• Tensiunile din Orientul Mijlociu şi din zona Asia-Pacific sunt, potrivit experţilor publicaţiei „IHS Janes”, cauza unor cheltuieli imense pentru achiziţionarea de echipamente militare. În Arabia Saudită, un dolar din şapte este destinat la ora actuală achiziţionării de arme performante, prioritar avioane. În 2014, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au importat arme în valoare de 8,6 miliarde de dolari-mai mult decât toată Europa de Vest.
• În deceniul următor, spun experţii „IHS Janes”, sunt previzibile, în Orientul Mijlociu, cheltuieli pentru achiziţii de arme ce pot ajunge la 110 miliarde de dolari.
Ryadul a detronat New Delhi la importurile de arme. Arabia Saudită a devenit, în 2014, primul importator mondial de echipamente militare, de pe o piaţă al cărei volum a atins un nivel record, se arată într-un raport dat publicităţii de experţii reputatei publicaţii specializate în probleme de apărare şi securitate „IHS Janes”, cu sediul la Londra. Cauza unor astfel de cheltuieli imense, susţine raportul citat, o constitue tensiunile grave semnalate în ultimii ani în această zona a planetei. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au importat în 2014 mai mult armament decât întreagă Europa de vest, subliniza experţii „IHS Janes”, citaţi de „La Tribune”. Publicaţia relevă în context că,în 2014, pentru al şaselea an consecutiv, vânzările de arme la nivel global au înregistrat o creştere de 13,4%, ajungând la 64,4 miliarde de dolari, faţă de 56 miliarde în 2013. Este remarcat îndeosebi interesul fără precedent al ţărilor emergente pentru avioane militare, ca urmare a accentuării tensiunilor regionale din Orientul Mijlociu şi din zoan Asia-Pacific. Raportul întocmit de experţii „IHS Jane” cuprinde date privind achiziţiile de armament ale unui număr de 65 de ţări, Ryadul ocupând primul loc, cu importuri ce au atins, în 2014, 5,9 miliarde de euro , urmând că în 2015 să ajungă la 9 miliarde. În 2015, Ryadul alocă un dolar din şapte achiziţiilor de arme. Şi nu numai Arabia Saudită face un astfel de „efort financiar” pentru înarmare, ci întreaga regiune. Conform cifrelor „IHS Jane”, Orientul Mijlociu a devenit cea mai mare piaţă regională pentru vânzarea de arme. În deceniul următor, spun aceiaşi experţi, sunt previzibile cheltuieli pentru achiziţii de arme ce pot ajunge la 110 miliarde de dolari.