Primăria Craiova se pregătește pentru accesarea de fonduri europene pentru exercițiul financiar 2014 – 2020. Zeci de proiecte, cu o valoare ce se învârte în jurul sumei de 100 de milioane de euro, sunt pregătite pentru reabilitarea de clădiri-monument, pentru bulevardele din Craiova, pentru cumpărarea de autobuze electrice, dar și pentru extinderea Centrului Istoric. Pentru câteva dintre ele, documentațiile de atribuire sunt deja pregătite.
Primăria Craiova speră să poată implementa, prin axele de finanțare pe fonduri europene care urmează să se deschidă în perioada următoare, mai multe proiecte de interes pentru municipiu. Primele pentru care primăria s-a pregătit deja sunt cele pentru reabilitarea de clădiri monument istoric. „Luna viitoare trebuie să se deschidă axele de finanțare pe fonduri europene. Așa am primit asigurări de la fostul ministru al fondurilor europene, Eugen Teodorovici. Noi suntem pregătiți deja să demarăm procedurile de licitație pentru revitalizarea mai multor clădiri monument istoric. Este vorba despre sediul Primăriei Craiova, despre sediul de la Palace, de Colegiul Național «Carol I», care include și Opera Română Craiova, dar și de Colegiul Național «Elena Cuza», unde proiectarea a fost terminată încă de acum doi ani. Nu în ultimul rând, suntem pregătiți și pentru cantonamentul de la Luncă“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Dacă pentru primele trei obiective știm că este vorba, în principal, despre reabilitare de clădiri, la ultimele două, lucrările sunt diverse. La Colegiul Național „Elena Cuza“ vor fi executate lucrări atât la corpul principal, cât și la terenul de sport. În ceea ce privește cantonamentul, pentru acesta au fost scoase la licitație, momentan, doar terenurile de antrenament, nu și cantonamentul cu extinderea sa. „Proiectul este mai mare, în trei etape. Prima înseamnă terenurile de antrenament, a doua înseamnă reabilitarea, iar a treia, extinderea acesteia. Probabil că ne vom duce cu ea în perioada 2016 – 2017. Pentru ceea ce înseamnă reabilitarea, sperăm să începem din toamna acestui an. Este clar că terenurile de antrenament trebuie făcute urgent, pentru că nu are echipa unde să se antreneze“, declara primarul Craiovei într-un interviu acordat GdS. Pentru reabilitarea și extinderea cantonamentului vorbim despre accesarea de fonduri europene.
Toate bulevardele, în plan pentru reabilitare
În ceea ce privește proiectele pentru care documentația nu este gata, acestea vizează mai multe obiective. Vorbim, în primă fază, despre lucrări de infrastructură. „Ne-am prioritizat ca până la sfârșitul anului acesta să avem studiile de fezabilitate terminate deja pe mai multe segmente. Ne gândim la sistemul de instalație electrică activă în rețeaua de tramvai din municipiul Craiova, la reabilitarea zonelor urbane, asta însemnând asfaltarea bulevardelor. Este vorba despre toate bulevardele, cu excepția celor care au fost reabilitate pe fonduri europene și cu excepția străzii Brestei. De asemenea, vrem să fim gata cu studiile de fezabilitate pentru străpungerile de la Henri Coandă, Potelu și cu construirea pasajului de subtraversare a căii ferate în zona Lăpuș-Argeș – Gârlești“, a mai precizat primarul Vasilescu.
Muzeu al Satului la ieșirea din Craiova
Pentru a relaxa circulația rutieră pe două importante artere din Craiova, municipalitatea va trece anul acesta și la realizarea documentațiilor pentru patru pasarele pietonale, pentru care va organiza concursuri de soluții. Acestea vor fi amplasate în zona pasajului subteran, la Viitorul, la Piața Mare, iar alta la Casa Științei și Tehnicii. A cincea pasarelă va fi și ea realizată, însă din sponsorizări, în zona Podului Electro.
Prin schimbări majore ar urma să treacă și alte clădiri istorice, însă, deocamdată, acestea nu au documentația pregătită. „Ne gândim la Școala «Obedeanu», la clădirea în care funcționează acum Serviciul Public de Evidență a Populației, dar și la cea a Ansamblului Folcloric «Maria Tănase». Mai mult, vrem să realizăm un Muzeu al Satului, care va fi la ieșirea din Craiova spre Făcăi și pe care noi tocmai l-am preluat de la Compania de Apă“, a explicat Lia Olguța Vasilescu.
Extinderea centrului istoric – către Calea Unirii și Piața Veche
Alt proiect important pentru Craiova ar fi cea de-a doua etapă a amenajării și revitalizării Centrului Istoric. „Noi am intrat doar cu patrulaterul pe care deja îl cunoașteți, dar vrem să ne extindem până aproape de zona Parcului «Nicolae Romanescu» și, de asemenea, stânga-dreapta, incluzând și Piața Veche“, a menționat primarul. În cadrul acestui proiect se va merge pe ideea actualului Centru Istoric, în sensul că infrastructura ar urma să fie reabilitată, iar proprietarii să-și renoveze fațadele pe cheltuiala proprie. Calea Unirii, care ar urma să intre în acest proiect, nu va deveni pietonală, însă va fi refăcută, cu mai multe locuri de parcare, cu plăcuțe stradale și stâlpi schimbați, băncuțe de epocă și alte elemente cu iz de secol XIX.
De asemenea, pe lista municipalității ar mai fi autobuzele electrice, al căror cost urmează să fie stabilit. „Acum se lucrează la studiul de fezabilitate. Noi nu mai putem să luăm autobuze pe motorină sau pe benzină dacă vom intra pe axă de finanțare. Va trebui să ne gândim la transportul ecologic. De altfel, ca Uniunea Europeană să-ți dea o cofinanțare de 50%, te obligă să te gândești la axa ecologică. Nu știu să vă spun la cât va ajunge costul, pentru că asta se va stabili în urma studiului pe care îl facem și, bineînțeles, și în urma licitației“, a mai explicat primarul.
Pasaj peste Balta Craioviței
Municipalitatea și-a mai propus să caseteze canalul de pe strada Carpenului, unde ar urma să introducă și canalizare pluvială. Pentru zona Brestei, primăria vrea să realizeze un pasaj peste Balta Craioviței. Acesta ar urma să unească strada Râului, care se finalizează anul acesta, cu bulevardul Tineretului. În ceea ce privește ordinea publică, în Craiova ar urma să fie implementat sistemul Safe City (Orașul Sigur – n.r.). „Acesta este obligatoriu, până la urmă, pentru competiția Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021, dar nu numai. În toate zonele de periferie avem risc criminogen și infracționalitate foarte crescută. Nu în ultimul rând, ne gândim și la gunoaiele pe care le aruncă diverse persoane în acele zone. Ori, fiind monitorizate video, vom putea să luăm măsuri împotriva lor. Eu zic că sunt proiecte – doar cele pe care le-am amintit, în jurul sumei de 100 de milioane de euro“, a încheiat primarul.