4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe vor angajatorii de la studenţii craioveni?

Ce vor angajatorii de la studenţii craioveni?

(FOTO: Traian Mitrache)
(FOTO: Traian Mitrache)

Reprezentanţii a peste 20 de companii și instituții regionale din Oltenia au participat ieri, alături de studenţi şi de profesori universitari, la Seminarul „Strategii de dezvoltare a parteneriatului dintre mediul universitar și mediul economic“, organizat de Universitatea din Craiova.

Acest eveniment, aflat la cea de-a IV-a ediţie, a avut drept scop crearea cadrului necesar derulării unor dezbateri, iniţierii unor proiecte şi stabilirii unor premise necesare încheierii unor protocoale de parteneriat între instituţiile de învăţământ superior şi companiile/firmele/instituţiile, care să aibă drept efect o mai bună inserție socio-profesională a absolvenților cu studii superioare, dar și o mai bună compatibilizare a programelor de studii cu nevoile pieței muncii. Agenţii economici prezenţi la eveniment au menţionat, încă o dată, că pe lângă pregătirea teoretică, studenţii au nevoie de pregătire practică, dar şi de o bună consiliere profesională pentru a-şi descoperi vocaţia. Prof. univ. dr. ing. Daniela Roşca a moderat întregul eveniment, iar prof. univ. dr. ing. Leonardo-Geo Mănescu, preşedintele Senatului Universităţii din Craiova, şi prof. univ. dr. Radu Constantinescu, directorul Departamentului cercetare ştiinţifică şi management programe, au vorbit despre inserţia studenţilor pe piaţa muncii, dar şi despre oportunităţile de colaborare pe care centrul universitar le are datorită proiectelor aflate deja în derulare. S-a dorit identificarea unor noi axe de colaborare în vederea dezvoltării dintre mediul economic şi Universitatea din Craiova. „Scopul nostru este de a îmbunătăţi procesul de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor şi de a le dezvolta aptitudinile de muncă prin dezvoltarea şi furnizarea de programe integrate de orientare, consiliere profesională și practică. Este foarte importantă facilitarea acestei tranziţii de la şcoală la viaţa activă, este foarte important ca studenţii să se familiarizeze cu rigorile și cerințele unui mediu de lucru profesionist, să-şi formeze o viziune de ansamblu privind modul de organizare a societăților. Prin toate proiectele noastre, prin stagiile de practică pe care studenţii au avut deja posibilitatea să le desfăşoare la societăţi mari din Oltenia, tinerii noştri au putut relaționa direct cu angajatorii. Dispunem de platforme informatice profesionale inovative ce oferă posibilitatea studenților de a se obișnui cu metode noi de promovare personală în fața unui potențial angajator“, a precizat Daniela Roşca.

„În anii următori vom angaja 379 de muncitori, dar şi ingineri“

Şi angajatorii prezenţi au mărturisit că văd în centrul universitar craiovean o sursă extraordinară pentru pregătirea viitorilor angajaţi.
„Avem foarte multe colaborări cu Universitatea din Craiova. Am avut oportunitatea de a dezvolta și desfăşura proiecte de cercetare împreună, facilităm studenţilor şansa să efectueze stagii de practică, le oferim oportunităţi pe care sala de curs nu le oferă. Tinerii trebuie învăţaţi cum să funcţioneze într-o organizaţie, ce înseamnă să respecţi termene şi nu au cum să înţeleagă decât dacă lucrează într-un mediu real. Mă bucur că practica a devenit o activitate riguros organizată, nu doar o formalitate“, a spus Cristina Nica, director de resurse umane la Popeci Utilaj Greu.
Pe lângă oamenii de afaceri cu care deja Universitatea din Craiova colaborează, la eveniment au participat şi angajatori noi, dispuşi să recruteze forţă de muncă chiar din rândul absolvenţilor craioveni. „În fabrica noastră producem cabluri electrice, iar în ultima perioadă cabluri de fibră optică. Facem mari investiţii, care se vor desfăşura până în 2016 şi chiar vor continua până în 2018. În anii următori vom angaja 379 de oameni muncitori, dar şi ingineri, inginerie specifică pentru fibră optică. Ne dorim foarte mult să colaborăm cu Universitatea din Craiova. Care sunt aşteptările noastre? Ne dorim tineri foarte bine pregătiţi teoretic, iar practica, meseria îi vom învăţa noi. Suntem conştienţi că nu am avea şanse să găsim tineri care să cunoască această tehnologie specifică fibrei optice, având în vedere că este un domeniu nou, iar angajaţii noştri s-au specializat la Milano sau în alte fabrici mari din lume“, a spus Albina Dumitrescu, director de resurse umane Prysmian Cabluri şi Sisteme SA Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS