Asociațiile de proprietari din Craiova sunt avertizate de poliție să-și pună gratii la ferestre și uși, să monteze camere de supraveghere, să instaleze sisteme de alarmă, să încheie contract cu o firmă de monitorizare și intervenție, să țină banii în seif și să pună la dispoziţia casierului un spațiu sigur. Măsurile impuse de lege sunt readuse în atenția reprezentanților asociațiilor după incidentul din Valea Roșie, când o casieră a fost înjunghiată chiar în sediul asociației.
Asociațiile de proprietari din Craiova au fost verificate zilele trecute de poliție. Acestea au fost informate că legea le obligă să aibă sistem de alarmă, camere video de supraveghere montate în sediu, dar și în exterior, casă de bani pentru depozitarea valorilor monetare, gratii la ferestre, grilaj metalic la ușa de acces, delimitarea casieriei în interiorul sediului, încât persoana care încasează să fie în siguranță. Celor care nu au montate aceste elemente de protecție li s-a dat un termen de 60 de zile pentru „remedierea deficiențelor“.
„Lucrători din cadrul Compartimentului sisteme de securitate au demarat în aceste zile o acțiune de verificare în rândul asociațiilor de proprietari din Craiova. Scopul verificărilor a fost de a vedea modul în care se respectă dispozițiile legale (Legea nr. 333/2003 și HG nr. 301/2012) de asigurare a pazei și securității bunurilor și valorilor deținute. Reprezentanții asociațiilor au fost avertizați că trebuie să asigure protecția electronică, mecano-fizică și supravegherea video a sediului“, a declarat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Pază precară
Dintre cele 431 de asociații de proprietari, câte sunt în Craiova, nici jumătate nu au un sediu și un spațiu de încasări asigurat corespunzător, cu alarmă, cu cameră de luat vederi, nici măcar un banal grilaj care să asigure casierului un minim de siguranță. Cele mai multe dintre sediile asociațiilor se găsesc în uscătorii, boxe, subsoluri, în spații improvizate, unde intră și iese oricine.
Asociația de Proprietari nr. 6 Casa Albă se găsește într-o astfel de situație. Sediul este într-o fostă anexă, iar singurul element de protecție și siguranță este o ușă din lemn încuiată cu un lacăt. Asociația este una dintre cele verificate recent de oamenii legii (21 februarie), iar reprezentanții acesteia au fost avertizați ca în termen de 60 de zile să monteze sistem de alarmă antiefracție care să fie conectat la un dispecerat de monitorizare și intervenție, camere video de supraveghere atât în incinta asociației, cât și în exterior, seif, gratii la fereastră și grilaj metalic la ușa de la intrare, delimitarea casieriei în interiorul asociației.
„A venit poliția, am încheiat proces-verbal și de săptămâna viitoare trebuie să închidem casieria cu grilaj. La momentul acesta nu avem nici o siguranță. Vom monta alarmă cu buton de panică. Am termen de 60 de zile să fac acest lucru, trebuie să respect ce este trecut în procesul-verbal încheiat de poliție“, a spus Stan Stoian, președintele asociației.
Alții și-au luat măsuri de siguranță
La Asociația nr. 37 Craiovița Nouă, lucrurile stau mult mai bine. Aici au fost luate toate măsurile de siguranță. Intrarea este asigurată cu grilaj metalic, există gratii la ferestre, casieria este delimitată în incinta asociației, iar proprietarii sau alte persoane străine de asociație nu au acces în casierie. Banii sunt păstrați în seif, având montat și sistem de alarmă.
„Sediul nostru este asigurat. Avem la ferestre grilaje, la intrare tot grilaj metalic. Există alarmă montată la intrarea în asociație, dar și unde este seiful cu bani. Au venit și cei de la poliție, singura recomandare a fost să lucrăm cu o firmă de monitorizare. Nici o persoană nu are acces în casierie cu excepția președintelui și administratorului care face încasări“, a spus președintele Asociației de Proprietari nr. 37 Craiovița Nouă, Marin Bobu.