Aproximativ 150 de studenți craioveni au participat ieri, în Parcul Tineretului, la un concurs atletic organizat de Facultatea de Educație Fizică și Sport (FEFS) din Craiova în memoria marelui om de sport Corneliu Andrei Stroe, care a trecut în neființă acum un an, pe 1 aprilie, la vârsta de 70 de ani.
Majoritatea oamenilor îl asociază pe profesorul Stroe cu fotbalul, fiind considerat părintele „Craiovei Maxima“, dar nu multă lume știe că fostul decan al FEFS a fost campion la atletism, iar recordurile pe care le-a stabilit în 1962 la pentatlon și triatlon au rămas „în picioare“, deoarece, în scurt timp, aceste probe s-au desființat.
Competiția de ieri a debutat sub amenințarea ploii, dar la festivitatea de premiere soarele a ieșit din nori, spre bucuria celor prezenți.
„A fost o reușită acest concurs, a fost minunat! I-am văzut pe studenți îmbujorați și cu zâmbetul pe buze. Domnul Stroe a practicat atletismul și ulterior a susținut mari campioni ai României. Era un spirit tânăr, un tip spiritual. Era o plăcere să stai în preajma dumnealui și cred că i-ar fi făcut mare plăcere să fie în mijlocul nostru la o asemenea activitate. Ne bucurăm că nu a plouat, iar spre final chiar a ieșit soarele“, a spus Marian Dragomir, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport din Bănie.
Chiar dacă la start s-au regăsit studenți de la mai multe facultăți din cadrul Universității din Craiova, așa cum era de așteptat, pe podium au urcat sportivi de la FEFS.
Atleții de performanță s-au impus
La feminin a învins atleta Roxana Ene, multiplă campioană națională și balcanică, studentă în anul I. „Am fost încântată să alerg alături de colegii mei și voi participa cu multă plăcere și anul următor“, a spus sportiva, care se pregătește intens pentru competițiile următoare în vederea calificării la Europenele de tineret. Podiumul a fost completat de Alexandra Iacob și pugilista Dora Mustățea. La masculin, câștigător a fost Alexandru Corzanu, urmat de Ion Daniel și Ionel Micu. „A fost o cursă destul de frumoasă. Vremea a ținut cu noi. Știu despre domnul Stroe că a fost un om excepțional“, a spus Corzanu.
Podiumul de premiere a fost improvizat. Ocupanții locurilor doi și trei au urcat pe băncuțe, iar câștigătorii pe o masă de șah. „A fost un podium la mare înălțime“, a glumit Roxana Ene. Sportivii clasați pe primele trei locuri au primit diplome, cupe și tricouri, iar prin tragere la sorți, alți 12 participanți au câștigat produse cu însemnele CS Universitatea Craiova, oferite de directorul acestui club, Pavel Badea.
Marilena Stroe: Performanța sa la pentatlon a rămas pe vecie
La competiția din Parcul Tineretului a fost prezentă și Marilena Stroe, soția regretatului Corneliu Andrei Stroe. La rândul ei fostă campioană la atletism, apoi profesor universitar la FEFS, doamna Stroe a vorbit cu emoție despre parcursul soțului său, de la cariera de atlet la omul care a creat și a condus echipa de fotbal Universitatea Craiova spre cele mai mari performanțe din istoria clubului, atât pe plan intern, cât şi european.
„Soțul meu a făcut atletism de performanță și a avut multe realizări. Deține și acum recordul la pentatlon, acea performanță a sa a rămas pe vecie. Ușor-ușor, a trecut spre fotbal. Primul rector al Universității din Craiova, Marius Preda, și el fost atlet, l-a propus ca secretar general al clubului Universitatea Craiova. Așa a pătruns în acest acvariu mai special, ca să spun așa, unde a învățat multe lucruri, mai ales de la domnul Ion Constantinescu, care a fost îndrumătorul lui. Încet-încet, ca vicepreședinte, apoi președinte de club a început să formeze o echipă de fotbal, ajungându-se la Craiova Maxima, o echipă reprezentativă a țării“.
Va fi și turneu de fotbal
În urmă cu câțiva ani, soții Stroe au participat la un concurs de aruncări, pe terenul de la FEFS, clasându-se pe podium la categoria lor de vârstă. „Am concurat la veterani. Am vrut să ne aducem aminte de momentele frumoase și am primit și niște medalii, pe drept, nu așa“, a mai spus Marilena Stroe, care ieri a primit o diplomă pentru susținerea sportului, înmânată de decanul FEFS, Marian Dragomir. Acesta a punctat faptul că concursul atletic a fost primul dintr-o serie de manifestări sportive studențești în memoria celui ce a fost prodecan, apoi decan la FEFS Craiova: „Vor fi și alte activități sportive în perioada următoare pe care le vom dedica Domniei Sale, pentru că este cel care a pus bazele acestei facultăți. Cu siguranță, va fi un concurs de fotbal, vor participa mai multe echipe de studenți din țară“.
La buna organizare a competiţiei de ieri au contribuit profesorii şi studenţii de la FEFS Craiova, sub coordonarea lect. univ. dr. Alina Albină şi Constantin Albină.
Ştire video despre competiţia de cros: