Elena Udrea a efectuat operațiuni specifice infracțiunii de spălare a banilor, prin vânzare și cumpărare de bunuri, acordarea unor împrumuturi către o societate comercială și prin preluarea unui credit de 3,26 milioane de euro de către un apropiat, potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a deputatei. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis aseară arestarea preventivă pentru 30 de zile a Elenei Udrea.
Procurorii susțin că preluarea de către Alexandru Faur, în anul 2010, a creditului contractat de Elena Udrea (foto) de la BRD „a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar și a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiției ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit“.
Dorin Cocoș este acuzat că, în perioada aprilie 2013 – iunie 2013, în mod direct sau prin intermediul unei societăți pe care o controlează și prin intermediul unor rude, a încheiat mai multe promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor, ce aveau ca obiect suprafețe construite din proiectul imobiliar pe care vânzătorul se presupunea că îl va dezvolta pe terenul achiziționat prin creditul de la BRD. În baza promisiunilor de vânzare-cumpărare, Cocoș urma să asigure circa 2,1 milioane de euro din creditul preluat de Faur.
„Toate acestea constituie probe, în sensul că preluarea creditului și încheierea promisiunilor de vânzare-cumpărare au reprezentat doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investiției și a provenienței sumelor de bani din care se efectuau plățile aferente creditului, respectiv sumele primite cu titlu de folos necuvenit ca urmare a infracțiunilor de corupție săvârșite“, se precizează în referatul DNA.
În plus, în actul de partaj voluntar încheiat între Dorin Cocoș și Elena Udrea, pe 10 iunie 2013, au fost declarate ca datorii comune suma de 540.045 de lei plus TVA, ce urma să fie plătită către societatea Calamari Trading Impex SRL, precum și un credit de 500.000 de euro contractat de la Dinu Pescariu, scadent în anul 2021. Ambele credite au fost preluate de Cocoș, iar anchetatorii au constatat că suma împrumutată de la Pescariu nu coincide cu chitanțele care atestă în fals că anterior partajului, respectiv până la 10 iunie 2013, s-ar fi restituit 100.000 de euro.
Tot din actul de partaj reiese că o mare parte din bunurile imobile obținute în perioada 2009 – 2013 și din sumele de bani aflate în conturi au revenit Elenei Udrea, care urma să beneficieze și de o sută de două milioane de euro.
„Din discuțiile dintre inculpații Cocoș Dorin și Pescariu Dinu Mihail rezultă că inculpatul Cocoș Dorin i-a solicitat acestuia semnarea chitanțelor antedatate, deși realiza caracterul fraudulos al acestora, Udrea Elena Gabriela având cunoștință de demersurile efectuate de inculpatul Cocoș Dorin de a disimula foloasele necuvenite primite. S-a stabilit, de asemenea, că, în perioada 2009 – 2013, Cocoș Dorin și Udrea Elena Gabriela au înstrăinat și respectiv au achiziționat mai multe imobile, existând indicii în sensul că acestea au constituit una dintre modalitățile de disimulare a provenienței sumelor de bani și a circuitului financiar“, se mai arată în referatul DNA.
PDL a beneficiat de plata unor materiale electorale în urma intervențiilor Elenei Udrea
Partidul Democrat Liberal se numără, pe lângă fostul ministru Gabriel Sandu și omul de afaceri Dorin Cocoș, printre beneficiarii sumelor de bani date de Ministerul Comunicațiilor pentru licențele Microsoft, PDL beneficiind de plata unor materiale electorale, potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a Elenei Udrea.
Potrivit sursei citate, Gabriel Sandu, în calitate de ministru al comunicațiilor, a trecut la realizarea procedurii de achiziție și la încheierea contractului de licențiere în urma presiunilor exercitate de Elena Udrea, în calitate de membru al guvernului și vicepreședinte PDL, dar și de alte persoane din conducerea aceluiași partid.
Procurorii susțin că printre beneficiarii sumelor de bani din plățile efectuate în baza contractului este și PDL, care a beneficiat de plata serviciilor de tipărire și anvelopare pentru câteva milioane de scrisori electorale.
Astfel, pentru promovarea hotărârii de guvern privind încheierea contractului de licențiere și alocarea bugetului necesar, Gabriel Sandu a beneficiat de susținerea ministrului Elena Udrea, iar în toamna anului 2009 s-a încheiat cu PDL un contract de prestări de servicii care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire și anvelopare a unui număr de patru milioane de scrisori electorale. Numărul scrisorilor a fost suplimentat ulterior la 8,6 milioane, urmând să se încheie un act adițional la contractul inițial.
Potrivit procurorilor DNA, pentru diferența de 4,6 milioane de scrisori electorale nu a mai fost făcută plata, astfel încât cei care au prestat serviciile respective au discutat cu Dorin Cocoș și au fost chiar în audiență la vicepreședintele PDL, Elena Udrea, dar s-au exercitat presiuni asupra lor să se renunțe la pretențiile financiare.
Ana Maria Topoliceanu a denunțat-o pe Elena Udrea că a primit mită 300.000 de lei
Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, a afirmat într-un denunț făcut în fața procurorilor DNA că Elena Udrea a primit mită în valoare de aproximativ 300.000 de lei, în perioada în care conducea Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), potrivit unor documente din dosarul privind arestarea preventivă a omului de afaceri Tudor Breazu.
Topoliceanu, o apropiată a Elenei Udrea, a făcut denunțul într-un moment în care nu era vizată de vreo investigație și nu avea nicio calitate procesuală, conform acelorași surse. Denunțuri au formulat și alte două persoane implicate în acest caz, omul de afaceri Dragoș Marius Botoroagă și fostul consilier al Elenei Udrea din MDRT, Ștefan Lungu.
Procurorii DNA au dispus, pe 6 februarie, începerea urmăririi penale împotriva a patru persoane în acest dosar. Este vorba despre omul de afaceri Dragoș Marius Botoroagă, pentru dare de mită, Ana Maria Topoliceanu, pentru luare de mită, precum și de Tudor Breazu și Ștefan Lungu, pentru complicitate la luare de mită.
Conform unor documente din dosarul întocmit de procurorii DNA, Udrea ar fi primit de la administratorul unei societăți comerciale, prin intermediari, aproximativ 300.000 de lei în numerar sau servicii turistice, suma reprezentând 10% din valoarea plăților efectuate de MDRT pentru lucrări executate de respectiva firmă în perioada 2010-2012.
De decontarea unor servicii turistice au beneficiat Tudor Breazu, la acea vreme consilier în cadrul MDRT, dar și Ana Maria Topoliceanu, care ocupa funcția de director al Companiei Naționale de Investiții.
Potrivit procurorilor DNA, finanțarea proiectelor derulate în perioada 2010 – 2012 prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului se realiza exclusiv cu aprobarea Elenei Udrea, fără a se ține cont de criterii obiective.
Reprezentanții firmelor care executau lucrările depindeau, pentru a încasa la timp sumele cuvenite, de bunăvoința persoanelor cu funcții de decizie din minister, care ar fi primit în schimb 10% din sumele respective.
Tudor Breazu este acuzat că le-a ajutat pe Elena Udrea și Ana Maria Topoliceanu să primească aproximativ 300.000 de lei de la Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei societăți comerciale, pentru a obține plata la timp a lucrărilor executate.
Pentru a asigura o aparență de legalitate, Breazu ar fi creat un circuit fictiv, prin care banii au ajuns în patrimoniul celor două. Astfel, după ce Compania Națională de Investiții făcea plățile pentru lucrările efectuate, Tudor Breazu dispunea transferul a 10% din suma încasată către o societate controlată de alt consilier al ministrului Udrea, Ștefan Lungu, în baza unor contracte de consultanță fictive. Banii ajungeau ulterior înapoi la Breazu, fie în numerar, fie prin intermediul unei firme controlate de acesta, sub forma unor contracte fictive de consultanță.
Prin această metodă s-au realizat patru transferuri bancare, la care s-a adăugat și o plată în numerar, suma totală fiind de aproape 300.000 de lei. O parte din această sumă a fost înmânată în numerar Anei Maria Topoliceanu, care ulterior i-a dat banii Elenei Udrea, fie la domiciliul acesteia, fie în biroul de la minister.
Potrivit procurorilor, banii rămași ar fi fost folosiți de Tudor Breazu pentru a plăti diferite cheltuieli pentru Udrea și Topoliceanu. Este vorba despre cheltuieli ocazionate de organizarea unei petreceri la Predeal în 2012, cu ocazia zilei de naștere a Elenei Udrea, dar și de mai multe excursii în străinătate pentru Udrea și Topoliceanu, dar și pentru el însuși.
Tribunalul București a decis, pe 8 februarie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a omului de afaceri Tudor Breazu, reținut anterior de procurorii DNA în dosarul Gala Bute.