6.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportNicolae Tilihoi: „La Craiova, iubirea este pe fapte“

Nicolae Tilihoi: „La Craiova, iubirea este pe fapte“

Tilihoi salută doar performanţa la Craiova şi are mari aşteptări de la CS Universitatea (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Tilihoi salută doar performanţa la Craiova şi are mari aşteptări de la CS Universitatea (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Derbiul CS Universitatea Craiova – Steaua s-a încheiat 0-0, oferind un fotbal modest. La nivel înalt a fost însă atmosfera creată de cei 6.000 de spectatori din tribunele stadionului „Extensiv“, iar acesta, în ciuda gazonului prost, a fost adaptat la maximum pentru fotbalul zilelor noastre, unul de criză și speranță. Pe unde te uitai era alb și albastru, bannere, fulare, oameni gălăgioși și optimişti. Îndreptându-ți privirea spre colțurile neamenajate și sinistre altădată, observai că acestea au fost mascate cu steagurile uriașe ce reprezentau fie „soldații“ de astăzi ai Craiovei, fie cele patru sigle care au făcut Bănia cunoscută în lumea întreagă. Se adaugă și tabela desprinsă ca de prin anii 1990, pe care scria doar numele echipei Craiovei și sub, „Oaspeți“, demonstrând încă o dată că orgoliul oltenesc este foarte puternic. Totul a fost făcut cu gust și cadrul intim te ducea cu gândul că alb-albaștrii vor ieși cu capul sus din orice bătălie disputată pe acest câmp de luptă atâta timp cât vor avea sprijinul fanilor. Bănia a fost din nou unică și a arătat că se adaptează oricăror condiții, numai de fotbal să aibă parte.

„Spectacolul a fost în tribune, nu pe teren“

Unul dintre fotbaliștii consacrați ai Craiovei și care a trăit multe momente frumoase de-a lungul timpului pe stadionul „Extensiv“ a fost Nicolae Tilihoi. „Limbă“ a fost încântat de atmosfera de la derbi și, devenind nostalgic, ne-a povestit cum a luat ființă arena „IEELIF“, în prezent „Extensiv“.
„Afirm cu tărie că spectacolul a fost în tribune, nu în teren. S-au văzut foarte bine acele steaguri care au acoperit locurile unde nu sunt scaune, bannerele de pe sus, spectatorii au fluturat steagurile, fularele… Atmosferă de derbi adevărat. Am demonstrat încă o dată cât de mult iubim fotbalul. Gazonul va fi pus la punct foarte curând, dar cred că acel stadion ar arăta și mai bine cu scaune peste tot“, a spus Tilihoi, pentru GdS. „Stadionul ăsta nu a mai fost atât de plin de la un meci cu UTA, pe când jucam eu cu Jiul IEELIF pentru primul loc. A fost construit de directorul TCIF, Emil Marghitu, care era și vicepreședinte al CS Universitatea Craiova, și l-a făcut pentru englezii care au făcut sistemul acela de canale de irigații de la Sadova și Corabia (1967-1972, cu fonduri BIRD – n.r.). Specialiștii englezi au solicitat terenul ca să facă mișcare în timpul liber, să joace fotbal. Le-a dat și un autobuz albastru, care pe urmă l-am luat noi. După ce au plecat englezii, l-am renovat noi, cei de la Jiul IEELIF, și am jucat de la județ în sus, pe parcurs apărând tribunele etc. IEELIF a investit mai mult acolo, când era director Diaconescu, cu Apostol și Ploscă adjuncți. Ei au făcut acoperișul care este la oficială acum și au pus și gardul. Astea se întâmplau prin 1990, că eram eu acolo, la IEELIF, și am plecat din divizia C cu echipa, apoi am promovat în B. Au trecut mulți oameni de fotbal pe acel stadion, actuali președinți de club sau foști mari arbitri. O transformare mare a suferit-o când a apărut echipa Extensiv. Frații Mihăilescu au pus scaunele, au făcut clădirea din spate, cu vestiarele. Tot Extensivul a făcut și tunelul. Înainte aveam tunelul pe unde intră salvarea“, a spus Tilihoi.

„Mai bine ne desființăm decât să rămânem în anonimat“

În privința evoluției, Nae Tilihoi a admis că CS Universitatea a prins o zi mai slabă cu Steaua, dar a punctat la organizare și devotament, și își dorește ca în viitor echipa
să-și propună mai mult în ofensivă și să lupte numai pentru clasarea pe podium. „Ca joc, cred că puteam mai mult. Nu am avut curaj să atacăm, dacă aveam, cred că învingeam, pentru că Steaua este în scădere de formă. Brandan ne-a lăsat iarăși în zece oameni și e păcat. Primul fault a fost cam grosolan, iar el trebuie să realizeze că este mijlocaș, nu fundaș. Defensiva a fost aproape perfectă, fundașul dreapta, Achim, și cei centrali, Frăsinescu și Acka, au făcut un meci foarte bun, în schimb Vătăjelu a fost mai modest. Linia de mijloc s-a zbătut mult, dar a avut puține realizări în ofensivă, steliștii au câștigat cam toate duelurile cu noi în prima repriză. Apoi a venit eliminarea lui Brandan care a dat tot sistemul peste cap, dinamica jocului a fost alta“, a spus Tilihoi.
„O să avem un nou meci dificil, duminică, la Chiajna, cu FC Viitorul, dar nu avem altă variantă decât victoria. Suporterii îi obligă pe fotbaliștii noștri să lupte și să câștige acolo. Vor, nu vor, trebuie să se supună dorințelor fanilor. Ce locul șapte sau opt? Mai bine ne desființăm decât să rămânem în anonimat. Craiova trebuie să joace pentru primele patru locuri tot timpul. Toți cei care suntem în club și cei care finanțează trebuie să înțelegem că performanța înseamnă podiumul, nu să ne menținem în Liga I. Greu va fi tot timpul, dar noi trebuie să fim buni și atunci nu avem cum să nu fim acolo, în față. La emulația care este acum legat de echipă, nu ai voie să dezamăgești. La Craiova, iubirea este pe fapte“, a încheiat Nae Tilihoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS