Aproximativ 2.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia vor intra de astăzi în preaviz. Muncitorii şi personalul TESA vizaţi îşi vor încheia activitatea în minerit, dar şi la termocentrale, începând cu data de 1 iunie. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, 1.974 de mineri și energeticieni nu vor mai figura pe statul de plată al Complexului Energetic Oltenia, de la începutul lunii iunie. Reprezentanții companiei au discutat deja cu oficialii Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Gorj pentru preluarea viitorilor disponibilizați, care vor beneficia de salarii de completare şi indemnizaţii de şomaj. Directorul AJOFM Gorj, Romeo Chiriac, a declarat că în ultima săptămână din luna mai, reprezentanții instituţiei pe care o conduce se vor întâlni la Casa de Cultură din Rovinari pentru a le oferit servicii de preconcediere angajaților companiei care vor fi disponibilizați.
Au primit listele nominale
Romeo Chiriac le-a solicitat reprezentanţilor Complexului Energetic Oltenia să transmită în detaliu datele celor care vor fi disponibilizaţi pentru a putea organiza întlniri pe zone, în vederea oferirii serviciilor de preconcediere: „Le-am solicitat celor de la Complexul Energetic Oltenia să ne transmită listele nominale în care să fie incluse şi domiciliile celor care vor fi disponibilizaţi. Este foarte important pentru noi să ştim cum ne organizăm, să nu invităm sute de oameni la Târgu Jiu, când le este mai la îndemână o altă zonă. Este foarte important să putem prelua cât mai repede dosarele pentru viitorii şomeri, astfel încât să îi putem lua în evidenţe şi să beneficieze cât mai repede de indemnizaţia de şomaj. Am mai stabilit cu cei de la Complexul Energetic Oltenia ca în ultima săptămână din luna mai să oferim, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Rovinari, servicii de preconcediere. Le vom prezenta documentele pe care trebuie să le prezinte, anumite informaţii legate de locurile de muncă vacante şi cum pot ocupa acele locuri de muncă vacante”, a declarat Romeo Chiriac.
Nume de directori pe listă
Peintre cele aproape 2.000 de persoane care nu se vor mai regăsi printre angajaţii Complexului energetic Oltenia se află şi câteva nume sonore de foşti directori din minerit şi din cadrul termocentralelor. Unul dintre viitorii disponibilizaţi este Ion Vulpe, consilier al managerului Complexului Energetic Oltenia şi fost director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). Vulpe a ieşit anul trecut din Penitenciar după ce a executat o parte din pedeapsa de cinci ani pentru abuz în serviciu pe care a primit-o în dosarul strămutaţilor de lux. Vulpe se apropie de vârsta pensionării. Pe lista de disponibilizaţi se mai află Corneliu Boldor, consilier director şi fost şef în SNLO, Mircea Mezinca, şef Departament Strategii şi fost director în mineritul din Motru, dar şi Vasile Ogârlaci, actual consilier şi fost director în zona energetică.
Şomaj tehnic pentru cei rămaşi
Majoritatea celor care intră de astăzi în preaviz mai au un an sau doi până la pensie şi vor beneficia de un venit lunar de completare de 1.700 de lei şi de indemnizaţie de şomaj. Ulterior, după un an sau doi vor putea ieşi normal la pensie. Este puţin probabil ca persoane din categoria respectivă să dorească să îşi găsească un nou loc de muncă, mai ales că vor beneficia luna de compensaţii financiare. În urma disponibilizării celor aproape 2.000 de salariaţi, Complexul Energetic Oltenia rămâne cu 15.500 de angajaţi, majoritatea lucrând în unităţile miniere de carieră, iar aproximativ 5.000, în cele patru termocentrale deţinute de companie. Este vorba de Sucursalele Electrocentrale de la Craiova II, Işalniţa, Turceni şi Rovinari. Din cauza vânzărilor scăzute de energie care se preconizează pentru luna mai, Complexul Energetic Oltenia pregăteşte trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic pentru un număr de 10 zile. Salariaţii vor fi trimişi în şomaj tehnic prin rotaţie. O decizie în acest sens va fi luată de către Directoratul Complexului Energetic Oltenia.