2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul „De ce, doamna primar?“, prima victorie în justiție

Dosarul „De ce, doamna primar?“, prima victorie în justiție

Instanța a reținut că polițistul nu a adus atingere instituției în care lucrează
Instanța a reținut că polițistul nu a adus atingere instituției în care lucrează

Un polițist local din Craiova a fost sancționat disciplinar pentru că ar fi comentat pe Facebook un articol din GdS referitor la facturile uriașe la căldură emise de Termo SRL. Comentariul cu textul „Toți imbecilii puși în funcții la regii. De ce, doamna primar?“ a fost imputat polițistului Marcel Enache, penalizat cu mustrare. Cazul a ajuns în instanță, unde polițistul a câștigat pe fond. Deși susține că mustrarea a fost radiată după șase luni de la aplicarea sancțiunii, poliția continuă procesul cu angajatul.

În 2014, Marcel Enache, angajat în cadrul Poliției Locale (PL) Craiova – Serviciul Ordine și Liniște Publică Romanești, a fost sancționat cu mustrare scrisă de conducerea instituției pentru că ar fi postat prin rețeaua de socializare Facebook un comentariu la un articol din ediția on-line a Gazetei de Sud. Povestea a fost relatată pe larg de GdS la vremea respectivă („De ce, doamna primar?“ – 4 august 2014).

Polițiștii, atenți cu sensibilitatea „doamnei primar“

Pe scurt, GdS a publicat (18 februarie 2014) un articol referitor la problema facturilor uriașe emise către craioveni de Termo Craiova SRL, furnizorul de agent termic al orașului. Articolul, intitulat „Surpriza Termo Craiova: facturi de cinci ori mai mari!“, a avut numeroase comentarii pe pagina de internet. Printre acestea, s-ar fi aflat și un text care suna în felul următor: „Toți imbecilii puși în funcții la regii. De ce, doamna primar?“. Polițiștii din cadrul PL Craiova au investigat „cazul” și s-au îndreptat către colegul lor, Marcel Enache, pe care l-au acuzat că a încălcat codul de conduită, aducând prejudicii „atât persoanelor care ocupă funcții în cadrul regiilor aflate în subordinea CL Craiova, cât și doamnei primar al municipiului Craiova“.
După raportul preliminar, polițistul a intrat în morișca disciplinară a instituției. A fost sesizată Comisia de disciplină și a fost chemat la audieri. Polițistul a cerut clasarea sesizării, arătând că nu s-a produs nici un prejudiciu. Acesta a motivat că postarea de pe contul „Enache Marcel“ nu-i aparține, fotografiile personale care apar acolo fiind sustrase de pe contul de Facebook al fiicei sale. La Comisia de disciplină au fost audiați și doi polițiști locali, iar unul dintre martori a susținut că Marcel Enache și-ar fi recunoscut postarea „motivând faptul că era supărat pentru că ultima factură la căldură era foarte mare, iar cei de la Termoficare nu își fac treaba, facturile fiind foarte mari“. Polițistul a înaintat o sesizare către „Forța Legii“, sindicatul din care făcea parte, arătând că ar putea fi victima unei răzbunări: în 2010, Marcel Enache a fost concediat în contextul reducerilor de personal; după doi ani de procese, a câștigat dreptul la reangajare; instituția a refuzat să pună în aplicare hotărârile judecătorești; în consecință, a fost nevoit să facă plângeri penale împotriva conducerii instituției; în cele din urmă, a fost reîncadrat (28 iunie 2012); polițiștii cercetați penal atunci au făcut parte din Comisia de disciplină care l-a sancționat. Pentru că sancțiunea nu a fost retrasă, polițistul s-a adresat instanței. Prin Sentința nr. 3407/2014, Tribunalul Dolj a admis cererea lui Marcel Enache, anulând decizia de sancționare nr. 1600/2014 a PL Craiova, hotărârea fiind cu recurs în 15 zile de la comunicare.

„A avut o conduită ireproșabilă“

În motivarea sentinței, instanța apreciază „că nu s-a adus nicio dovadă care să arate încălcarea cu vinovăție a atribuțiilor de serviciu de către reclamant“. În primul rând, instanța a reținut că „nu se poate stabili fără nici un dubiu că postarea de pe site-ul ziarului Gazeta de Sud aparține reclamantului“. În al doilea rând, „chiar admițând că reclamantul a postat acel comentariu, angajatorul nu a adus nici o dovadă că s-ar fi adus vreun prejudiciu persoanelor fizice sau juridice sau prestigiului corpului funcționarilor publici, și că s-ar fi încălcat prevederile legale menționate de către pârâtă în cuprinsul deciziei de sancționare“.
Astfel, „reclamantul nu s-a referit la o persoană anume, exprimarea acestuia nu a lezat nici o persoană sau instituție și, cu atât mai mult, nu a adus atingere prestigiului instituției publice în care își desfășoară activitatea“, se arată în motivarea instanței. Mai mult, instanța reține că „reclamantul a avut o conduită ireproșabilă, în zece ani de activitate nu a fost niciodată sancționat, dimpotrivă, chiar a fost felicitat pentru salvarea unei persoane de la înec“. PL Craiova a făcut recurs pe 8 ianuarie 2015. Reprezentanții instituției susțin că mustrarea a fost deja radiată după șase luni de la aplicarea sancțiunii. Cel mai probabil însă, acest proces a devenit și o chestiune de orgoliu.

Dezastru la Termo SRL

Facturile emise de Termo SRL au crescut inexplicabil în decembrie 2013 față de luna anterioară, ducând la un uriaș scandal. Managementul societății nu a putut împiedica societatea să ajungă în pragul falimentului.
Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA a solicitat recent (8 ianuarie 2015) deschiderea procedurii de insolvență împotriva Termo Craiova SRL, furnizorul de agent termic al orașului. CEO reclamă datorii neachitate în valoare de peste 63 de milioane de euro, din care 22 de milioane de euro sunt penalități. Un raport al unei instituții de control realizat în 2013 arată că penalități de 6,5 milioane de euro au fost cauzate de primărie, care a virat cu întârziere subvențiile către regie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS