-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj"CREDEM ÎNTR-O ENERGIE CURATĂ ŞI SIGURĂ"

„CREDEM ÎNTR-O ENERGIE CURATĂ ŞI SIGURĂ”

Autogazul – o alternativă accesibilă. Economii mai mari pentru şoferii care merg pe GPL

Dezvoltarea continuă a sectorului autogaz în Europa

Autogazul este o soluţie curată şi accesibilă, care a devenit carburantul alternativ numărul unu în UE datorită preţului scăzut şi a rolului semnificativ în protejarea mediului înconjurător prin emisiile poluante reduse. Termenul de Autogaz descrie gazul petrolier lichefiat (LPG) utilizat pe post de carburant pentru motoare cu ardere internă; este combustibilul alternativ cu cea mai mare utilizare în Europa.

Totuşi, din cauza dezvoltării eterogene, piaţa europeană este caracterizată printr-un grad ridicat de potenţial neexploatat. Succesul obţinut de câteva pieţe naţionale pe plan european şi mondial demonstrează, însă, că autogazul se poate dezvolta ca un element-cheie al portofoliului de energie, având ca rezultat beneficii semnificative de mediu şi socio-economice.

Studiile efectuate de Comisia Europeană demonstrează posibilitatea creşterii considerabile a potenţialului autogazului, în resursele de carburanţi alternativi, ajungându-se în anul 2020 la 30% din balanţa combustibililor auto, producând beneficii importante guvernelor şi societăţii, în general.

GPL-ul, tot mai apreciat şi în România de şoferii care vor să economisească un ban

Fie că vorbim doar despre beneficiile financiare, fie că le luam în considerare şi pe cele ecologice sau de siguranţă, instalaţiile auto pe gaz sunt tot mai căutate de şoferii români. Piaţa de kituri dedicate GPL se află pe un trend ascendent în România.

Domeniul combustibililor alternativi oferă o nouă perspectivă proprietarilor de automobile, pentru că sistemele GPL aduc utilizatorilor economii substanţiale şi un impact redus asupra mediului. Astfel, instalaţiile pe GPL aduc multiple beneficii ecologice.

Pentru ca maşina să funcţioneze în cele mai bune condiţii, este necesar ca instalaţiile de GPL să fie construite în funcţie de caracteristicile fiecărei maşini. Prin crearea de kituri GPL dedicate, companiile specializate în producţia şi omologarea instalaţiilor auto pe gaz, precum şi în asigurarea montajului, distribuţiei şi suportului tehnic – realizează o corespondenţă clară între caracteristicile tehnice ale maşinii şi caracteristicile componentelor instalaţiilor auto de gaz. În acest sens, pentru fiecare model de maşină a fost gândit un kit GPL special, astfel încât fiecărui şofer să îi fie uşor să opteze pentru instalaţiile economice şi ecologice de cea mai bună calitate.

Tot mai mulţi şoferi români îşi montează pe maşini instalaţii de gaz, chiar şi în cazul unor motoare cu capacitate mare. Acest lucru este motivat în primul rând de faptul că un litru de gaz costă doar 2.85 lei.

În general, şoferii care circulă foarte mult sunt primii care fac conversia la GPL, indiferent de clasa socială din care fac parte. Motivul principal îl reprezintă dorinţa de a economisi, desigur, dar şi siguranţa şi factorii de mediu sunt luaţi în calcul de către unii dintre ei. În plus, în ultima perioadă s-a înregistrat o creştere a numărului de maşini cu motoare puternice care apelează la sisteme GPL, şoferii acestora fiind şi ei interesaţi să reducă din cheltuielile cu carburantul.

Datorită densităţii mai mici faţă de benzină, consumul de GPL exprimat în litri va fi până la 10% mai mare decât cel de benzină. De aceea se poate economisi minimum 40% din costul carburantului. În România cu suma reprezentată de costul a 10 litri de benzină, se parcurge o distanţă mai mare cu 40% folosind GPL.

Cât costă o instalaţie de gaz?

Preţurile pentru o instalaţie GPL variază de la 2.200 lei pentru o Dacia Logan, până la 8.500 lei pentru un Audi Q7, pe benzină. Diferenţele se fac în funcţie de anumite caracteristici ale maşinii, precum: capacitatea şi puterea motorului, strategia de injecţie şi anumite componente electronice. Preţul pentru achiziţia unei astfel de instalaţii poate fi plătit la unele firme chiar şi în rate.

Este foarte important ca, după montajul instalaţiei, utilizatorul să se prezinte la RAR cu talonul maşinii şi cu certificatul de conformitate al instalaţiei pentru înscrierea sistemului în cartea maşinii. De asemenea, acesta trebuie să meargă cu autoturismul pentru revizia GPL, o dată la 6 luni sau după ce a parcurs 1.500 km.

Investiţia din montarea unei instalaţii de gaz se amortizează într-un timp relativ scurt, numai din diferenţa de cost benzină-GPL.

Cum economiseşti?

Cred că, cu toţii suntem interesaţi să reducem costurile de zi cu zi, de la mâncare, haine până la combustibilul băgat în maşină. Cu GPL economisiţi 107.5 lei sau chiar mai mult la fiecare plin! Cum este posibil aşa ceva?

Făcând un calcul simplu, dăm ca exemplu o Dacie Logan cu rezervor de benzină de 50 L, facem un plin de benzină cu 5 lei şi plătim la casă 250 lei, la un consum de 8% facem 625 Km. Punem instalaţie GPL, facem un plin de 50 L la preţul de 2.85 lei şi plătim la casă 142.5 lei, la un consum aproximativ de 9% parcurgem 625 Km.
Făcând un calcul 250 – 142.5 = 107.5 lei economisiţi

Care sunt avantajele GPL care conduc la o economie reală?

GPL se obţine la un cost relativ scăzut, fiind un carburant de viitor. Datorită acestui aspect se poate afirma faptul că preţul de achiziţie al combustibilului de GPL este aproximativ la 60% din preţul benzinei, o economie substanţială de cost cu combustibilul.

Consumul litric de GPL pentru un motor este cu maximum 10% mai mare decât consumul de benzină din cauza densităţii combustibilului GPL care este mai mică decât densitatea benzinei.

Prin folosirea unei instalaţii GPL auto se realizează o economie reală de aproximativ 40% având un efect principal asupra amortizării investiţiei.

Amortizarea investiţiei pentru montarea unei instalaţii GPL auto se va realiza relativ facil, numai din diferenţa de cost BENZINĂ – GPL. Cu cât km parcurşi sunt efectuaţi într-un interval mai scurt de timp, cu atât se micşorează şi perioada de amortizare a investiţiei pentru montarea instalaţiei GPL auto.

ADE Gas continuă seria articolelor dedicate domeniului auto GPL cu partea a doua din capitolul “Credem într-o energie curată şi sigură”, de data aceasta accentul fiind pus pe avantajele economice ale folosirii Gazului Petrolier Lichefiat, carburantul alternativ care a devenit numărul unu în Uniunea Europeană datorită preţului scăzut şi beneficiilor ecologice.
“Dorim să facem cunoscute câteva considerente de ordin economic, tehnic şi legislativ, astfel incât opţiunea şoferilor de a-şi monta pe maşini instalaţii de gaz să nu constituie un factor de îngrijorare, dar să constituie în final o economie de ordin financiar”, a declarat Cristi Berceanu, unul dintre acţionarii grupului ADE Gas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS