Căpșunele sunt recomandate pentru remineralizarea organismului, fluidizarea si purificarea sângelui. Căpşunele sunt sărace în calorii şi bogate în vitamine. 100g de căpşune au 32 de calorii şi vă asigură aproape 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Flavonoizii conţinuţi de aceste fructe ajută la reducerea colesterolului şi la menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Pigmenţii care le dau culoarea roşie sunt antioxidanţi puternici – elemente care luptă împotriva radicalilor liberi (responsabili de deteriorarea celulelor).
Ce mai conţin: potasiu, vitamina K, vitamina B5, vitamina B6, acid folic, riboflavină (vitamina B2), magneziu. Consumul de căpşune vă menţine silueta, vitalitatea şi tinereţea. Din păcate, una din proteinele responsabile de frumoasa culoare roşie a căpşunei este, în acelaşi timp, responsabilă şi de provocarea alergiei la acest fruct.
Consumul de căpșuni poate avea efect alergenic. Medicii nu recomandă căpșuni copiilor sub 4 ani, iar cei cu vârste apropiate trebuie să consume în cantități reduse. Căpșunele nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleranță la aspirină deoarece conțin acid acetilsalicilic. Alergia se manifestă în mai multe moduri, mai mult sau mai puţin grave, de la individ la individ: umflarea gurii şi a gâtului, vomă, febră, urticarie, crampe, diaree, dificultăţi respiratorii, strănuturi.
Uz cosmetic
Căpşunele sunt foarte utile la curăţarea şi albirea dinţilor. Striviţi un fruct proaspăt pe periuţa de dinţi şi periaţi, fără să clătiţi timp de 5 minute. Apoi clătiţi şi periaţi cu un strop de bicarbonat de sodiu. Din câteva căpşune strivite, puteţi improviza rapid o mască de faţă, care albeşte şi vitaminizează pielea. Ajută şi la atenuarea arsurilor produse de expunerea îndelungată la soare.
În bucătărie
Căpşunele colorează şi parfumează o mulţime de deserturi şi oferă multe posibilităţi de a prepara ceva rapid, gustos şi aspectuos. De exemplu, un platou cu căpşune trase în ciocolată este o improvizaţie de mare efect, în caz că vă vin musafiri pe nepregătite. Dacă timpul vă permite, faceţi conserve acasă, sunt mult mai sănătoase.