6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate444 de miliarde de lei, frauda la BIR

444 de miliarde de lei, frauda la BIR

• Dinel Staicu nu poate sa plece cu Universitatea in Antalya • Procurorii au dispus luarea acestei masuri in urma raportului financiar-bancar facut de specialistii PNA • Alti trei sefi din Banca Internationala a Religiilor sint cercetati pentru cesionarea ilegala a unor creante si acordarea de credite in mod ilegal


Patronul Clubului Universitatea Craiova, Dinel Staicu, urmarit penal in legatura cu fraudarea BIR, a venit ieri-dimineata, la sediul Parchetului National Anticoruptie, pentru a cere procurorilor sa-i permita sa plece cu echipa la turneul din Antalya. Dupa ce a fost audiat de procurori mai bine de patru ore, timp in care i s-a prezentat si raportul specialistilor financiar-bancari in legatura cu acelasi dosar, lui Dinel Staicu i s-a cerut sa nu paraseasca tara.


Desi Dinel Staicu a sosit la Parchetul National Anticoruptie „din proprie initiativa“ (asa cum el insusi a declarat), purtatorul de cuvint al PNA, Gabriela Neagu, ne-a informat ca fusese „citat legal pentru astazi (ieri-n.r.) inca din 21 ianuarie“.


Potrivit aceleiasi surse, Dinel s-a prezentat la sediul PNA, in jurul orei 11.00, insotit de doi avocati, fiind audiat de procurori, timp de patru ore, in legatura cu modul ilegal de obtinere si utilizare a unor credite de la Banca Internationala a Religiilor. De altfel, in dosarul BIR s-a dispus inceperea urmaririi penale si fata de trei functionari bancari cu functii de conducere in cadrul Bancii Internationale a Religiilor, care, cu incalcarea atributiilor de serviciu si a normelor bancare interne, au cesionat, prin noua sucursale, creante si au acordat credite pe termen scurt, sub forma unor linii de creditare pentru 11 societati comerciale, desi acestea nu indeplineau conditiile prevazute de lege pentru astfel de imprumuturi.


SC Aninoasa nu a restituit nici un ban din imprumut


Din verificarile efectuate a rezultat ca printre beneficiarele cesiunilor de creante si a unor credite pe termen scurt s-au numarat si trei societati reprezentate sau controlate de Staicu.


S-a constatat ca SC BDJ Aninoasa SA, unitate constituita prin absorbtia intr-un singur grup a tuturor societatilor controlate de Staicu, a obtinut, in mod repetat, creante si credite fara a indeplini conditiile de bonitate si solvabilitate impuse de normele interne ale bancii. Totodata, societatea nu avea un capital social corespunzator angajarii imprumuturilor bancare, nu obtinuse aprobarea Comitetului de directie si nu achitase, din fonduri proprii, avansul obligatoriu, schimbind destinatia declarata a acestora. Societatea BDJ Aninoasa nu a restituit bancii nici valoarea creantelor obtinute, cu exceptia avansului platit de altfel tot din banii bancii, si nici creditele angajate, contrar legii, pentru o perioada de patru ani, desi termenul maxim de rambursare era de 12 luni.


BIR, indusa in eroare de patronul Universitatii


Mai mult, in acelasi mod si cu incalcarea acelorasi prevederi, Staicu a procedat si in calitate de reprezentant al altor doua societati comerciale, obtinind in mod ilegal creante si credite pe termen scurt pentru desfasurarea activitatii curente. Anchetatorii au stabilit, si in aceste situatii, ca patronul Universitatii s-a folosit de sumele obtinute doar pentru achitarea avansului la cesiunile de creanta, fara a achita ratele scadente. De asemenea, Staicu a solicitat si obtinut suplimentarea liniilor de credit in numele altor trei societati, inducind in eroare reprezentantii BIR.


Procurorii PNA precizeaza ca, in perioada 1999-2000, a fost creat un prejudiciu estimat, la acest moment, de catre anchetatori, la 444 de miliarde de lei. Potrivit documentelor si inscrisurilor existente la dosar, suma este compusa din 170 de miliarde de lei cesiuni creanta, 269 de miliarde de lei credite bancare si 4 miliarde de lei, reprezentind distributii de sume catre lichidator.


Functionarii, audiati saptamina aceasta


In cadrul audierii de ieri, procurorii i-au prezentat lui Dinel Staicu si raportul intocmit de specialistii financiar-bancari din cadrul Parchetului National Anticoruptie, raport care descrie toate elementele mai sus prezentate, dispunind totodata „masura obligarii invinuitului de a nu parasi tara“. PNA mai precizeaza ca, in continuarea urmaririi penale, au fost citate si alte persoane care urmeaza sa fie audiate, in cursul acestei saptamini, in legatura cu cesionarea de creante si acordarea, obtinerea si utilizarea ilegala a unor credite, cu scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul foloase materiale necuvenite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU