Parchetul National Anticoruptie (PNA) si-a prezentat ieri bilantul activitatii pe 2004. In cele citeva mii de cauze instrumentate de procurorii anticoruptie, anul trecut, valoarea prejudiciilor constatate depaseste o jumatate de miliard de euro. In anul recent incheiat, bratul lung al PNA a ajuns la corupti din toate categoriile, de la politisti la comisari ai Garzii Financiare si de la generali de armata la functionari bancari sau din ministere.
Aproape 2.500 de cauze penale instrumentate
In 2004, procurorii PNA au instrumentat 2.450 de cauze penale, dintre care 1.366 au fost sanctionate, iar 475 declinate altor argumente, restul de 609 raminind nesolutionate. Din totalul cauzelor solutionate, in 169 s-a dispus trimiterea in judecata, fiind deferiti justitiei 451 de inculpati pentru comiterea in total a 954 de infractiuni de coruptie sau asimilate acestora. Acest numar reprezinta aproape jumatate din totalul persoanelor trimise in judecata – 1.067 – de la infiintarea PNA, in 2002, si pina in prezent.
Chiar daca faptele vizate au fost grave – luare si dare de mita, trafic de influenta, inselaciune, fals, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiuni financiar-bancare sau de alta natura -, procurorii PNA au preferat sa ii cerceteze pe inculpati in stare de libertate, doar o cincime fiind arestati preventiv. Cei 414 inculpati condamnati in 2004 pentru acte de coruptie au scapat insa relativ ieftin, ajungind la inchisoare pentru perioade cuprinse intre doi si noua ani.
Prejudicii de peste 500 de milioane de euro
In cele aproape 2.500 de cauze cercetate de PNA in 2004, valoarea totala a prejudiciilor constatate depaseste 500 de milioane de euro. Acesti bani s-au scurs in buzunarele celor corupti, ducind la acumularea unor averi fabuloase, procurorii sechestrind, numai anul trecut, bunuri si conturi bancare in valoare de mii de miliarde de lei. Un capitol aparte este ocupat de demnitarii cercetati pentru fapte de coruptie, PNA sesizind in sase situatii comisiile care se ocupa de cercetarea averilor acestora.
Nici fondurile europene nu au scapat de „rechinii“ pe care ii vineaza PNA. In 2004, procurorii anticoruptie au intocmit sase rechizitorii, trimitind in judecata tot atitia inculpati pentru comiterea unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene. Prin folosirea frauduloasa a fondurilor PHARE sau prin licitatii trucate pentru obtinerea unor sume de bani din programe sau proiecte europene, cei sase au provocat pagube estimate la o jumatate de milion de euro. Jumatate din prejudiciu a fost deja recuperat, iar pentru restul au fost instituite masuri asiguratorii. De asemenea, in cauzele de acest tip care sint cercetate in prezent, procurorii PNA estimeaza un prejudiciu de peste 800.000 de euro.
Rambursarile ilegale de TVA – printre metodele favorite de obtinere a unor sume uriase de bani
Metodele folosite de coruptii prinsi de PNA sint diverse, printre ele numarindu-se rambursarile ilegale de TVA, acordarea sau facilitarea obtinerii preferentiale a unor credite bancare, privatizari ilegale sau favorizarea unor infractori. Rambursarile ilegale de TVA tin „capul de afis“, fiind metoda utilizata pentru obtinerea unor sume uriase de bani de la bugetul de stat. Intrucit aceasta „tehnica“ nu poate fi aplicata fara complicitatea unor functionari ai statului, evident „interesati“ prin bunuri sau diverse sume de bani, rambursarile frauduloase de TVA trec din sfera infractiunilor economice in cea a faptelor de coruptie. Numai in judetul Dolj, oamenii legii estimeaza valoarea prejudiciului produs bugetului de stat, prin aceasta metoda, la citeva sute de miliarde de lei.
Politistii – campioni la acte de coruptie
Intr-un clasament pe categorii profesionale al coruptilor depistati de PNA, politistii ocupa detasat primul loc. Peste 170 de lucratori ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) au fost cercetati anul trecut in legatura cu comiterea unor fapte de coruptie, cele mai rasunatoare dosare petrecindu-se la Satu Mare si Bucuresti. La Satu Mare, intreaga conducere a Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie a fost trimisa in judecata, intr-un dosar penal intocmit in legatura cu acordarea permiselor auto. O sectie de politie din Bucuresti a fost aproape desfiintata, dupa ce procurorii PNA au descoperit ca doua treimi dintre lucratorii ei faceau parte dintr-un grup infractional constituit in scopul sustragerii de produse petroliere.
Alte cazuri in care au fost implicati angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor vizeaza fapte de coruptie in legatura cu eliberarea, fara respectarea legii, a pasapoartelor sau cu privire la promisiunea de a solutiona favorabil dosare aflate in investigare proprie.
Din punctul de vedere al pozitiei in sistem, cel mai inalt responsabil al MAI cercetat pentru fapte de coruptie a fost un sef de serviciu din cadrul Corpului de Control al MAI, acuzat de comiterea infractiunii de trafic de influenta.
Haina militara si legitimatiile de Garda Financiara – paravan pentru fapte ilegale de miliarde
Nici angajatii Ministerului Apararii Nationale (MApN) nu au scapat de tentatia unei „suplimentari“ a soldei prin intermediul unor fapte de coruptie. Acest top este condus de cei trei generali care au fost deferiti justitiei pentru luare de mita si trafic de influenta, dar si alti ofiteri superiori, in special comandanti de unitati militare, au primit diferite sume de bani si bunuri pentru a aproba achizitionarea unor produse, pentru a asigura derularea normala a unor contracte de lucrari si servicii. Procurorii au stabilit ca, intr-un singur dosar penal, inculpatii din cadrul armatei au fost implicati in prejudicierea bugetului de stat cu peste un milion de euro.
De asemenea, numerosi comisari ai Garzii Financiare si din cadrul unor Directii Generale ale Finantelor Publice din tara au fost trimisi in judecata pentru fapte de natura penala. Cel mai des, aceste fapte au avut legatura cu rambursarile ilegale de TVA de sute sau mii de miliarde de lei, puse in scena de diversi „afaceristi“.
Magistrati prinsi cu mita in sac
Pina si magistratii, cei care ar trebui sa „administreze“ dreptatea in conformitate cu legea, au ajuns in vizorul colegilor de la PNA. Zece magistrati din România au facut sau fac obiectul unor dosare penale in legatura cu comiterea unor grave fapte de coruptie. In atentia procurorilor anticoruptie au intrat si mai multi avocati care au pretins diverse sume de bani, cu promisiunea ca pot obtine solutii favorabile de la magistrati pentru clientii pe care ii aparau.
Cele mai tari dosare: Csibi Istvan si RAFO Onesti
In prezent, procurorii PNA instrumenteaza mai multe cauze in care prejudiciul total este evaluat la peste un miliard de euro. Printre cele mai importante, din acest punct de vedere, se afla dosarul RAFO Onesti, in care peste 400 de societati au participat la o schema complexa de activitati ilegale in domeniul producerii si comercializarii combustibililor. De asemenea, Csibi Istvan, afaceristul harghitean care adunase in „buzunarul“ sau magistrati, politisti si comisari ai Garzii Financiare, va trebui sa detalieze cit si cui a dat pentru ca activitatile sale din domeniul criminalitatii organizate sa se bucure de un „spate“ puternic.
„Vedetele“ PNA: Staicu, Mischie, Vizer, Duta
Printre numele „grele“ care au ajuns sub lupa procurorilor anticoruptie se numara si persoane cunoscute, cu o inalta pozitie sociala si economica. Senatorul PSD Vasile Duta este cercetat pentru legaturile cu fratii Camataru, iar fostul lider al PSD Gorj, Nicolae Mischie, a fost si el chemat „sa dea cu subsemnatul“ la PNA. De asemenea, membri ai topului celor mai bogati români, cum ar fi craioveanul Dinel Staicu sau oradeanul Marius Vizer, au fost invitati sa explice o parte dintre afacerile care le-au adus o prosperitate de invidiat.
PNA: fiti pe faza, vin dosare „puternice“
In raportul de bilant pe 2004, PNA le trage presul de sub picioare si celor care isi inchipuiau ca ofensiva impotriva coruptiei s-a incheiat o data cu trecerea in noul an. Procurorii anticoruptie anunta ca „exista si alte cauze complexe de mare coruptie, aflate in instrumentarea procurorilor, cauze care vizeaza comiterea unor fapte penale grave retinute in sarcina unor inalti functionari“. Deocamdata, aceste dosare ramin secrete, intrucit PNA considera ca „dezvaluirea, la acest moment, a unor elemente din aceste dosare ar afecta calitatea actelor de urmarire penala“.