorilor. Seful de gara, Carmen Mihaila, spune ca acum, chiar daca vor vrea, vagabonzii nu vor mai putea sa stea in gara deoarece a fost incheiat un contract cu o firma de paza, care se va ocupa de indepartarea celor care vor sa-si faca din gara locuinta.

Gabriel Chifu, vicepresedintele organizatiei „Salvati Copiii!“ Dolj – organizatie care se ocupa de preluarea copiilor de pe strazi si ducerea lor in institutiile statului – si, totodata, seful Centrului de Plasament nr. 8 „Copiii strazii“, a spus: „Aceasta masura este imbucuratoare. Gara era locul in care se stringeau toti acesti copii deoarece puteau face mai usor rost de bani. Oamenii le dau de pomana, iar taximetristii ii pun sa le spele masinile sau geamurile. Copiii au banii lor si, din aceasta cauza, prefera sa stea afara decit intr-un centru de plasament. Decit sa le dea bani, oamenii mai bine ar suna la centrul de plasament si le-ar cere celor care se ocupa de aceasta problema sa aiba grija de copii“.

Copiii strazii trebuie convinsi, nu constrinsi sa isi schimbe viata

Vicepresedintele Organizatiei „Salvati Copiii!“ Dolj spune ca alungarea copiilor din gara nu rezolva problema acestora: „De aproape 20 de ori copiii au fost strinsi in zadar din zone precum gara, dar multi dintre ei au fugit din nou in strada; sint copii care au fugit de patru-cinci ori. Legea actuala nu permite insa alte masuri, in afara de internarea in centrele de plasament sau de reintegrarea in familie“.

Exista insa in lucru un plan de actiune, la realizarea caruia au lucrat nu numai institutiile statului, ci si specialistii pe aceasta problema de la ONG autorizate, care ar urma sa fie mult mai bun. El prevede reintegrarea in societatea a copiilor, mai ales a celor de peste 18 ani, prevenirea aparitiei situatiilor care il determina pe copil sa aleaga viata in strada si organizarea unor echipe mobile de asistenta sociala stradala care sa discute cu copiii si sa ii convinga sa revina in centrele de plasament sau in familii, fara insa a le impune acest lucru“.

Gabriel Chifu precizeaza ca o astfel de echipa este folosita deja la Craiova si ea s-a dovedit cea mai buna metoda de rezolvare a problemei copiilor strazii. Numarul celor care stau in jurul garii a scazut in ultimul timp. De la 30-40 citi erau inainte, in prezent sint 13-15. In paralel, in garile din orase precum Timisoara sau Pitesti, sint peste 100 de copii care isi duc viata in acest fel. Pina la aplicarea noilor metode, fie ca au voie in gara, fie ca nu, iarna ii va gasi pe multi copii pe strazi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS