Cei 27 de consilieri locali din Craiova din actualul mandat nu au inițiat nici un proiect de hotărâre. Cel puțin așa spune un răspuns oficial oferit de Primăria Craiova, care informează că toate proiectele de hotărâre din vara lui 2012 încoace, 1.928 la număr, au fost inițiate de primarul municipiului. Unii consilieri spun că rezonează cu opinia executivului și că nu a mai fost nevoie să elaboreze ei astfel de proiecte, în vreme ce alții susțin că, având în vedere actuala componență a consiliului local, ar fi imposibil să ajungă la vot un proiect al lor. Unul dintre ei a spus că, dacă are propuneri, le discută direct cu primarul.
Toate proiectele de hotărâre pe care consilierii locali le-au votat din vara lui 2012, de la începerea actualului mandat, au fost inițiate de primar și nici un consilier local nu a inițiat un astfel de proiect. Asta a transmis Primăria Craiova printr-un răspuns la o solicitare a GdS. „În actualul mandat, nu au fost inițiate proiecte de hotărâre de către consilierii locali“, se arată în documentul transmis. Acesta mai conține și o situație detaliată a proiectelor de hotărâre inițiate de primarul Craiovei, în perioada iunie 2012 – 2 februarie 2015. Pe scurt, în anul 2012, au fost inițiate 324 de proiecte, în 2013, 880, în 2014, 689, iar în 2015, până pe 29 ianuarie, fuseseră inițiate 35 de proiecte de hotărâre. În total, avem un număr de 1.928 de proiecte de hotărâre inițiate de primar.
Pană (independent): „Singurele arme, amendamentele și interpelările“
Situația este explicată de către consilieri în mai multe moduri. Unii consideră că nu au cum să inițieze proiecte având în vedere majoritatea actuală din Consiliul Local al Craiovei. „Mi-e greu să comentez despre ceilalți colegi ai mei, însă eu, personal, când am avut asemenea proiecte, nici nu au fost introduse pe ordinea de zi. Nu am reușit nici eu să strâng semnăturile necesare de la o treime dintre colegi (nouă semnături din 27 – n.r.), dar și în mandatul trecut s-a întâmplat asta. Repet, ele au fost depuse, dar nu au intrat la vot“, a spus Dan Cherciu, consilier PNL. Acesta a explicat că a încercat introducerea unui proiect de hotărâre privind retragerea titlului de cetățean de onoare al lui Adrian Năstase, dar și unul privind norma de hrană a polițiștilor locali, care a fost inițiat de primarul Craiovei, în urmă cu câteva luni.
Ionel Pană, consilier independent, fost PP-DD, spune că de vină pentru această situație este componența consiliului. „Dat fiind actuala structură a consiliului local, a fost imposibil ca opoziția să facă un asemenea proiect. Singurele mele arme au fost amendamentele propuse și interpelările făcute, pe care le-am urmărit și care au fost transpuse în proiecte de hotărâre ulterior“, a precizat Ionel Pană.
Ștefârță (PNL): „Eu am ajutat pe cont propriu primăria. Să facă și alții asta“
Din postura sa de arhitect, Emilian Ștefârță, consilier local PNL și director al Muzeului de Artă, a precizat pentru GdS că a contribuit destul de mult la activitatea din primărie. „Din momentul în care eu am realizat Planurile Urbanistice Zonale pentru stadion, strada Râului și Lacul Tanchiștilor, cred că am avut o contribuție. Am mai contribuit la planurile pentru extinderea cimitirului Sineasca, la modelele de chioșcuri de lemn, băncuțele sunt realizate după proiectele mele, dar și chioșcul de fanfară din Parcul «Romanescu». Eu am încercat pe cont propriu să ajut primăria. Să facă și alții asta“, a precizat Ștefârță. Alt consilier de opoziție vocal, Marian Vasile (PNL), admite că nu a încercat să înainteze un astfel de proiect, având în vedere că nici măcar amendamentele nu se iau în considerare în momentul în care sunt făcute. „E și vina noastră, pentru că nu am încercat. Atâta timp cât la proiectele inițiate de executiv nu se iau în considerare amendamentele noastre… Spre exemplu, când a fost discuția cu Balta Craiovița, proiectul nu a trecut la vot. Nu am votat nici la memorandumul cu firma chineză care se va ocupa de cartierul de locuințe pentru că nu erau precizate, în proiect, datele de contact ale reprezentantului acesteia. La două-trei săptămâni au apărut și datele de contact, deci se poate“, a povestit Vasile.
Nu în ultimul rând, liderul consilierilor PNL, Pavel Badea, a explicat că nu prea a fost timp pentru a iniția proiecte. „Comparativ cu mandatul trecut, nu avem nici un proiect. În primul rând, am fost în cadrul Uniunii Social Liberale împreună cu PSD până acum câteva luni, iar proiectele noastre erau comune. În al doilea rând, am avut acțiuni care au fost prioritare, cum ar fi alegerile și alte activități“, a precizat Badea.
Cilibiu (PP-DD): „Toate inițiativele pe care le-am avut le-am discutat cu doamna primar“
Pe de altă parte, alți consilieri spun că și ei contribuie, prin diverse discuții și ședințe de grup, la proiectele care intră la vot. „Eu fac parte din majoritatea care susține executivul. Noi avem ședințe de grup destul de dese, unde facem propuneri alături de alți colegi de la UNPR și ceilalți care susțin executivul. Automat, propunerile noastre se regăsesc în proiectele lansate de executiv“, a explicat consilierul local PSD, Lucian Dindirică. Mihai Cilibiu, singurul consilier PP-DD, a spus că nu a fost nevoie să inițieze proiecte. „Proiectele realizate de executiv au fost suficient de bune. Toate inițiativele pe care le-am avut eu, personal, le-am discutat cu doamna primar și s-au materializat. De aceea nu a fost nevoie de nici un proiect“, a menționat Cilibiu.
GdS a încercat să ia legătura cu mai mulți consilieri pentru a le solicita un punct de vedere, printre care se numără și viceprimarii Dan Dașoveanu (independent) și Mihail Genoiu (UNPR), însă aceștia nu au putut fi contactați. Nu în ultimul rând, întrebat cum i se pare această situație, primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat: „Nu este treaba mea să comentez activitatea consilierilor“.
Componența Consiliului Local Craiova
Consiliul Local al Municipiului Craiova are 12 consilieri PSD după plecarea Cristinei Calangiu. Aceștia sunt Bianca Predescu, Traian Radu, Nicușor Cotescu, Dorel Voicu, Sorin Manda, Silviu Ștefănescu Dragotă, Lucian Dindirică, Marin Nicoli, Alexandru Bețiu, Răzvan Socoteanu, Nicoleta Popescu și Andrei Nanu. UNPR are cinci consilieri – Mihail Genoiu, Teodor Sas, Gheorghe Pîrvu, Vergil Toader și Vasilica Gheorghiță -, iar noul PNL (vechiul PNL + PDL) are patru consilieri: Emilian Ștefârță, Pavel Badea, Dan Cherciu și Marian Vasile. Nu în ultimul rând, PP-DD are un singur consilier, în persoana lui Mihai Cilibiu, iar Cosmin Marinescu, Gheorghe Albăstroiu, Ionel Pană și Dan Dașoveanu, noul viceprimar, sunt consilieri independenți.
Cât au câștigat consilierii locali din indemnizație?
Conform art. 34 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, „indemnizația de ședință pentru membrii consiliului care participă la ședințele ordinare ale consiliului și ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 5% din indemnizația lunară a primarului. Numărul maxim de ședințe pentru care se acordă indemnizația este de o ședință de consiliu și una-două ședințe de comisii de specialitate pe lună“, se arată în răspunsul dat de municipalitate. Indemnizația lunară brută a primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, este de 5.707 lei, iar 5% din aceasta reprezintă 285,35 lei. La un calcul simplu, în cele 33 de luni scurse din acest mandat, indemnizația aferentă unui consilier este de 9.416,55 lei brut.