6.2 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedici de familie, somaţi să restituie bani la CAS

Medici de familie, somaţi să restituie bani la CAS

Casa de Asigurări a trimis unor medici doljeni notificări prin care li se cere să restituie anumite sume de bani (Foto: Arhiva GdS)
Casa de Asigurări a trimis unor medici doljeni notificări
prin care li se cere să restituie anumite sume de bani (Foto: Arhiva GdS)

Mulți dintre medicii de familie doljeni sunt nemulțumiți, după ce s-au trezit cu notificări prin care sunt anunțați că trebuie să restituie sume de bani Casei de Asigurări de Sănătate. În urma publicării unei scrisori trimise redacției GdS de un medic care se află în această situație, alți doctori au vorbit despre postura „aberantă“ în care sunt.

Sute de medici de familie doljeni sunt puși să restituie Casei de Asigurări sume de bani, care, potrivit lor, nu ar avea de ce să le fie cerute. Totul a pornit după un control făcut de Camera de Conturi Dolj în anul 2012. În urma acestuia, CAS Dolj a trimis medicilor prin poștă plicuri în care sunt anunțați că au fraudat sistemul și că acești bani trebuie restituiți.
Motivele pentru care medicilor li se cer banii sunt fie pentru că ar fi acordat servicii medicale pacienţilor într-o perioadă în care aceştia erau spitalizaţi, fie pentru reţete acordate pensionarilor cu pensii între 0 și 700 de lei care ar avea venituri suplimentare. Sunt și situații în care medicilor le sunt imputați banii pentru medicamente prescrise de ei, fără scrisoare medicală de la alţi specialişti. Medicul de familie Dalida Mosorescu spune că în fiecare an cei de la Curtea de Conturi fac controale la CAS și rapoarte cu imputări pe niște baze informatice. Însă, reprezentanții CAS nu stau de vorbă cu cei de la Curtea de Conturi ca să le explice situațiile de care se lovesc medicii și din această cauză apar aceste probleme.
Medicii de familie doljeni spun că pentru anumite cazuri nu ar avea de ce să restituie acești bani, atâta timp cât există documente medicale care să ateste că s-au încadrat în prevederile legale. „Funcționarul public trebuie să evalueze orice drept al unei persoane în favoarea acesteia. În acest caz, însă, Curtea de Conturi evaluează situații în favoarea statului și nu a cetățeanului. S-au făcut controale ce țin de spitalizare și pentru asta li se impută unora banii. De exemplu, dacă un pacient era internat la chirurgie, însă în spital nu i se asigurau medicamentele și mai avea și hernie, și boală cronică, venea la noi să îi acordăm tratamentul pentru boala cronică. Dar în controlul Camerei de Conturi apărea că omul este internat în spital. Conform legii, spitalul trebuia să asigure toată medicamentația, dar este diferență colosală între ce spune legea și ce se face în realitate“, a explicat medicul de familie Dumitra Gindrovel.

„Omul spune că nu are nici un venit, dar te trezești după că avea“

Altă problemă este legată de rețetele date pensionarilor cu pensii cuprinse între 0 și 700 de lei. Aceștia trebuie să primească rețetă compensată 90%. Au apărut, însă, situații depistate de Camera de Conturi Dolj în care acești bolnavi au primit rețete compensate în acest fel, deși figurau cu venituri suplimentare. Și pentru aceste cazuri, medicii sunt nevoiți să restituie banii. Cadrele medicale spun, însă, că nu sunt organ de control și că nu au de unde să știe dacă omul are alte venituri din moment ce nu le declară și la medic. „Se întâmplă următoarea situație, omul vine în cabinet și spune că nu are nici un venit, dar te trezești după aceea că avea ceva“, a mai spus medicul Dumitra Gindrovel.
Au fost situații în care, în urma împroprietăririlor la privatizările în masă, oamenii au primit cupoane de acțiuni de la diverse societăți, iar la ora actuală pentru acele acțiuni li se cuvin dividende, care pot fi și în valoare de un leu, de existența cărora medicii nu știau și au prescris rețete, iar pentru acestea li se impută acei bani. „M-am trezit în cabinet cu oameni care semnaseră că nu au alte venituri, dar după aceea apăreau că au venituri din dividende. Cum să impuți ceva pacientului care are divident de un leu? Apar aberații din acestea strict în limita legii“, a adăugat medicul.
De aceeași problemă se lovește și doctorul Cristian Săndulescu, care spune că a avut de la pacienții pensionari declarație pe proprie răspundere și cupon cum că pensia lor este aceeași și nu au alte venituri, dar pentru că între timp le-a crescut pensia cu un leu, Curtea de Conturi îi impută banii: „Deși am prezentat la CAS documentele care arătau asta, nu s-a întâmplat nimic. Eu am primit adresă că trebuie să restitui banii pentru trei spețe. Am plătit doar suma legată de pensionari, pentru că acolo se pare că sunt în culpă, deși nu aveam de unde să știu eu că omul are venit suplimentar. Am plătit 1.500 de lei pentru asta“.

Sume imputate pentru pacienți care nu se află pe listă

Cadrelor medicale doljene li se cere să restituie și banii pentru medicamente prescrise fără scrisoare medicală de la specialişti. Însă și în această situație, medicii susțin că se lovesc de o problemă aberantă. „Altă speță este pentru medicamentul Cerebrolysin. Am prescris acest medicament la indicația medicului neurolog, pe baza scrisorii medicale, dar Curtea a sesizat că în acel an protocoalele spuneau că acest medicament trebuie dat doar o dată la trei luni. Dar am dat și lunar, pentru că așa a cerut neurologul, și asta pentru că, dacă pacientul face accident vascular, un an bolnavul trebuie să ia lunar acest medicament. Sunt niște noțiuni medicale care se bat în cap cu cele contabile. Și pentru asta am fost amendați. Eu am dat banii înapoi pentru sumele legate de pensionari, dar pentru acest medicament chiar nu o să fac asta, având în vedere că am scrisori medicale, pentru că și aici ar trebui să restitui cam 1.000 de lei“, a precizat dr. Cristian Săndulescu.
Medicul s-a mai confruntat cu o situație. „Am mai primit notificare și pentru un pacient care nu era la mine pe listă. Am dus această dovadă la CAS și, cu toate astea, Casa a făcut notificări pe care le-a trimis la Comisia de Arbitraj la București (este o instituție permanentă de arbitraj, fără personalitate juridică și cu competența de a soluționa litigiile dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale și casele de asigurări, la solicitarea uneia dintre părți – n.r.), unde se decide cine are dreptate și unde vom prezenta din nou dovezile. Noi mergem să ne susținem cauza pentru că suntem nevinovați. Avem dovezi și cu toate acestea tot pe noi ne amendează. Acolo se va stabili cine are dreptate, dar o să dureze pentru că numai din Dolj s-au trimis câteva sute de cazuri. Sunt probleme legate de sistem. În unele cazuri am dus dovezi, dar nu le-a luat în seamă CAS. Dacă la Comisia de Arbitraj nu ni se dă dreptate, ajungem în instanță“, a explicat medicul de familie.

„Sunt imputări abuzive“

Patronatul Medicilor de Familie Dolj a făcut și o sesizare către Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la sumele imputate pentru medicamenul Cerebrolysin, având în vedere că mai mulți medici s-au aflat în această situație. „A venit răspuns că, într-adevăr, nu trebuia să ne impute sumele pentru acel medicament pentru că este responsabilitatea medicului specialist. În plus, având în vedere starea de sănătate a pacientului, ce se întâmpla dacă îi dădeai medicamentul o dată la trei luni, cum spune protocolul, și omului i se întâmpla ceva, cine răspundea?“, a adăugat medicul Cristian Săndulescu.
Adriana Dogaru, medic de familie și președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj, spune că majoritatea medicilor doljeni se află în această situație: „Cam toți medicii au primit aceste adrese. Eu am toate actele prin care pot să mă disculp, dar nu se ține cont de asta la CAS și așa că o să ajung în instanță. Am primit și eu pentru mai multe spețe. Am avut pentru o rețetă în care nu aș fi respectat protocolul, dar eu nu am scris niciodată acea rețetă. Sunt imputări abuzive ale Casei. Ei spun că fac asta în baza unui control al Curții de Conturi. E abuziv, eu nu am scris rețeta aceea, nu e parafa mea, nu e pacientul meu. Am un răspuns al CAS în care spun că impută această problemă, după care au revenit și au trimis-o la Comisia de Arbitraj“.

În SUA, fiecare medic prescrie conform curiculei profesionale

Cu alte exemple vine medicul de familie Dalida Mosorescu: „Unei colege i s-au imputat rețetele cu Detralex – care este un trofic venos ce se administrează două comprimate pe zi – pe motiv că s-a depășit doza maximă pe un an. Și dacă cineva de la Casă, atunci când a fost Curtea de Conturi, ar fi explicat că doctorița are această depășire pentru că în decembrie 2012 pacienta a luat tratamentul pe trei luni… Deci este firesc ca în decembrie, dând 60×3, deci 180 de comprimate, să depășești cunatumul pe an. Nu se explică faptul că medicul de familie este obligat prin lege să transcrie medicamentele cu compensare din scrisoarea medicală. Nu există prevedere legislativă prin care medicul de familie să refuze pacientul pe motiv că nu este de acord să dea medicamentul prescris în scrisoarea medicală. Pentru medicii de familie care au imputație pentru Cerebrolysin și sunt acoperiți de scrisoare medicală, ce rost mai au imputațiile? Eu pentru asta am făcut adresă la CAS, răspunsul a fost negativ, dar fără justificare. Motiv pentru care m-am adresat comisiei de arbitraj de la CNAS și de acolo mi-au dat câștig de cauză“.
Ce se întâmplă în alte state al lumii? Medicul Dalida Mosorescu a lucrat trei ani într-un sistem medical militar american și povestește că acolo nu există restricție la prescripția medicamentelor: „Acolo nu am nevoie, de exemplu, de scrisoare medicală pentru medicamente antidiabetice orale sau anxiolitice. Fiecare medic prescrie conform curiculei profesionale, dar se respectă niște norme de prescriere. Există cărticele cu ce ai voie să faci și ce să nu faci“.

Ce spune CAS

Legat de acest subiect, reprezentanții CAS Dolj au precizat următoarele: „Camera de Conturi Dolj a constatat în anul 2013, ca urmare a auditării la CAS Dolj a anului bugetar 2012, că există furnizori de servicii medicale care au acordat pentru asigurați servicii/prescripții medicale pe perioada internării acestora, deși contractul în baza cărora se acordă serviciile medicale interzice acest lucru. Pentru această categorie de furnizori de servicii, Camera de Conturi Dolj a dispus măsura recuperării debitelor constatate, prin emiterea unei decizii în acest sens. Prin urmare, pentru punerea în aplicare a acestei decizii, CAS Dolj a transmis acestor furnizori notificări cuprinzând: datele de identificare ale pacienților pentru care s-au acordat nelegal servicii medicale, perioada spitalizării acestora, serviciile imputate, sumele aferente etc., notificări urmate de perioada legală de contestații. Pentru situațiile în care nu s-a achitat suma datorată și nici nu a fost aprobată o contestaţie, CAS Dolj a formulat acțiuni în justiție, în vederea recuperării debitelor stabilite prin Decizia Camerei de Conturi Dolj“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS