4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGreblă către Ciurel: „O să am grijă să fii terminat!“

Greblă către Ciurel: „O să am grijă să fii terminat!“

Toni Greblă pare resemnat în legătură cu viitorul său
Toni Greblă pare resemnat în legătură cu viitorul său

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat Senatului aviz pentru arestarea şi trimiterea în judecată a judecătorului Curţii Constituţionale a României, fostul senator de Gorj, Toni Greblă. Conform procedurilor, cererea DNA a ajuns mai întâi la procurorul general al României. Ex-parlamentarul se afla în Bucureşti ieri, când a aflat că se cere aviz pentru arestarea sa. Greblă şi-a sunat prima dată soţia pentru a o anunţa în legătură cu solicitarea procurorilor anticorupţie. „M-a sunat să-mi spună că s-a cerut arestarea preventivă. Mi se pare o aberație. Am văzut tot felul de aberații care se vehiculează prin presă. Am văzut un articol în care se face o legătură cu Gala Bute, pe motiv că unul dintre nașii lui Bârcină, la nu știu care dintre copii, ar fi sponsorizat Gala Bute, comentarii de mai mare râsul. Nu văd care e legătura. Soțul meu e la Bucureși și m-a întrebat la telefon dacă am văzut că se cere arestarea. I-am spus că nu știam nimic, l-am încurajat. Noi am fost nași la mai multe nunți, nu înțeleg de ce se tot vehiculează Bârcină“, a declarat Mihaela Greblă.
Judecătorul Toni Greblă a declarat că nu se aştepta ca DNA să ceară arestarea sa: „Nu mă aşteptam să se întâmple acest lucru. Credeam că voi avea parte de o urmărire penală echitabilă şi fără excese. Dar cum suntem într-o campanie permanentă, trebuie să existe şi pagube colaterale“, a spus Toni Greblă. În acelaşi dosar mai sunt anchetaţi omul de afaceri Ion Bârcină, finul lui Toni Greblă, deputatul PSD Iulian Iancu, omul de afaceri Victor Dolghi, generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, mare maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880, precum şi Horia Hăhăianu, director la Transelectrica.

L-a ameninţat pe Ciurel

Potrivit anchetatorilor anticorupţie, Toni Greblă l-ar fi ameninţat pe managarul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel: „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!“, a spus Toni Greblă. Laurenţiu Ciurel a răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?“, la care Toni Greblă a spus: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!“. Conform aceloraşi surse, Toni Greblă ar fi intervenit la Ciurel, care era în momentul respectiv director la Complexul Energetic Rovinari, pentru a-l ajuta pe finul său, Bârcină. Afaceristul Bârcină avea neachitat către Complexul Rovinari un debit de zece milioane de lei şi ulterior de aproape 6,3 milioane de lei. Compensarea susţinută de Toni Greblă, pentru Bârcină, privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică care nu putea fi folosită de către Complexul Energetic Rovinari. Faptele ar fi avut loc în 2008, iar în legătură cu acest lucru, Laurenţiu Ciurel a fost audiat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul în care este urmărit penal judecătorul constituţional Toni Greblă.

Acuzaţii grave pentru un judecător CCR

Judecătorul Curţii Constituţionale a României, Toni Greblă, este urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. „În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la 18.12.2013) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 de euro; în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 de lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe. Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)“, potrivit procurorilor anticorupţie.

Încă două acuzaţii la adresa lui Greblă

Între timp, Direcția Națională Anticorupție i-a adus lui Toni Greblă două noi acuzații: favorizarea făptuitorului și folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă sunt folosite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. „Faţă de momentul iniţial, au apărut elemente care conturează suspiciunea rezonabilă a săvârşirii ultimelor două infracţiuni menţionate în sensul în care judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri directe cu o persoană care avea calitatea de suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la DNA, i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru şi îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influenţă pentru a obţine aceste informaţii de la organele judiciare“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Afaceri transfrontaliere

Anchetatorii au mai stabilit că Toni Greblă ar fi derulat activităţi asemenea unui administrator de firmă şi a pus la cale, alături de alte persoane, o afacere care viza exporturi ilegale către Federaţia Rusă: „(…) suspectul Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator/director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj şi cu o societate comercială având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică. Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agroalimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agroalimentare din Uniunea Europeană. În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr. 86/2006 – Codul Vamal“, conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Toni Greblă se află în prezent în concediu de odihnă, pe care şi-l va întrerupe dacă Senatul va încuviinţa arestarea sa. Greblă a fost senator de Gorj, înainte de a fi desemnat judecător al Curţii Constituţionale. Fostul parlamentar a refuzat să demisioneze din funcţia pe care o deţine în prezent, deşi a declarat că imaginea instituţiei a fost afectată de dosarul său penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS