Până când CS Universitatea Craiova va ajunge în Liga Campionilor, fotbalul din Bănie este reprezentat în cea mai importantă competiție intercluburi din Europa, dar la futsal, de echipa Tăcerea Craiova, alcătuită din jucători surdo-muţi.
După ce timp de un deceniu au dominat campionatul intern și au câștigat și câteva trofee la turnee internaționale, Marius Parască și colegii săi și-au împlinit anul acesta un vis, de a sta la masa bogaților, adică de a participa în Liga Campionilor rezervată sportivilor cu deficiențe de auz.
Competiția s-a desfășurat în Austria, la Graz, și s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. Oltenii s-au clasat pe locul 16, din 24 de echipe participante, și consideră că, dacă s-ar fi pregătit mai mult, alta ar fi poziția lor în clasamentul final. „Am fost foarte supărați pentru că am mers acolo după ce făcuserăm doar patru antrenamente în sala «Ion Constantinescu». Dacă ne antrenam mai mult, cred că reușeam o clasare în primele opt, dar nu am avut bani să închiriem o sală, iar cea în care am făcut ne-a aprobat accesul gratuit prea târziu, când mai era puțin și plecam la turneu. Acolo s-a văzut diferența. Adversarii noștri jucau în viteză, noi oboseam repede, se simțea lipsa antrenamentelor“, a spus ieri, pentru GdS, Marius Parască, acesta fiind și președinte, și jucător la Clubul Sportiv al Surzilor Tăcerea (CSST) Craiova.
Calificare ratată la golaveraj
Fotbaliștii craioveni au disputat şase meciuri, trei în grupă și trei pentru stabilirea configurației finale a clasamentului, și au înregistrat două victorii, două egaluri și două înfrângeri. În primul meci din grupa C, alb-albaștrii au obținut singura lor victorie din Liga Campionilor, scor 5-0, cu grecii de la ASKPN Peiraias, apoi au fost învinși de belgienii de la Zebre Charleroi (scor 7-1), iar în ultimul meci din grupă au remizat cu britanicii de la St. John’s DFC (scor 4-4). În urma acestor rezultate, Tăcerea Craiova a ocupat locul trei în grupă. Craiovenii au avut același număr de puncte ca formația de pe locul doi, dar au ratat calificarea în faza superioară din cauza golaverajului mai slab.
„Am participat pentru prima dată la această competiție, Liga Campionilor, am văzut și noi cum stă treaba. Unele echipe aveau jucători profesioniști. Avem o urmă de regret pentru că puteam să ne calificăm mai departe din grupe, dar vrem să ne luăm revanșa la anul“, a continuat Parască.
În meciurile pentru clasament, Craiova a evoluat mai întâi în grupa locurilor 13-18, unde a înregistrat o victorie, cu Maribor (scor 2-1) și o remiză cu Debrecen (scor 2-2). Apoi, în meciul pentru locurile 15-16, oltenii au fost învinși de Reims cu scorul de 5-2.
Și-au schimbat echipamentul vechi de zece ani
Fotbaliștii hipoacuzici nu ar fi putut să meargă la competiția din Austria dacă nu ar fi primit sprijin financiar. Primăria Craiova le-a dat, prin hotărâre de consiliu local, suma de 1.000 de euro, dar și un microbuz cu care să facă deplasarea, iar alți oameni de bine, care le-au înțeles pasiunea pentru fotbal, au contribuit cu sume de bani pentru a acoperi cheltuielile. Astfel, fotbaliștii campioni au putut să-și cumpere și echipament nou cu care să-l înlocuiască pe cel vechi de zece ani. „Dacă nu erau acei bani nu am fi putut merge acolo, asta este sigur. Primăria ne-a dat bani pentru cazare, care includea și micul dejun, și ne-a asigurat transportul cu un microbuz de la RAT, motiv pentru care mulțumim doamnei primar și consilierilor pentru sprijin. Un sponsor ne-a oferit 1.500 de lei, bani din care am cumpărat echipamentul, o trusă medicală, apă plată și mâncare pentru drum, iar directorul de la CSM Craiova, Sorin Manda, a plătit diferența pentru cazare și mic dejun. Am încercat cât am putut să ținem steagul sus pentru România și sper că nu i-am dezamăgit pe cei care sperau la o clasare mai bună“, a adăugat Marius Parască.
Tatăl unui jucător le-a plătit prânzul și cina
Cum la Graz traiul este scump, banii primiți nu au fost suficienți. Jucătorii de la echipa Tăcerea au beneficiat de gestul mărinimos făcut de tatăl unuia dintre componenții lotului, care s-a dus să-i urmărească și le-a dat 1.000 de euro pentru a-și plăti prânzul și cina în cele patru zile de ședere în Austria. „Tatăl colegului nostru Paul Preoteasa, domnul Marius, a venit acolo, ne-a vizitat la sală și când a aflat că nu ne ajung banii ne-a dat 1.000 de euro pentru prânz și cină. Altfel, am fi murit de foame la ce prețuri erau acolo!“, a spus zâmbind Marius Parască.
Craiovenii au fost dezavantajați încă dinainte de la pleca în Austria, deoarece portarul titular al echipei, Marian Nicola, a rămas acasă, fiind accidentat. „Este foarte talentat, apără bine, dar nu a putut face deplasarea, deoarece nu are bani să meargă la doctor să se trateze. Era tare supărat“, a explicat președintele-jucător al echipei Tăcerea Craiova.
Lotul echipei craiovene a cuprins jucătorii: Alin Firu, Marius Parască, Bogdan Răducanu, Florentin Voinescu, Ionuț Preoteasa, Paul Preoteasa, Adrian Andrei, Adrian Paul Radu, Vasile Dobre, Virgil Gheorghe Popescu, Ovidiu Florin David, Peter Korozsi, Marius Giornoiu, Nicolas Daniel Gabor. Antrenor a fost Karol Verok.
Pe 23 mai, la Craiova se va desfășura Campionatul Național, iar echipa câștigătoare va putea participa la anul în Liga Campionilor la futsal, competiție care va fi găzduită de orașul Huelva, din Spania.
Craiovenii nici nu se gândesc să nu iasă campioni naționali, pentru că își doresc foarte mult să participe în continuare în Liga Campionilor.