Weekend-ul trecut a avut loc în Bănie a doua ediție a Cupei Rotary Probitas la șah, cu o participare numeroasă. Aproape 80 de copii s-au duelat pe tabla cu 64 de pătrățele, iar câștigătorul trofeului a fost același ca la prima ediție – David Gavrilescu.
În era gadgeturilor, șahul își face loc în activitatea cotidiană a multor copii. Ca dovadă, ediția a doua a Cupei Rotary Probitas, desfășurată sâmbătă și duminică la un restaurant din Craiova, a atras ca un magnet zeci de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani, legitimați la cluburi sau care practică „sportul minții“ doar în sânul familie.
Pe toți i-a unit pasiunea pentru tabla de șah și dorința de a-și măsura abilitățile cu alți concurenți. Unii au venit îmbracați elegant, cu cămașă, papion și sacou, alții au optat pentru ținute lejere, cu bluze imprimate cu personaje din desene animate.
Unii erau serioși, concentrați, privindu-și partenerii de joc fix în ochi, alții – mult mai relaxați, zâmbitori, dar cu aceeași ambiție de a învinge.
În hol, părinții îi așteptau nerăbdători. O mămică ne-a spus că fiul ei tratează acest concurs, unul amical, ca pe orice olimpiadă sau concurs important la matematică sau limba română.
Gemenii Pitru au venit din Balș la concurs
Domnul Pitru a venit cu cei doi copii gemeni, Rebeca și Patrick, de la Balș. Ieri, Rebeca a ieșit ultima din sala de concurs. Avusese partidă cu un băiețel care a terminat competiția cu lacrimi în ochi. Raul Lică, de opt ani, a avut dureri de burtă și a pierdut partida. „Mă doare foarte rău burta, nu pot să mai stau. De câteva minute mă doare. Poate de emoții. Am pierdut partida, dar voi veni la anul. Mi-a plăcut să joc“, a spus Raul suspinând. Rebeca Pitru a plecat acasă cu locul trei la categoria de vârstă zece ani și va pune diploma în vitrina de trofee, alături de distincțiile obținute de fratele său geamăn. „Eu practic șah de o lună și îmi place foarte mult. Joc și cu fratele meu, care este mai bun. În timpul liber citesc, îmi place și tenisul, și să mă plimb cu bicicleta“, a spus Rebeca, o fetiță frumoasă ca o păpușă.
Cel mai tânăr concurent a avut patru ani
Teo Voinescu are numai patru ani și a fost premiat de organizatori cu diplomă pentru cel mai tânăr participant. „Este primul meu concurs de șah. Am învățat acasă să joc, cu tati și cu mami. Aici am venit cu tati. Mi-a plăcut mult. Eu fac șah și la grădiniță“, a spus Teo.
Cea mai valoroasă fată din concurs a fost, la fel ca anul trecut, Miruna Davidescu, care a luat primul loc la categoria de vârstă 15 ani. Sportiva legitimată la CSM Craiova se pregătește acum pentru campionatul național: „A fost greu, a trebuit să muncesc mult pentru punctele pe care le-am câștigat. Anul trecut am obţinut locul trei la general. De șapte ani practic șahul și am învățat de la tatăl meu. Peste o săptămână am Campionatul Național individual“, a spus tânăra, care mai are ca pasiune pictura.
Ducu Gavrilescu, șahistul campion care îl admiră pe LeBron James
Pentru al doilea an cosecutiv, șahistul de geniu David (Ducu) Gavrilescu și-a adjudecat trofeul cel mare, adică locul 1 la general. Pentru puștiul-minune, medaliat cu argint la Campionatul Mondial Școlar și câștigător al medaliilor de argint și bronz la Europene, concursul din Bănie a fost floare la ureche. „Nu a fost foarte greu turneul pentru mine. Am fost impresionat de numărul mare de copii care au venit. Îmi dau seama că viitorul Craiovei în șah este promițător. Copiii joacă de la o vârstă fragedă și este bine, că acumulează experiență. Îi încurajez să facă un sport minunat, inteligent, la care să-ți pui mintea la contribuție. Pentru 2015, vreau medalie la Mondiale, Europene și medalie de aur la Campionatul Național“. Ducu, care peste o săptămână va împlini 12 ani, respectă proverbul „mens sana in corpore sano“ și pe lângă șah practică și baschet.
„Fac și mișcare, practic baschetul, ca să mă ajute să rămân în formă la partidele lungi de șah. La concursuri importante am jucat și cinci-șase ore. E bine să am condiție fizică. Încerc să le combin, dar șahul este prima mea iubire. La baschet, jucătorul meu preferat este LeBron James“.
Pe locul doi în clasamentul general a terminat Victor Cârțână. „A fost nici prea ușor, dar nici prea greu. Am câștigat șase puncte din șapte. De trei ani practic șahul“, a mărturisit sportivul legitimat la clubul „Tinerii Maeștrii“.
Costică Dobra, antrenor la clubul mai sus menționat, a fost arbitrul principal al Cupei Rotary Probitas, și a spus că competiția a fost una puternică. „A fost un concurs viu disputat de la prima până la ultima rundă. Un singur jucător a obţinut maximum de puncte, iar toţi participanţii au obţinut minimum o jumătate de punct. Unii copii au fost la prima competiţie şi au avut ca scop să se obişnuiască cu procedura de desfăşurare. Pentru alţii, concursul a fost un antrenament înainte de Campionatul Naţional de la Căciulata”, a comentat Costică Dobra, de la „Tinerii Maeștrii”.
Mircea Iulian Pârligras a jucat simultan cu copii
Invitatul special al evenimentului a fost marele maestru internațional Mircea Iulian Pârligras, chemat să joace un simultan cu cei mici. Originar din Pitești, dar cu rude în Bănie, Pârligras s-a arătat bucuros de numărul mare de copii participanți: „A fost un record de participare. Nu am mai jucat de mult un simultan și sper că copiii o să-mi pună probleme. Şahul îi ajută foarte mult pe copii să obţină note mai bune la şcoală, îi învaţă să treacă peste obstacole, să fie perseverenţi, disciplinaţi“.
Reprezentanții Rotary Probitas Craiova i-au recompensat pe cei mici cu diplome, medalii, dulciuri, dar și premii în bani pentru câștigătorii de la fiecare categorie. Încă un motiv pentru care s-au adunat atâția copii ar fi acela că, spre deosebire de alte concursuri, nu a trebuit să plătească taxă de participare.
Sportivii premiați la Cupa Rotary Probitas
Clasamentul general: 1. Ducu Gavrilescu, 2. Victor Cârțână, 3. David Stanciu Filipescu.
Cel mai tânăr participant: Teo Voinescu – 4 ani.
Categoria 8 ani: feminin: 1. Ioana Chirigiu, 2. Maria Alexandra Coman, 3. Francesca Dragomirescu; masculin: 1. Alexandru Corbu, 2. Cristian Șorop, 3. Alexandru Vasilescu.
Categoria 10 ani: feminin: 1. Maria Dorobanțu, 2. Iulia Nicu, 3. Rebeca Pitru; masculin: 1. Sergiu Popescu, 2. Andrei Corbu, 3. Rareș Meca.
Feminin: 15 ani: 1. Miruna Davidescu, 2. Dina Gavrilescu,
3. Andreea Oprișor.