2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPe cine atrage Cristina Calangiu în plasa DNA

Pe cine atrage Cristina Calangiu în plasa DNA

Cristina Calangiu, arestată pentru 30 de zile (Foto: GdS)
Cristina Calangiu, arestată pentru 30 de zile (Foto: GdS)

Fostul viceprimar al Craiovei a fost arestat în urmă cu două săptămâni de DNA pentru trafic de influență. Calangiu ar fi pretins sume de până la 8.000 de euro pentru a angaja în spitale asistenți medicali și infirmieri. Cine ar fi fost complicii?

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, fostul viceprimar al Craiovei, Cristina Calangiu, a fost reținut de procurorii DNA pentru trafic de influență în formă continuată. Procurorii DNA o acuză că în intervalul 2007 – 2014, perioadă în care a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova (2006 – 2009), respectiv viceprimar al municipiului Craiova (2012 – 2015), a pretins și primit sume de bani cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro de la mai multe persoane, pentru ca acestea să fie angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități sanitare din Craiova. DNA susține că ar fi vorba de nouă astfel de infracțiuni, care s-ar fi materializat printr-un intermediar. Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pentru 30 de zile în acest dosar și, după tipicul acestor dosare, este posibil să facă unele dezvăluiri procurorilor. Spre exemplu, referatul de arestare spune că în 2012 inculpata ar fi primit 7.000 de euro pentru a aranja angajarea unei persoane pe un post de asistent medical la Spitalul „Victor Babeș“ din Craiova, iar „în anul 2014 a pretins și primit de la aceeași persoană suma de 1.000 de euro, pentru definitivarea pe postul respectiv“, au mai reținut procurorii. În 2013, Cristina Calangiu ar fi primit o șpagă de 6.500 de euro pentru un post de asistent medical la Spitalul „Filantropia“. Procurorii mai susțin că în perioada 2012 – 2014, Calangiu, care răspundea, în calitate de viceprimar de spitalele „Filantropia“ și „Victor Babeș“, ar fi contabilizat de la nouă persoane suma totală de 15.000 de lei și 50.000 de euro pentru ca acestea „să promoveze, în mod nemeritat, concursurile organizate în vederea angajării pe posturi vacante de asistent medical sau infirmier“.

Cum se fac angajările

Contactați la vremea respectivă de GdS, directorii spitalelor menționate în referatul procurorilor DNA au spus fie că nu știu nimic, fie că nu comentează. Întrebarea este următoarea: putea viceprimarul coordonator al acestor spitale să angajeze contra șpagă asistente sau infirmiere fără știrea directorilor acestor instituții? Pentru a răspunde la întrebare, trebuie să analizăm modul în care se desfășoară aceste concursuri. Angajarea personalului contractual se face în baza HG nr. 286/2011. Anunțul privind concursul se afișează la sediul unității și, după caz, pe site-ul instituției cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înaintea desfășurării concursului (art. 7, alin. 1). Cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de data desfășurării concursului, conducătorul unității emite un act administrativ, prin care constituie comisiile de concurs și de soluționare a contestațiilor (art. 8, alin. 1). Persoanele care fac parte din comisie trebuie, printre altele, „să aibă o probitate morală recunoscută“ (art. 9, lit. a).
Fiecare comisie are în componența sa un președinte, doi membri și un secretar (art. 8, alin. 3). Președintele comisiei de concurs și cel al comisiei de soluționare a contestațiilor este desemnat din rândul membrilor comisiei, prin actul administrativ de constituire a comisiei, emis de conducătorul unității (art. 8, alin. 4). Comisia de concurs stabilește subiectele pentru proba scrisă (art. 15, lit. c), proba practică (lit. d), realizează interviul (lit. e), notează fiecare candidat la proba scrisă și/sau practică și realizează interviul (lit. f). Fiecare probă are un punctaj de maximum 100 de puncte (art. 25). Așadar, în baza celor descrise mai sus, la cine ar putea interveni viceprimarul coordonator al spitalului pentru aranjarea unui concurs? Așteptăm punctele dumneavoastră de vedere, dar și opinii și întrebări pe tema corupției, la telefonul redacției GdS 0251/413.100 sau pe contul de Facebook „Audiență Generală – alege tv Craiova“. Joi, 30 aprilie, începând cu ora 18.30, la alege tv vom dezbate tema corupției și vom avea câteva informații extrem de interesante pe acest subiect.

DSP Dolj nu comentează

După arestarea Cristinei Calangiu, GdS a solicitat un punct de vedere pe acest subiect Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Instituția care reprezintă Ministerul Sănătății (MS) în teritoriu a răspuns că solicitarea „nu face obiectul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public“. DSP a comunicat că angajarea în unitățile sanitare se face conform OMS nr. 698/2001 și HG nr. 286/2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS