16.7 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBritanicul Paul Coppin a patruns ilegal si intr-o baza militara din Romania

Britanicul Paul Coppin a patruns ilegal si intr-o baza militara din Romania

Britanicul acuzat, la inceputul lunii noiembrie, in Grecia, de spionaj, fusese retinut, cu citeva luni inainte, in Romania, pe motiv ca a patruns fara autorizatie intr-o baza aeriana de linga Craiova, relateaza presa britanica de ieri. Paul Coppin, patronul unui aeroclub britanic, a fost retinut in august, fiind suspectat ca a intrat fara nici un fel de autorizatie intr-o baza a fortelor aeriene romane din Craiova. Nu au fost formulate acuzatii impotriva sa, dar celelalte vizite pe care le organiza compania sa, Touchdown Tours, la baze aeriene din Romania au fost anulate, scrie The Daily Telegraph. Cel mai probabil, retinerea lui Coppin in Romania s-a produs in perioada 23 august-2 septembrie. Printre punctele excursiei era mentionata o vizita la baza MIG-29 de linga Constanta, plus „alte baze“, fara a fi precizate. Turul din acea perioada mai includea Ungaria, Cehia si Slovacia. Cotidianul londonez The Times scrie, la rindul sau, despre „arestarea“ lui Coppin la baza de la Craiova. Aceasta ar fi a doua arestare a britanicului, pe acelasi motiv: patrunderea in baze aeriene fara permis din partea autoritatilor. Inainte de Romania, el mai fusese implicat intr-un incident similar in Polonia. Paul Coppin are 45 de ani si este din Mildenhall (Suffolk), Marea Britanie. Compania lui Coppin afirma ca ofera „excelente oportunitati foto“ pentru pasionatii de aviatie. Intr-un tur plecau, de obicei, intre 12 si 14 oameni. In anul 2001, au fost programate mai multe vizite in Europa si in Statele Unite. Un procuror si un judecator de instructie din Kalamata (la sud de Peloponez) – Grecia au ordonat, la inceputul lunii noiembrie, arestarea provizorie a 12 britanici si a doi olandezi, membri ai unui aeroclub britanic, banuiti de spionaj. Intre acestia se afla si Paul Coppin.

Grupul a fost arestat la Kalamata, dupa ce fotografiase o baza militara ae-riana. Purtatorul de cuvint al Ministerului britanic al Afacerilor Externe a declarat, la Londra, ca toti cei 14 sint membri ai unui club de aviatie si au vizitat baza aeriana militara in cadrul unei excursii organizate. Fotografierea instalatiilor militare este interzisa in Grecia, iar numerosi turisti straini au fost arestati din aceasta cauza. In general, acestia sint eliberati dupa clarificarea situatiei.

Ambasada Marii Britanii la Bucuresti precizeaza ca nu a primit vreo solicitare de sprijin din partea lui Paul Coppin. „Nici un cetatean britanic cu acest nume nu a cerut asistenta ambasadei, intr-un posibil astfel de caz“, au declarat ieri surse autorizate din cadrul Sectiei presa a misiunii diplomatice a Marii Britanii in Romania. Intrebata daca poate confirma sau infirma informatiile aparute in presa britanica, ambasada nu a furnizat detalii suplimentare legate de acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS