Au trecut doi ani de când Craiova are un regulament privind gestionarea câinilor cu și fără stăpân, dar oamenii tot nu s-au obișnuit să strângă mizeria lăsată pe domeniul public de propriul patruped. Poliția Locală ia timid măsuri împotriva deținătorilor de câini care „uită“ să adune resturile fiziologice rezultate de la câine, să-i țină în lesă atunci când îi scot la plimbare și, mai ales, să le pună botniță, dacă sunt periculoși, și să nu-i plimbe pe spațiile verzi sau la locurile de joacă.
Îi vedem la tot pasul în oraș, pe trotuare, în grădinile publice, în parcuri, până și la locurile de joacă destinate copiilor. Este vorba de câinii pe care craiovenii îi scot zilnic la plimbare pe domeniul public. Suntem în 2015 și au trecut doi ani de când orașul Craiova are un regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu și fără stăpân din localitate, iar cetățenii tot nu au înțeles că este civilizat să curețe mizeria lăsată de propriul câine, așa cum fac și acasă. Totodată, nu este civilizat să duci patrupedul în spațiul verde din fața blocului sau în parcul din vecinătate și, mai ales, în locurile de joacă destinate copiilor, ca să-și facă nevoile.
În toate marile orașe există o normă legală asemănătoare regulamentului care a fost adoptat de Consiliul Local Craiova prin care cetățenii urbei sunt obligați să respecte câteva reguli elementare. Pentru stăpânii de câini care habar nu au sau se prefac că nu cunosc existența unor astfel de reguli, poate că este necesară o aducere aminte. În articolele 60 și 61 din Regulament sunt trecute atât obligațiile, cât și restricțiile deținătorilor de câini atunci când își plimbă animalele de companie.
„Să adune resturile fiziologice rezultate de la câine din spațiile publice, din părțile comune ale clădirilor, accesul în incinte, vecinătăți“, se arată în articolul 60, lit. f, din Regulament. La articolul 61, litera f, sunt menționate restricțiile: „Să plimbe animalele în locurile unde accesul acestora este interzis, restricție specificată prin inscripționări, afișări legale, informări cu privire la normele legale aplicabile“. De asemenea, este interzisă „plimbarea pe domeniul public – alei, trotuare sau în alte locuri decât cele special amenajate – a câinilor fără ca proprietarii acestora să dispună de materiale necesare pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor. Prin materiale necesare păstrării curățeniei se înțelege fie ca proprietarul să aibă asupra sa mătură, făraș, pungă de unică folosință, fie pungă și mănuși de unică folosință“, potrivit art. 61, lit. j. În timp ce la litera k se precizează că „plimbarea câinilor pe domeniul public fără lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi fără lesă și botniță este interzisă“.
Știu și nu știu că trebuie să curețe după patruped
O trecere prin câteva grădini publice ale orașului ne-a demonstrat că puțini craioveni știu că avem o normă care spune că animalele de companie nu au voie pe spațiile verzi din parcuri și din jurul blocurilor, nici în locurile de joacă pentru copii. Aceeași normă spune și că animalele de companie trebuie plimbate în lesă, cu excepția zonelor destinate exclusiv lor, iar patrupedele din rasele periculoase și agresive trebuie să poarte și botniță. Stăpânii sunt obligați să curețe de pe domeniul public mizeria lăsată de animalele proprii.
În parcul din Rovine, lângă locul de joacă destinat copiilor, doi căței se joacă sub privirile stăpânelor. Vădit supărate că le întrebăm de lesă și de „echipamentul“ cu care să cureţe după patruped, deținătoarele cățeilor spun că sunt alte probleme mai arzătoare.
„Terminarăm cu toate problemele! În Craiova este numai problema cățeilor, restul este rezolvat. Noi avem salarii și toate problemele rezolvate ca în străinătate. În Elveția există la fiecare coș de gunoi pungă și mătură ca să poți să le folosești. La noi…“, a spus craioveanca supărată. Alta își ține câinele în lesă. Evită zona parcului și pornește pe aleile dintre blocuri.
Tot pe aleile și spațiile dintre blocuri altă craioveancă își plimbă cățelul. Patrupedul este ținut în lesă, dar mizeria rămâne în urmă, undeva prin spațiile verzi din fața blocurilor. „Eu sunt de acord cu regulile pentru căței. Eu acum sunt jumătate în regulă că am lesă, jumătate nu, că nu am lopețica la mine. Dar am să o iau. Lucrul ăsta ține și de educație. Toată lumea spune, păi dacă ăla din fața mea nu face curat, eu de ce să fac? Dacă mergem pe premisa asta, nu se mai aplică nimic“, este de părere Maria Stârcu.
Alt cartier, Brazda lui Novac, alți iubitori de căței și-au scos patrupedele la aer. O tânără tocmai ce și-a dus la plimbare cățelul chiar în spațiul verde din fața blocului. Câinele este în lesă, dar activitatea lui în rondul cu iarbă este clară. Prin fața locurilor de joacă, din zona Complexului Nou, un craiovean își plimbă animalul de companie.
În parcul din Craiovița Nouă, aceeași situație. Câinii zburdă printre copiii aflați la locul de joacă. Nu au lesă, sunt lăsați liberi, își fac nevoile pe unde apucă. „Acest cățel nu trebuie să fie în lesă, este foarte blând. Știu că trebuie să curăț după el. Eu curăț, dar acum nu am la mine punga și măturica. Are microcip, are tot cățelul meu“, a spus Marian Cojocaru.
Amenzi pentru plimbarea câinilor
Poliția Locală a început să-i tragă de mânecă pe craiovenii care confundă domeniul public cu propria curte și a aplicat avertismente și amenzi în rândul iubitorilor de căței. „Poliția Locală Craiova a aplicat, pe parcursul anului 2015, 37 de sancțiuni contravenţionale (14 amenzi contravenționale și 23 de avertismente scrise) pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare privind animalele de companie, astfel: trei amenzi contravenționale pentru plimbarea câinilor de companie în părculețe și locuri de joacă special amenajate pentru copii și pe zonele verzi amenajate pe domeniul public și semnalizate corespunzător cu indicatoare «Accesul animalelor interzis». S-au dat trei amenzi contravenționale și cinci avertismente scrise pentru plimbarea câinilor pe domeniul public, fără lesă, iar cei periculoși, fără botniță și lesă. S-a mai aplicat o amendă contravențională și 14 avertismente scrise pentru plimbarea pe domeniul public a câinilor de companie, fără ca proprietarii acestora să dispună de materiale necesare pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor. O amendă contravențională și un avertisment scris pentru nerespectarea, pentru animalele de companie deținute în imobile tip «condominiu», a normelor generale de curățenie și igienă și normelor privind liniștea și ordinea publică. Cinci amenzi contravenționale și două avertismente scrise pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.