16.7 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFocul din adincuri - pericolul care inca pindeste la New York

Focul din adincuri – pericolul care inca pindeste la New York

Un mic avion survoleaza cu regularitate „Ground Zero“: in carlinga se afla o camera de luat vederi termica, o alta digitala si un radar-laser foarte sofisticat pentru a supraveghea ramasitele de la World Trade Center, care inca ascund un pericol in inima lor – focul. La zece saptamini dupa atentat, focul acopera inca subsolul, singurele sale urme vizibile fiind coloanele de fum care ies de sub darimaturi. Mii de tone de mobila, materiale de constructii, calculatoare, diverse echipamente se consuma fara ca pompierii de la suprafata sa poata face mare lucru. Este vorba, spun expertii, de cel mai indelungat incendiu in care a ars o cladire comerciala din istoria Statelor Unite.

Neputind sa-l atace direct, pompierii se multumesc sa stropeasca anumite sectoare pentru a domoli focul. Si pentru a nu pierde din ochi fiara, ei au apelat la aparatura unei societati private, care stringe date, ce sint apoi analizate de specialistii unei universitati new-yorkeze. Bryan Logan este presedintele acestei companii, EarthData International, specializata de 50 de ani in masuratori aeriene ale unor marimi terestre. „Din 15 septembrie pina pe 22 octombrie am survolat Ground Zero in fiecare zi. In prezent, am rarit zborurile pentru ca situatia s-a stabilizat“”, explica el. Autoritatile americane au autorizat avionul Earthdata sa zboare la joasa altitudine deasupra zonei, ceea ce nu mai are voie nici un fel de alt aparat.

La apropierea de sudul insulei Manhattan, camera termica se declanseaza. Ea arata diferentele de temperatura si determina ca pe harta zonei sa apara cu o precizie de aproximativ 50 de centimetri, zonele cele mai calde in rosu, iar cele mai reci in albastru, cu toate nuantele intermediare. Radarul-laser (lidar) se afla si el in actiune. Fasciculele laser sint proiectate pe darimaturi, pentru a constitui o imagine precisa in trei dimensiuni. Astfel se pot supraveghea ramasitele in permanenta: se misca? aluneca? Astfel de date pot salva vieti. Toate datele strinse sint introduse apoi in puternicele computere ale Centrului pentru Analiza si Cercetarea Informatiilor Spaciale (CARSI) de la Universitatea Hunter din New York, de unde ies sub forma unor harti tridimensionale in culori. Aceste harti le sint foarte utile pompierilor si celorlalti lucratori pentru ca mentioneaza punctele de referinta, permit mai buna localizare a craterelor si zonelor periculoase. Prin folosirea tehnicii de imagini termice se pot stabili locurile unde exista foc acoperit. Exceptionala durata a acestor focuri subterane este provocata, afirma specialistii, de faptul ca ele nu pot fi combatute direct, ca dispun de imense rezerve de combustibil si sint alimentate restrins, dar regulat cu oxigenul care se strecoara printre darimaturi. Aceste incendii amintesc de cele care pot persista timp de mai multi ani, uneori chiar decenii, din galeriile de mine de carbuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS