O data in plus, edilii orasului Craiova demonstreaza ca pentru ei jocurile de interese, mascate prin asa-zisa „grija“ fata de imaginea institutiilor pe care le conduc, sint mai importante decit interesul general al contribuabililor. In timp ce tara arde, primarul Antonie Aurel Solomon „face chelului tichie de margaritare“. Pe drumurile craiovene masinile sint facute zdrente din cauza hirtoapelor din carosabil, strazile sint inundate dupa fiecare ploaie torentiala, iar locurile de joaca pentru copii au ramas doar o amintire din vremuri uitate.
… da’ cu calul ce-ati avut?
Noul proiect megaloman initiat de primarul Antonie Solomon lasa pe loc secund nevoile craiovenilor. In timp ce probleme serioase impinzesc orasul, primarului i-a venit ideea de a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piata Prefecturii. S-a gindit si la un motiv pentru ca actiunea lui sa fie justificata. El afirma ca proiectul face parte din planul de reabilitare si modernizare a orasului pe care si l-a propus atunci cind a cistigat alegerile locale. In schimb, actiunile cu care a inceput arata ca primarul a dat prioritate problemelor personale sau celor care nu reprezinta o adevarata urgenta urbanistica. De exemplu, prima semnatura in calitate de primar Aurel Solomon a pus-o pe documentul prin care sotiei sale i s-a concesionat aproape o suta de metri patrati pe bulevardul Calea Bucuresti, in apropierea Pietei Centrale. Acum se uita lung la strada Calea Unirii, in care vrea sa bage sute de miliarde pentru a schimba pavajul si corpurile de iluminat public. Ba mai mult, il deranjeaza nu atit amplasamentul statuii lui Mihai Viteazul, cit pozitia „strategica“ a calului, cu coada spre balconul prefecturii. Noroc ca de vreo patru sute de ani armasarul domnesc nu se mai balega. In tot acest timp craiovenii sint lasati sa indure conditiile primitive de pe strazile orasului, multe aratind chiar ca in vremea marelui domnitor oltean. Masinile secolului XXI circula pe strazile medievale craiovene.
Solomon dixit: „In ruptul capului nu asfaltez!“
Cum spuneam insa, primarul Solomon se arata indignat doar de faptul ca domnitorul Mihai Viteazul si calul sau au „tratat“ pina acum prefectura cu dosul.
Antonie Solomon spune ca, pentru a pune „in valoare“ statuia, i-a gasit un loc mai bun, in parcul de linga magazinul Mercur. Cel putin acolo calul e pe pajiste! Bineinteles, de data aceasta „domnitorul“ Craiovei va avea grija ca Misu si calu’ sa arate respectul cuvenit prefecturii. Cit despre partea carosata, zise Solomon ca: „Nu, in ruptul capului! Pe Calea Severinului, de la intersectia cu strada Maria Tanase si pina la iesirea din oras, vor incepe lucrarile la canalizare. De ce sa asfaltez acum, pentru ca sa sparg pe urma? Vreau sa fac ceva de vis in centrul Craiovei. N-am fost de acord insa cu proiectul arhitectului Voia care, prieten cu unul de pe la ziar, dorea amplasarea unei copii a statuii Libertatii in parcarea din fata circiumii New York. Nu vreau kitsch-uri in Craiova“. Dar vrea in fata Nationalului craiovean o alee strajuita de zeci de busturi ale unor… personalitati. Nu se stie care. Daca ajung banii, primarul doreste sa-i uimeasca atit pe craioveni, cit si pe vizitatori. In locul statuii din Piata Prefecturii el vrea sa aseze o fintina arteziana in care oamenii sa arunce bani pentru a-si pune o dorinta. Daca ideile care il entuziasmeaza pe Solomon vor avea efectul de a rezolva problemele care ii rod pe craioveni, ramine de vazut. Pina una alta, sutele de miliarde cheltuite de primarie vor ocoli inca o data adevaratele prioritati ale orasului: furnizarea apei reci, repararea strazilor si rezolvarea problemei gunoaielor care, mai ales vara, ne asfixiaza.
De fapt, nu este nimic nou sub soare! Predecesorul sau, Vasile Bulucea, facuse un cult personal din bulevardul Riului – pe care l-a inaugurat de cinci, sase ori (dupa ce a scos ochiul unui craiovean la inaugurarea bulevardului Romanescu), in rest neinteresindu-l problemele orasului. Alt personaj mioritic din Craiova, care are aceeasi inclinatie catre monumente si literatura, este seful IJP Dolj, Constantin Codita. Hotii si mafiotii se plimba in limuzine de lux, iar el face cenacluri, lanseaza carti si ridica monumente. Asta da administratie, nene Iancule!