3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljȘeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie de la SJU Craiova, prof. univ. dr. Nicolae Cernea: „Aparatura medicală este pe punctul de a ceda“

Șeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie de la SJU Craiova, prof. univ. dr. Nicolae Cernea: „Aparatura medicală este pe punctul de a ceda“

Medicii de la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova sunt nevoiți să lucreze zilnic cu aparatură veche. Aici ajung cazurile cele mai grave din Oltenia, dar în curând cadrele medicale nu vor mai putea rezolva problemele miilor de femei care au nevoie de ajutor.

În fiecare an, la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova sunt aduși pe lume în medie 3.500 de copii. Numărul mămicilor care aleg să nască aici este însă în scădere din cauza condițiilor de spitalizare precare, dar și a aparaturii vechi. Multe paciente din Craiova preferă să nască în alte spitale din oraș sau din țară, spun medicii. Problemele acestei secții se regăsesc în tot spitalul. Vorbim despre vechimea clădirii, care are nevoie de consolidare, dar și de lipsa dotării. „Aparatura medicală pe care o avem este veche și pe punctul de a ceda și de a nu mai putea să facem față cerințelor actuale“, spune prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU.

Secția are nevoie de multă aparatură nouă

Secția are nevoie de ecografe noi, dar și de aparate care să urmărească starea copilului după naștere. Fără ele, medicii nu mai pot ajuta copiii și mămicile. „Avem nevoie de foarte multe lucruri. Ne trebuie ecografe performante pentru că acelea pe care le avem în acest moment sunt pe punctul de a ceda. Au o vechime de șapte-zece ani, ceea ce este foarte mult. Avem nevoie și de aparatură pentru asistarea la naștere. Este greu să facem medicină de secolul 21 în aceste condiții. Capacitatea medicilor din această clinică este foarte înaltă, lucru recunoscut și în țară, și în străinătate, dar, din păcate, din aceste motive nu ne putem face treaba. Oamenii cunosc mai puțin aceste aspecte, ei văd lucrul primar de care se lovesc, mizeria din spital, gradul de degradare a unor saloane, lipsa unor medicamente relativ nesemnificative, și de aici gradul mare de insatisfacție a populației“, spune șeful secției, dr. Nicolae Cernea.

„O să fim obligați să trimitem unele cazuri către București, Timișoara, Cluj“

Jumătate din cazurile care ajung în această secție vin din județele vecine. Problema este că medicii riscă să nu mai facă față acestor situații din cauza aparaturii uzate. „O să fim obligați să trimitem unele cazuri către București, Timișoara, Cluj, ceea ce va spori mult gradul de insatisfacție a oamenilor. Și patologia cu care ne confruntăm este din ce în ce mai serioasă. Asta și din cauza faptului că femeile rămân însărcinate mai târziu, când deja au anumite boli. Gravida care naște ușor poate naște oriunde. Însă, gravida și copilul cu probleme trebuie tratați în condiții cu totul speciale“, spune prof. univ. dr. Nicolae Cernea.
Comparativ cu alte secții din țară, chiar și din Craiova, dotarea cu aparatură a secției este mult rămasă în urmă. „Celelalte spitale din țară au aparatură modernă și de bună calitate. În Craiova nu s-a mai construit un spital de peste 40 de ani, pe când în celelalte orașe mari sunt câte două-trei spitale noi sau altele refăcute. Există posibilitatea sistemului privat, care se adresează însă unei populații restrânse. Din punct de vedere al capacității medicale, suntem echivalenți cu cei din țară și străinătate. Am reușit să atragem în secție un număr mare de medici, care lucrează unii și cu jumătate de normă, astfel încât în fiecare moment să fie cineva. Avem și medici tineri bine pregătiți, însă, din lipsă de aparatură, ei nu pot face tot ce ar putea“, a adăugat şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU.

Lucrările neterminate dau peste cap activitatea clinicii

Sunt situații în care pacienții se lovesc și de lipsa unor medicamente. „La un spital de mărimea acestuia, mai apar probleme cu medicamentele. Spitalul are toate medicamentele scumpe, dar lipsesc episodic fie materiale sanitare, fie medicamente relativ ieftine pe care omul și le poate achiziționa fără un efort substanțial. De exemplu, la o persoană care ar sta șapte-opt zile internată și ar avea nevoie să își cumpere medicamente sau materiale sanitare, costul nu ar depăși 100 de lei“, explică dr. Nicolae Cernea.
Pe lângă toate acestea, secția funcționează într-un număr mai mic de saloane și asta din cauza unor lucrări începute în urmă cu patru ani care au rămas neterminate. O parte din Secția de Obstetrică-Ginecologie, de la etajul opt al spitalului, ar fi trebuit să ajungă la standarde europene, lucrările urmând să fie făcute cu bani veniți de la Banca Mondială. Munca a început în noiembrie 2011 şi a decurs bine până în ianuarie 2012. Atunci a fost sistată din cauză că o bucată de tencuială a căzut într-unul din saloanele aflate cu un etaj mai jos și un pacient din salonul respectiv a fost rănit uşor.
Acum, în acea parte a secției este șantier și până când spitalul nu va fi consolidat nu se mai poate lucra. În acest moment, în secție se poate face doar o igienizare superficială, după cum spune dr. Nicolae Cernea. „Se poate da cu un simplu var, dar în câteva luni problemele serioase reapar. Și problema goangelor este serioasă. Se face dezinsecție pe tot spitalul pentru că altfel fug dintr-o parte în alta. Dar degradarea infrastructurii face ca ele să reapară și să nu putem ține pasul din punct de vedere material și al igienizării cu apariția lor. De aceea, este necesar să se întrețină o igienă acceptabilă și personalul depune toate eforturile în acest sens“, a încheiat prof. univ. dr. Nicolae Cernea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS