Inainte sau dupa punerea in posesie a padurilor revendicate de fostii proprietari, s-au taiat lemnele ca-n codru. Nici la Ghizdavesti, lucrurile nu puteau sa stea altfel decit in celelalte parti. Anul trecut, in decembrie, locuitorii din Ghizdavesti au vazut ca, in fiecare noapte, din cele 380 de plute, cite erau la inceput pe un hectar si ceva aflat in mijlocul propriilor terenuri, ramin tot mai putine. Pentru ca pilcul de plute risca sa dispara definitiv in doar citeva nopti, oamenii care aveau terenurile in vecinatate s-au vorbit, si ziua au inceput sa taie plopii care mai ramasesera. Carutele cu lemne au trecut prin mijlocul satului, iar dupa spusele oamenilor, le-au vazut si primarul, si politistii si nu au zis nimic.
Dupa nici doua luni de la eveniment, 70 de tarani din Ghizdavesti s-au trezit chemati la politia din comuna si pusi sa dea cu subsemnatul. Prin fiecare gospodarie din sat au inceput sa umble politia, reprezentantul Ocolului Silvic si reprezentantii Primariei din Celaru. Acolo unde au gasit lemne, le-au cubat, le-au evaluat si au inceput sa intocmeasca procese-verbale, iar oamenii au fost invitati pe rind la politie.
Mihai Ionescu sustine ca a taiat o singura pluta si i s-a facut proces-verbal dupa care a primit o amenda de peste cinci milioane de lei, pe care a si platit-o. El reclama ca expertul de la Ocolul Silvic i-a pus in circa mai mult lemn decit a taiat. Gheorghe Croitoru si Vasile Croitoru au primit si ei zece si respectiv doua milioane de lei amenda si li s-a facut si dosar penal. Oprea Nitu are de platit o amenda de 2,7 milioane de lei si nu stie daca o sa scape fara dosar penal.
Oamenii recunosc ca au taiat plute dintr-un loc care, sustin ei, le-a apartinut cindva, dar nu sint multumiti de faptul ca acea comisie care a umblat din casa in casa le-a pus in circa si plutele furate de tigani noaptea. Ei sint nemultumiti, de asemenea, ca, desi au taiat lemne intr-o singura zi, au fost chemati pe rind la politie sau la Parchet si nu li s-a dat nici macar o copie dupa procesele-verbale de constatare a prejudiciului ca sa poata sa actioneze la timp in instantele de judecata. „De ce atunci cind am taiat lemnele ziua si nu noaptea, ca hotii, nu a venit primarul sau politistul sa ne spuna ca nu facem bine? Cind taiau tiganii plute si noi ne duceam la primarie si spuneam, ziceau ca nu e treaba lor si ca sa ne punem paznici daca vrem sa nu se mai taie. Atunci am crezut ca e lemnul nostru si decit sa ni-l fure, mai bine-l taiem. Hectarul asta de plute nu este trup cu padurea si se afla in mijlocul paminturilor noastre“, spune Gheorghe Croitoru. Reprezentantii primariei din comuna Celaru spun ca nu este nimic in neregula in toata aceasta afacere; oamenii au taiat de capul lor din lemnele care nu le apartineau si trebuie sa plateasca acum amenda.
Daca primaria sau Ocolul Silvic din zona tin neaparat sa bage in puscarie 70 de tarani din Ghizdavesti este un lucru discutabil. Indiscutabila ramine metoda parsiva prin care taranilor li s-au intocmit dosare penale si procese-verbale cu stabilirea prejudiciului. Niciunul dintre cei vizati nu recunosc ca li s-ar fi adus la cunostinta vreo copie dupa hirtia prin care li s-a stabilit valoarea prejudiciului creat.
70 de sateni contesta amenzile primite pentru taiatul plopilor
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei