1.2 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘpăgi în euro pentru buletine în ograda directoarei Voicinovschi

Șpăgi în euro pentru buletine în ograda directoarei Voicinovschi

Un craiovean de 40 de ani, care a fost arestat preventiv la sfârșitul săptămânii trecute, este acuzat că racola persoane care se duceau la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova pentru eliberarea unor documente și, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 și 200 de euro, obținea eliberarea în regim de urgenţă a acestora. După acțiunea de prindere în flagrant, anchetatorii au găsit asupra bărbatului, care nu este angajat al instituției, cheile de la biroul directoarei Madlen Voicinovschi și mai multe sume de bani în lei, dolari și euro.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj spun că povestea șpăgilor de la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova începe pe 13 ianuarie, când s-au sesizat din oficiu în legătură cu craioveanul Ioan Kovacs, de 40 de ani, care, „contra unor sume de bani, intervine pe lângă funcţionari ai Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova pentru a facilita întocmirea sau preschimbarea unor cărţi de identitate şi alte documente de stare civilă în regim de urgenţă“.
Mai exact, anchetatorii au aflat că bărbatul racola persoane care se duceau la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova pentru eliberarea unor documente și, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 și 200 de euro, obținea eliberarea în regim de urgenţă a documentelor.
„Din datele informative deţinute până în prezent rezultă că persoanele care au înmânat susnumitului sumele de bani pretinse au beneficiat de un regim preferenţial în obţinerea documentelor solicitate, luând documentele în aceeaşi zi sau cel mai târziu în ziua următoare“, spun procurorii doljeni în referatul prin care au solicitat arestarea preventivă a inculpatului.

A luat bani de la un investigator sub acoperire

Ulterior, suspectul a fost pus sub supraveghere, iar pe 3 februarie s-a autorizat folosirea unui investigator sub acoperire din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Dolj, care urma să ia legătura cu Ioan Kovacs pentru obținerea în regim de urgență a unei cărți de identitate. De asemenea, anchetatorii au autorizat și folosirea a doi colaboratori, care urma să aducă documentele necesare eliberării cărții de identitate.
O zi mai târziu, anchetatorii au înregistrat și marcat suma de 300 de euro, banii fiind înmânați investigatorului sub acoperire.
Pe 4 februarie, în jurul orei 13.15, investigatorul sub acoperire s-a întâlnit cu Ioan Kovacs la sediul Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova și i-a explicat că are nevoie de o carte de identitate pentru susținerea examenului auto. Investigatorul a explicat că este din oraşul Rovinari, şi-a pierdut cartea de identitate şi vrea să obţină alta, însă cu reşedinţa în municipiul Craiova. Pentru că investigatorul nu avea certificatul de naştere, Ioan Kovacs i-a spus că poate să-i facă rost de o carte de identitate provizorie, însă numai dacă găsește pe cineva ca să-l ia în spațiu.
Mai departe, investigatorul i-a sunat pe cei doi colaboratori, care s-au prezentat la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova cu actul de proprietate al imobilului şi cu certificatul de nomenclatură stradală, iar Ioan Kovacs a întocmit o cerere pentru eliberarea actului de identitate și l-a trimis pe investigator să-și facă fotografii.
Anchetatorii mai susțin că, înainte de a depune actele, Ioan Kovacs i-a cerut 250 de euro investigatorului. „În jurul orei 13.45, investigatorul sub acoperire şi Kovacs Ioan s-au deplasat pe strada Unirii, către centrul municipiului şi după ce au parcurs aproximativ 200 de metri, Kovacs Ioan i-a pretins investigatorului sub acoperire suma de 250 de euro, spunându-i „dă-mi 200 pentru şefa şi dă şi ceva pentru mine, cât vrei tu“. Investigatorul i-a înmânat numitului Kovacs Ioan suma de 200 de euro şi l-a întrebat dacă „50 e bine“, iar suspectul a fost de acord, primind de la investigator încă 50 de euro, în total suma de 250 euro“, au mai reținut procurorii în referat.
După aceea, Kovacs a intrat într-un magazin ca să-și cumpere un pachet de țigări, moment în care a fost ridicat de ofițerii anticorupție.

A „găsit“ cheile directoarei?

După ce a fost reținut, bărbatul a fost percheziționat, iar asupra sa au fost găsite mai multe sume de bani. În unul din buzunarele hainei cu care era îmbrăcat Kovacs, anchetatorii au găsit 50 de dolari, 270 de lei, 250 de euro și un portofel în care ținea cartea de identitate a unei femei, propria carte de identitate, o chitanță și șapte timbre fiscale.
Banii dați cu câteva minute înainte de investigator au fost găsiți în buzunarul din spate al pantalonilor. Întrebat de unde are cei 250 de euro, Kovacs a explicat că a primit banii de la un „băiat“ pentru a plăti o factură de energie electrică.
Problema este că seriile de pe bancnote erau aceleași cu cele notate de procurorul de caz în procesul-verbal întocmit înainte de organizarea acțiunii de prindere în flagrant.
Asupra bărbatului a mai fost găsită o legătură de 16 chei, despre care inculpatul a explicat că a găsit-o miercuri dimineață, în curtea Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova.
Anchetatorii au aflat însă destul de repede care este și povestea cheilor. „Ulterior, s-a stabilit că aceste chei aparţin directoarei Madlen Voicinovschi, fiind cheile utilizate de aceasta la biroul său personal, fişetele din birou, cât şi de la un spaţiu unde erau depozitate materiale şi arhivate listele electorale. Cheile au fost înmânate de directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova inculpatului Kovacs Ioan în cursul dimineţii, în jurul orei 9.00, deşi acesta nu este angajatul instituţiei“, au mai reținut procurorii doljeni.
A urmat o percheziție domiciliară, iar acasă la Kovacs, anchetatorii au găsit mai multe documente şi acte de stare civilă, în copie şi original, folosite la obţinerea de cărţi de identitate şi acte de stare civilă. Joi, 5 februarie, Kovacs Ioan a fost arestat preventiv pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Ancheta procurorilor doljeni și a ofițerilor anticorupție a fost făcută cu sprijinul SRI Dolj.

Ce spune conducerea Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova

În încheiere, procurorul a mai reținut că, „atât cu ocazia acţiunii de prindere în flagrant, cât şi a întâlnirilor pe care le-a avut cu colaboratorii numiţi în cauză, a rezultat că inculpatul are acces liber la cadrele cu funcţie de răspundere în instituţie, inclusiv la directorul Voicinovschi Madlen, care de altfel i-a şi încredinţat cheile de la spaţiile unde sunt documente cu caracter secret sau confidenţial. Din conţinutul convorbirilor telefonice înregistrate a rezultat, de asemenea, că acesta, direct sau prin persoane interpuse, salariate ale instituţiei, are acces şi la calculatoarele instituţiei, unde sunt stocate informaţiile cu privire la evidenţa persoanelor, date cu caracter confidenţial, protejate prin lege“.
Întrebată despre această situație, directoarea Madlen Voicinovschi a explicat pentru Gazeta de Sud că, într-adevăr, i-a dat cheile bărbatului în dimineața zilei de 4 februarie pentru a muta un fișet și mai multe topuri de hârtie. Cum a explicat directoarea Voicinovschi că a lăsat cheile instituției pe mâna unei persoane care nu este angajată a Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova? Pentru că este omul „bun la toate“!
„Cunosc persoana respectivă, pentru că îi reprezenta la audiențe pe cetățenii de etnie romă care nu știu să scrie. În alte rânduri a venit cu împuterniciri pentru diferite persoane ca să le eliberăm documente de identitate. Nu este angajatul nostru, pot spune că l-am tolerat și poate nu trebuia. De exemplu, vara trecută l-am găsit măturând curtea, golind coșurile de gunoi. Când l-am întrebat ce face, a susținut că o ajută pe femeia de serviciu“, a declarat Madlen Voicinovschi. Ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 4 februarie? „În acea dimineață i-am dat cheile de la biroul meu și de la o încăpere unde ținem topurile de hârtie și l-am rugat să mute un fișet și mai multe topuri de hârtie. Nu a avut acces la documente secrete, cu atât mai puțin la calculatoare. Nu a apucat să îmi înapoieze cheile și am aflat târziu că a fost reținut. În ziua în care l-au ridicat, anchetatorii m-au întrebat despre chei și le-am spus exact ce s-a întâmplat. Cheile mi-au fost înapoiate“, a mai spus Madlen Voicinovschi.

Ancheta merge mai departe

Anchetatorii au mai explicat că ancheta este abia la început și urmează să se stabilească exact care din funcționarii Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova îl ajutau pe inculpat. „De asemenea, în continuare urmează să fie audiaţi martori din rândul lucrătorilor Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova şi persoanele care vor fi identificate ca fiind beneficiare ale serviciilor inculpatului Kovacs Ioan, astfel încât pentru continuarea cercetărilor se impune privarea de libertate a acestuia, pentru a nu putea contacta aceste persoane“, au mai precizat procurorii doljeni în referat.
„Cu privire la pericolul social concret al faptelor săvârşite de inculpatul Kovacs Ioan, apreciem că acestea sunt deosebit de grave, având în vedere că rezultă indicii certe de implicare în activitatea infracţională şi a unor salariaţi din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova, cu atât mai mult cu cât inculpatul nu avea nici o calitate oficială şi a fost tolerat să-şi desfăşoare activitatea infracţională în cadrul instituţiei“, au încheiat anchetatorii.
Procurorii doljeni au explicat că directoarea Madlen Voicinovschi nu are calitatea de suspect sau inculpat în acest dosar penal. „În acest moment, în această cauză, directoarea Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova nu are calitatea de suspect sau inculpat“, a declarat pentru GdS procurora Magda Bădescu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Anchetă și de la primărie

Întrebată cum a fost posibil ca directoarea Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova să dea cheile unei persoane care nu este angajată a instituției, Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a precizat pentru Gazeta de Sud că se va face o anchetă administrativă pentru a se stabili exact ce s-a întâmplat. „Este clar că facem și noi o anchetă administrativă. Ea (Madlen Voicinovschi – n.r.) zice că i-a dat cheile ca să mute un dulap, dar verificăm“, a precizat Lia Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS