Corespondentul la Moscova al ziarului „Les Echos” relevă că Vladimir Putin nu s-a angajat să scoată Grecia din greaua să situaţie financiară, potrivit unor surse apropiate Kremlinului. Premierul Alexis Tsipras a obţinut doar promisiuni de cooperare economică precum şi disponibilitatea Moscovei de a acorda Greciei credite, dar nu directe, ci prin finanţarea unor proiecte comune.
La capătul a două ore de discuţii extrem de prietenoase avute miercuri cu Vladimir Putin, la Kremlin, Alexis Tsipras a apărut în faţa ziariştilor cu o mină surâzătoare, dar scump la declaraţii privind eventuale rezultate concrete, ele urmând să fie perfectate joi, în a doua zi a vizitei. Au fost menţionate doar nişte vagi proiecte. Vladimir Putin a insistat asupra unei precizări conform căreia Moscova nu va acorda Greciei ajutoare financiare pentru a ieşi din catastrofa financiară în care se află. A adăugat însă că nici premierul elen nu a solicitat un astfel de ajutor. Grecia, l-a completat Tsipras pe Putin, „nu este o ţară care solicită pomeni, mergând de la o ţară la alta pentru a cere să le fie rezolvate problemele economice”.
Putin şi Tsipras – de acord, totuşi, să coopereze la realizarea unor mari proiecte
Ceea ce a sperat totuşi Tsipras, pare a fi realizabil: Vladimir Putin a promis acordarea unor credite dar nu direct, ci „în cadrul unor mari proiecte comune”. El a precizat că în cadrul discuţiilor au fost identificate numeroase sectoare în care poate fi dezvoltată cooperarea bilaterală, în special în domeniul energetic. „În cadrul acestor proiecte, a subliniat Putin, noi putem nu doar să acordăm credite, dar să şi deblocăm altele în context mai larg…În primul rând în vederea prelungirii până în Grecia a gazoductului Turkish Stream, căruia îi va reveni un rol important în tranzitul gazelor către Europa de Sud”. Pentru corespondentul ziarului „Les Echos” a părut curios faptul că cei doi lideri au evitat să dea prea multe detalii referitoare la proiectele comune pentru realizarea cărora Rusia şi Grecia urmează să coopereze. Au fost foarte vagi în privinţa participării companiilor ruseşti la valul de privatizări avute în vedere de Atena în cadrul liberalizării economiei elene, dorită şi de Uniunea Europeană, dar şi în privinţa proiectelor cu finanţare rusească în domeniul suprastructurii, sau în stimularea turismului elen.
Critici la adresa sancţiunilor împotriva Moscovei
În conferinţa de presă comună organizată miercuri, după primele discuţii, cei doi lideri au criticat din nou, în mod public, sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Tsipras a evitat în permanenţă să răspundă la întrebările referitoare la posibilitatea iniţierii unor negocieri, chiar în cursul acestei vizite, în vederea suspendării embargoului rusesc asupra produselor agroalimentare de provenienţă elenă, decis în cadrul embargoului alimentar general impus de Kremlin întregii Uniuni Europene. În schimb, Alexis Tsipras a ţinut să sublinieze efectele negative, „lovitura” dată de acest embargou rusesc economiei Greciei. Din nou ceva ce a atras atenţia ziariştilor: departe de a anunţa ridicarea embargoului asupra produselor elene, cei doi lideri au găsit o altă cale, abilă, respectiv proiectul creării unei co-întreprinderi bilaterale pentru comerţul agricol. Acest proiect se va afla la loc de frunte pe lista concretă a proiectelor comune ce se va afla pe agenda celei de a doua părţi a discuţiilor Putin-Tsipras.