Primăria Craiova a renunțat la ideea de a amenaja o sufragerie urbană sub pasajul suprateran. După două proceduri de achiziție directă care nu au adus rezultatul dorit, municipalitatea a decis ca RAADPFL Craiova, împreună cu elevi ai Liceului de Artă „Marin Sorescu“, să se ocupe de amenajarea acestui spațiu. O schimbare există deja în sensul giratoriu de sub pasaj, iar în curând vor apărea piese de mobilier rustic, dar și lucrări ale elevilor implicați în proiect.
Sufrageria urbană estimată la 100.000 de euro pe care Primăria Craiova intenționa să o amenajeze sub pasajul suprateran, în zona zero a orașului, nu va mai fi realizată. Deși a trecut prin două proceduri de achiziție directă, proiectul nu și-a găsit o finalitate. „Am avut o primă licitație la care nu s-a prezentat nimeni, iar la cea de-a doua am avut o singură societate. După proiectul lor, ne-am dat seama că nu pot realiza proiectul gândit de noi. Nu mai avem timp să scoatem a treia oară la licitaţie şi nu puteam să lăsăm pasajul să arate aşa“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Flori și obiecte rustice
Pentru ca spațiul să nu rămână gol, municipalitatea a decis să realizeze lucrarea cu angajații Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. „Va fi un proiect foarte frumos. Conducerea primăriei apreciază verdeața, spațiul verde. Vom îmbina obiectele rustice cu care am apărut deja prin oraș cu diferite ghivece cu flori de sezon și va fi o zonă mai verde decât ceea ce vedeți acum. Giratoriul a început să prindă formă și este spre finalizare. Este sub forma unei table de șah, o combinație de piatră de marmură cu gazon. Zic eu că este destul de finuț și de frumos, iar toate spațiile dintre stâlpii de susținere ai pasajului suprateran vor fi amenajate cu mobilier rustic, în colaborare cu Gabriel Rizea și cu muncitorii RAADPFL Craiova“, a precizat directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip. Gabriel Rizea este sculptorul pe care municipalitatea l-a descoperit după ce acesta a dat formă mai multor copaci de pe strada sa. Lucrările sale pot fi văzute în Parcul Tineretului, dar și în fața Primăriei Craiova.
Elevii de la Liceul de Arte vor contribui și ei
În amenajarea zonei de sub pasaj se vor implica și elevi ai Liceului de Artă „Marin Sorescu“, care au început să contribuie deja la fața orașului. Aceștia au pictat, în ultima perioadă, mai multe cutii de gaze și ale furnizorului de energie electrică, realizând, în același timp, mozaicuri pe jardinierele RAADPFL Craiova. „Elevii de la Liceul de Arte s-au implicat în toate proiectele primăriei. Au o deschidere fantastică în a-și expune ideile în spațiul public, mai ales pentru că vorbim despre lucrările lor de diplomă după încheierea celor 12 ani de studiu. Dacă erau expuse în Liceul de Arte, nu erau atât de vizibile, dar municipalitatea le-a oferit ocazia să se desfășoare în spațiul public. Sub pasaj, elevii vor contribui cu lucrări ale lor. Fiindcă pasajul este executat pe fonduri europene, noi nu avem voie să aducem anumite îmbunătățiri atâta timp cât este în garanție. Vom face numai ce este legal de făcut. Vom adăuga lucrări ale lor care nu necesită prindere în holțșuruburi sau în diverse instalații“, a încheiat Aurelia Filip.
Pe scurt despre sufrageria urbană
Sufrageria urbană este un proiect pe care Primăria Craiova l-a avut în vedere încă de anul trecut. Inițial, prețul estimat de municipalitate era de 600.000 de lei pentru amenajarea mai multor zone de relaxare în acest perimetru, iar acest lucru a creat mai multe dispute între consilierii locali din opoziție și executiv. Ulterior, prețul a scăzut la 100.000 de euro și municipalitatea a putut să folosească achiziția directă ca procedură de atribuire.