4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportAmbiții mari pentru micii karatiști

Ambiții mari pentru micii karatiști

Sportivii de la clubul craiovean de karate CS Washi au obţinut rezultate bune la Campionatul Naţional de la Dej
Sportivii de la clubul craiovean de karate CS Washi au obţinut rezultate bune la Campionatul Naţional de la Dej

La Campionatul Național de Karate Fudokan Shotokan de la Dej, sportivii de la CS Washi Craiova au obținut 34 de medalii.

Sportul are efecte benefice atât asupra corpului, cât și asupra spiritului, mai ales dacă este vorba despre copii. Se spune că atunci când părinții doresc să-și pregătească copiii pentru viață trebuie să completeze cei „șapte ani de acasă“ cu practicarea karate-lui, o activitate care contribuie la formarea personalității copilului într-un mediu în care primează respectul, educația și disciplina.
La Clubul Sportiv Washi Craiova, antrenorii Daniel Antici și Simona Cojocariu se ocupă de pregătirea câtorva zeci de copii și tineri, cu vârste începând de la cinci ani.
La cea mai recentă competiție la care au participat, finala Campionatului Național de Karate Fudokan Shotokan, micuții karateka din Bănie s-au făcut remarcați prin numărul mare de medalii obținute. 39 de sportivi de la Washi au mers la competiția de la Dej, aceștia cucerind 34 de medalii, dintre care opt de aur, 15 de argint și 11 de bronz. Pe lângă acestea, au obţinut alte 11 clasări în imediata vecinătate a podiumului, pe locul patru.
„Se spune că nu e greu să urci în vârf, ci să te menții. Noi chiar ne luptăm să rămânem în partea de sus a piramidei, adică între cluburile de top, dar lupta nu este ușoară“, a spus antrenorul Antici, obișnuit ca sportivii săi să vină încărcați de medalii de la toate competițiile. Despre finala de la Dej, antrenorul de la Washi a spus că unii copii au fost la primele lor medalii: „Copiii s-au comportat bine, dar așteptam un pic mai mult de la ei. Am mers cu 39 de sportivi, iar șase sau șapte nu au luat nimic. Am avut sportivi de la categoria copii 1, adică de 11-12 ani, care au obținut pentru prima oară un rezultat. Erau la sală de vreo șase-șapte ani, dar nu câștigaseră nimic până acum“.

Acestea sunt medaliile cucerite de craioveni la competiția de la Dej
Acestea sunt medaliile cucerite de craioveni la competiția de la Dej

Colecționarii de medalii

Am mers zilele trecute la sala de antrenament și am vorbit cu câțiva dintre micuții karatiști medaliați la Dej. Cu toții au spus că nu se văd făcând alt sport decât karate și sunt dornici să obțină cât mai multe medalii.
Răzvan Gigea se poate lăuda cu o colecție bogată de medalii obținute în cei șase ani și jumătate de când practică acest sport: „Am 34 de medalii. La Dej am luat cinci medalii, trei de aur și două de argint. Îmi place să fac acest sport, deoarece mă învață să mă apăr și să fiu ordonat. La antrenamente e greu, trebuie să muncim pentru că anul acesta avem Europene, apoi Mondiale“.
David Dumitrașcu are 11 ani și de șase ani de când face karate a adunat 28 de medalii. „La Dej a fost un pic greu, dar am luat patru medalii. Am venit la karate după ce am aflat că verișorul meu face acest sport. Am trei antrenamente pe săptămână, dar nu este greu“, a spus David, un copil care învață foarte bine la școală, materia sa preferată fiind matematica.
Alex Rădulescu, de opt ani, face de doi ani karate și spune că a fost adus la antrenament pentru prima dată de tatăl său. La competiția din Ardeal a luat cinci medalii. „Am avut adversari destul de buni. M-a bătut un băiat care avea centura albastră. Eu am portocalie. Am venit la karate să mă apăr și să nu atac dacă nimeni nu mă atacă“, a spus micuțul.

Karatiști de grădiniță

Deya Gârbea este printre cei mai mici sportivi de la CS Washi. Are cinci ani și jumătate, iar de la Dej s-a întors cu un loc doi și un loc patru. „Fac de doi ani și câteva săptămâni karate și am cinci sau șase medalii. Am venit la antrenament și mi-a plăcut din prima“, a mărturisit Deya.
Și Matei Popa este un karatist de grădiniță. La Campionatul Național a obținut câte o medalie de fiecare culoare, plus un loc patru, și spune că nu a fost greu deloc. „Fac de doi ani karate. Îmi place mult, fiindcă vreau să fiu înalt. Mi-am făcut prieteni la sală. Pe lângă karate îmi mai place și baschetul“, a spus Matei.

Mario Rădulea are un vis: centura neagră

Mario Rădulea este obișnuit să ia medalii. De la Dej s-a întors cu trei medalii (aur, argint, bronz) și un loc patru. Crede că se putea mai mult: „M-am antrenat o lună pentru acest concurs și cred că se putea mult mai mult. Puteam să le iau pe toate de aur. Am 20 de medalii și le țin în bibliotecă, acasă. Fac de patru ani karate, pentru că niciun alt sport nu mă pasiona mai mult. Nu mă voi lăsa prea curând și îmi doresc să am centura neagră (cea mai valoroasă – n.r.)“.
Vlad Marița a luat acum primele sale titluri naționale, două la număr, dar și o medalie de argint. „Fac de un an și jumătate karate. La concursul de acum am luat două locuri întâi și o medalie de argint. Am mai luat o medalie de argint la Cluj, dar aur nu luasem. Acum am patru medalii în total“, a spus sportivul.
Alessia Prună, câștigă-toare a două medalii la cel mai recent concurs, se gândește deja la tabăra de pregătire la care va merge la vară cu colegii săi de club. „Fac karate de un an și ceva și am șase medalii în total. În vară avem o tabără și abia aștept să mergem“, a spus Alesia, o fetiță de șapte ani și jumătate care impune respect în rândul colegilor săi de școală.
Revenind la rezultatele obținute la CN de la Dej, medalie de aur au obținut următorii sportivi de la CS Washi: Răzvan Gigea, echipa de en-bu mixt (Răzvan Gigea, Irina Tudorin), echipa de en-bu masculin (Răzvan Gigea, Damian Cobârlău), Mario Rădulea (kata individual), en-bu masculin (Andrei Marița, Mihea Trifănescu), en-bu masculin (Alexandru Rădulescu, Radu Nicola), en-bu mixt (Vlad Marița, Teodora Pârlea) și kata sincron (Vlad Marița, Matei Popa, Matei Nuță). Medaliați cu argint au fost: Irina Tudorin, Răzvan Gigea (2 medalii), Damian Cobârlău (2), Valentin Văduva (2), Darius Păduraru, David Dumitrașcu (3), Bianca Niță, Mario Rădulea, Mihnea Trifănescu, Deya Gârbea, Alexandru Rădulescu (3), Alessia Prună, Radu Ceaușescu, Vlad Poenaru, Dragoș Masian, Teodora Pârlea, Bianca Ișlicaru, Bianca Rădulescu, Vlad Mariţa, Matei Popa, iar medaliați cu bronz au fost: Valentin Văduva, Darius Păduraru, David Dumitrașcu, Bianca Niță, Mario Rădulea, Alexandru Rădulescu, Dragoș Masian, Vlad Poenaru, Radu Nicola, Bogdan Ștefanovici (2), Jasmine Popa, Alessia Prună, Matei Popa, Matei Nuță, Bianca Ișlicaru, Bianca Rădulescu și Ecaterina Bivolaru (2). Aproape de podium s-au clasat Cristiana Riza, Alexandru Herăscu, Teodora Bonciog și Sofia Popescu.

Campion la karate, olimpic la fizică

Daniel Antici este mândru că sportivii de la Washi au rezultate bune și la școală, și la karate. Antrenorul a dat exemplul unui băiat care a avut de ales între a merge la Olimpiada de Fizică, faza pe țară, și Campionatul Național de karate, programate în aceeași perioadă. „Pe primul loc punem cartea. Va merge la olimpiadă, normal. Anul trecut, sportivii mei au terminat clasa a opta cu medii de la 9,20 în sus“.
Cu ajutorul unei firme cu care are parteneriat, antrenorul Daniel Antici încearcă să-i stimuleze pe sportivii cei mai performanți. „Pentru cei care au fost cei mai buni sportivi anul trecut am luat 31 de treninguri și 20 de kimonouri, cu bani de la partenerul nostru de nădejde, unicul distribuitor de energie din sudul țării. Avem o colaborare foarte frumoasă, din 2008, iar investiția lor în echipament ne ajută să-i motivăm pe copii să obțină performanțe din ce în ce mai bune“, a concluzionat Daniel Antici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS