3.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPosturi puține, șpagă mare în spitalele din Craiova

Posturi puține, șpagă mare în spitalele din Craiova

Cristina Calangiu este acuzată de procurori că, printr-un intermediar, a pretins și primit diverse sume de bani de la mai multe persoane pentru ca ele să fie angajate la spitalele din Craiova
Cristina Calangiu este acuzată de procurori că, printr-un intermediar, a pretins și primit diverse sume de bani de la mai multe persoane pentru ca ele să fie angajate la spitalele din Craiova

În ultimii ani, managerii spitalelor din municipiul Craiova au susținut ba că nu au nevoie de personal, ba că majoritatea candidaților care s-au înscris la concursuri sunt slab pregătiți. Cu toate acestea, din dosarul în care Cristina Calangiu (foto medalion), fosta directoare a Spitalului de Urgență Craiova, este acuzată de trafic de influență, aflăm că posturile de asistenți medicali și cele de infirmieri sunt ocupate de cei care dau între 2.000 și 8.000 de euro.
Gazeta de Sud scria în toamna anului 2010 că Spitalul de Urgenţă Craiova scoate la concurs nouă posturi de asistenţi medicali, trei posturi de infirmiere şi un post de îngrijitoare. Tot atunci, la Spitalului Municipal „Filantropia“ au fost scoase la concurs două posturi de medic specialist (unul de neonatologie şi unul de ginecologie) şi două de asistenţi medicali din cele 38 de posturi solicitate de conducerea spitalului.
Ce s-a întâmplat după concurs? Unele posturi au rămas neocupate din cauza slabei pregătiri a candidaților, după cum susțineau directorii unităților medicale. La Spitalul de Urgenţă Craiova, din cei 69 de candidaţi înscrişi pe nouă posturi de asistenți medicali, doar opt au reuşit să promoveze concursul. Peste 80% dintre candidați au luat note sub 4 la proba scrisă. „Surpriza a fost calitatea foarte slabă a candidaţilor. Au fost multe note de 1, 2 şi 3“, declara fostul manager al Spitalului de Urgență Craiova, conf. dr. Florin Petrescu. Potrivit regulamentului, pentru a putea promova concursul, candidaţii ar fi trebuit să obţină minimum nota 7 la fiecare probă, cea scrisă şi interviu.
La Spitalul „Filantropia“, la proba scrisă s-au prezentat trei candidaţi pentru postul de asistent medical, dar numai unul a reuşit să ia notă peste 7 la proba scrisă. În schimb, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, cele două posturi de asistenţi medicali generalişti scoase la concurs au rămas neocupate, din cauza lipsei candidaţilor.
Doi ani mai târziu, în 2012, Ministerul Sănătății a scos la concurs 2.766 de posturi în sistemul sanitar. Managerii spitalelor şi instituţiilor cu profil sanitar din Dolj spuneau atunci că nu au nevoie de personal. „Nu am avea nevoi foarte mari, pentru că nu vrem să ne supraaglomerăm. Ne-ar trebui neapărat un medic la Secţia de oncologie, în rest nu prea am avea nevoie de oameni“, declara pentru GdS managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, conf. dr. Florin Petrescu. Cam în aceeaşi situaţie se aflau şi celelalte două spitale din Bănie din subordinea Primăriei Craiova: Spitalul „Victor Babeş“ şi „Filantropia“.

8.000 de euro postul de asistent medical

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție din Craiova, care au cerut și obținut joi arestarea preventivă a Cristinei Calangiu, manager al Spitalului de Urgență Craiova până în 2009, șpaga pentru un post de asistent medical la spitalele din Bănie a ajuns și la 8.000 de euro. Asta în condițiile în care, după cum spuneam mai sus, posturile scoase la concurs au fost puține, iar candidații slab pregătiți.
„În intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), printr-un intermediar, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 lei și 8.000 euro, de la mai multe persoane, pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova“, au comunicat procurorii anticorupție.
Intermediarul ar fi Ioana Munteanu, zisă „Luminiţa“, care, de altfel, apare și în interceptările făcute în acest dosar în care Cristina Calangiu este acuzată de comiterea a nouă infracțiuni de trafic de influență.
„În această modalitate, în intervalul de referinţă (2007-2014 – n.r.), cele două au pretins şi primit de la (…) (nouă persoane – n.r.), suma totală de 15.000 de lei şi 50.500 de euro, pentru ca acestea să promoveze, în mod nemeritat, concursurile organizate în vederea angajării pe posturi vacante de asistent medical sau infirmier la diferite spitale din municipiul Craiova“, au mai explicat procurorii DNA în referatul prin care au cerut și obținut arestarea preventivă a Cristinei Calangiu.
Aceasta din urmă a fost arestată preventiv joi, pe o perioadă de 30 de zile. În același dosar, mai sunt arestați preventiv, tot pentru fapte de corupție, Rodica Țenea, fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, și șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache.

Contestația Cristinei Calangiu

Tot joi, Cristina Calangiu a contestat mandatul de arestare preventivă emis de Tribunalul Dolj pe o durată de 30 de zile, începând cu 16 aprilie și până la 15 mai, inclusiv. Contestația inculpatei urmează să fie soluționată de magistrații Curții de Apel Craiova în perioada următoare. Între timp, Cristina Calangiu rămâne în arestul IPJ Dolj de pe strada Amaradia. În același arest, de pe 1 aprilie, sunt încarcerați și ceilalți doi inculpați din acest dosar de corupție, Rodica Țenea și Radu Smarandache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS