-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSe scumpesc alimentele în așteptarea reducerii TVA?

Se scumpesc alimentele în așteptarea reducerii TVA?

Unii producători din ţară au scumpit carcasa de porc cu 0,8 lei pe kilogram într-un interval foarte scurt de timp (FOTO: da.zf.ro)
Unii producători din ţară au scumpit carcasa de porc cu 0,8 lei pe kilogram într-un interval foarte scurt de timp (FOTO: da.zf.ro)

Asociațiile producătorilor acuză supermarketurile că majorează taxele de raft și, implicit, prețurile alimentelor, pentru a beneficia de diminuarea TVA de la 24% la 9% ținând prețurile tot sus. Un procesator susține că producătorii au scumpit deja carnea de porc și pui într-un ritm galopant, în timp ce alții susțin că nu este vorba de nici o majorare de prețuri pe lanțul de aprovizionare și până la consumatorul final. Președintele Consiliului Concurenței promite că instituția va monitoriza prețurile din supermarketuri înainte și după ieftinirea TVA.

Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară, care reuneşte circa 25.000 de firme, a declarat zilele trecute pentru gandul.info că unele hipermarketuri vor să scumpească taxele de raft cu aproximativ 30%. „Avem semnale că există vreo două hipermarketuri, nu este exclus să apară şi altele, care vor să modifice taxele pe care ei le impun furnizorilor – taxe de raft, taxa de magazin, taxa de curăţenie, taxa de revistă – şi care reprezintă cam 30% din preţul produsului. De exemplu, pentru un salam care costă să spunem 10 lei la poarta fabricii, hipermarketul negociază şi pune produsul la raft cu 13 lei. Diferenţa de 3 lei reprezintă toate taxele practicate de hipermarket. Prin contract, se include o clauză în care respectivul furnizor se angajează ca 13 lei să fie preţul minim cu care va vinde acelaşi produs oricui altcuiva. Dacă hipermarketul te prinde că îl vinzi mai ieftin altcuiva te delistează şi intri în faliment, pentru că e greu să găseşti repede cui să vinzi 70% din producţie, să zicem“, a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, pentru gandul.info. Și reprezentanții altor patronate din industria alimentară acuză supermarketurile că vor să mărească taxele de raft, tocmai pentru a contracara reducerea TVA de la 24% la 9%, care se pregătește să intre în vigoare de la 1 iunie, în sensul de a scădea prețul la raft, ca urmare a reducerii TVA, dar supermarketurile să își crească veniturile din noile taxe impuse producătorilor autohtoni.

Procesatorii se plâng că producătorii au crescut galopant prețurile

Unii procesatori din Dolj se plâng de faptul că și producătorii din industria alimentară au majorat prețurile în luna aprilie și bănuiesc că această majorare consistentă a prețurilor ar avea de-a face cu reducerea TVA din luna iunie. Adrian Iordache, director de vânzări al producătorului de mezeluri Malina Lux SRL, a declarat că prețurile la carcasa de porc și la cea de pui au suferit o scumpire „galopantă în luna aprilie a acestui an, față de alte perioade“. Carcasa de porc aprovizionată de procesatorul oltean de la diverși producători din țară s-a scumpit cu 0,8 lei pe kilogram într-un interval foarte scurt de timp, de la 6,7 lei pe kilogram în luna precedentă, la 7,5 lei pe kilogram în aprilie 2015. De asemenea, prețul carcasei de pui aprovizionate a urcat vertiginos de la 5,7 – 5,8 lei pe kilogram, la 6,3 – 6,4 lei pe kilogram. Având în vedere că producătorul de mezeluri aprovizionează zilnic între 5 – 7 – 10 tone de carcasă, impactul scumpirilor la produsele din carne asupra businessului este uriaș. „O creștere cu 80 de bani pe kilogram, fără TVA, este o creștere consistentă. Ar putea fi mai multe cauze ale acestei scumpiri. Ar putea fi vorba despre creșterea consumului după Paște, ar putea fi și deschiderea parțială a pieței rusești, dar nu trebuie să dăm la o parte nici treaba cu TVA-ul. Toată treaba cred că pleacă de la producători, de jos, de la fermele producătoare, care au fost oarecum gâtuite la sfârșitul anului 2014, după închiderea pieței rusești și erau la nivel de avarie, iar acum probabil că vor să recupereze și ei teren, odată cu modificarea aceasta a TVA-ului. Aceasta ar fi o explicație a creșterii prețurilor“, a spus Adrian Iordache. Directorul de vânzări al procesatorului de mezeluri susține că după astfel de majorări de prețuri ale cărnii care pleacă de la producători, după reducerea TVA de la 24% la 9% „la producători nu va mai fi acea reducere de prețuri de 15% potrivit reducerii TVA, ci va fi doar de 2-3% sau chiar deloc“. Procesatorul care achiziționează zilnic 5 – 10 tone de carne susține că nu va scumpi cu nici un ban prețul produselor sale finite, iar de la 1 iunie va reduce prețurile în magazine, ca urmare a diminuării TVA, dacă va intra în vigoare la acea dată, chiar dacă acest lucru înseamnă diminuarea marjei de adaos comercial a firmei pe care o reprezintă.

Alții susțin că vor crește prețurile imediat după ce scade TVA

Deținătorul depozitului frigorific Remia din Craiova, Emil Corâci, susține că nici unul dintre chiriașii lui (comercianți, producători sau procesatori) nu a majorat prețurile alimentelor în această perioadă, dar nu este exclus ca aceștia să majoreze prețurile cu 4-5% imediat după reducerea TVA. „Asociațiile producătorilor de carne nu cred că își vor da în cap majorând acum prețurile, din moment ce ei cer de doi ani încoace reducerea TVA. Din discuțiile cu chiriașii mei, nici ei ca producători, nici furnizorii lor nu au crescut acum prețurile. Ar putea să crească prețurile cu 4-5% după ce se va diminua TVA, pentru a-și acoperi pierderile din anii anteriori“, a precizat Emil Corâci. El a mai explicat cum este posibil să existe scumpiri în piața cărnii, enumerând mai multe motive: „Evaziunea la carne era de circa 60%. Din cauza controalelor ANAF, importatorii cei mari nu mai au unde să debușeze cantități mari de marfă adusă fără acte, firmele cele mici nu mai iau marfa «la negru» pentru că le e frică să se aprovizioneze fără acte și să vândă mai departe fără acte. În plus, hipermarketurile sunt atente de unde se aprovizionează, pentru că le e frică de istoricul mărfii (să nu fie luată la negru), pentru că autoritățile verifică și furnizorii acum“.

Ce spun hipermarketurile

GdS a solicitat un punct de vedere de la două lanțuri de hipermarketuri care activează pe piața românească privind existența unor majorări de prețuri la raft și majorări de taxe pentru producătorii care își vând produsele prin intermediul acelor lanțuri de magazine. Reprezentanții Grupului Metro susțin că nu au umflat prețurile în ultima perioadă și că va scădea prețul brut la raft al produselor după reducerea TVA: „Vă comunicăm faptul ca Metro Cash & Carry România nu a efectuat majorări de preț ca urmare a informațiilor despre reducerea pragului de TVA. Conform legislației aplicabile, compania va ajusta cota TVA la 9%, ceea ce se va reflecta în prețul brut afișat la raft, în beneficiul clienților“.
Și grupul Auchan infirmă faptul că s-ar fi majorat prețurile și anunță că va aplica reducerea TVA la alimente. „Am salutat decizia guvernului de a reduce TVA. Ea a venit exact în direcția solicitărilor și în deplin acord cu misiunea noastră (…). Cu atât mai mult ne grăbim să oferim 100% reducerea TVA clienților noștri, este prioritatea noastră să reducem și mai mult prețurile, în avantajul tuturor românilor. Referitor la speculațiile cu privire la retaileri, vă asigurăm că obiectivul Auchan este de a reduce și nu de a mări prețurile, că suntem o companie responsabilă și etică și prezentă în România pentru toată viața: o companie românească, pentru români, cu angajați români, cu furnizori români. Nu există nici o creștere de preț speculativă. Toate modificările de prețuri sunt generate de modificări de promoții, prețuri de achiziții, reduceri etc. Altfel spus, fac parte din activitatea normală, de zi cu zi, în cadrul unei piețe concurențiale“, a precizat Tiberiu Danețiu, director marketing Auchan România.
Nici un hipermarket de la care GdS a cerut un punct de vedere nu a precizat dacă a mărit sau intenționează să majoreze taxele la raft cu până la 30%, așa cum acuză reprezentanții patronatelor din industria alimentară că s-ar proceda în piață.

Președintele Consiliului Concurenței: „Monitorizăm prețurile din piață“

Contactat de GdS, pre­­șe­dintele Consiliu­­lui Con­curenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că încă nu există sesizări cum că lanțurile de supermarketuri s-ar fi înțeles între ele pentru a majora prețurile înainte de diminuarea TVA de la 24% la 9%, care ar putea fi aplicată de la 1 iunie 2015.
„Până în acest moment nu avem nici o sesizare. Dacă vom avea suspiciuni în această direcție, vom deschide o investigație. Analizăm ce apare în presă, suntem atenți și la ceea ce ne spune Institutul Național de Statistică. În prezent, analizăm, monitorizăm situația. Punem la punct un sistem de monitorizare, pentru că vrem să vedem cum se comportă lucrurile odată cu reducerea TVA“, a declarat, pentru GdS, Bogdan Chirițoiu.
În România nici o autoritate nu poate să controleze creșterea sau scăderea prețurilor unui comerciant, el putând să aplice ce adaos comercial dorește pe piață. Președintele Consiliului Con­curenței a explicat că, dacă un retailer sau orice altă firmă decide să majoreze prețurile, atunci acțiunea sa este legală. În schimb, dacă apar înțelegeri între mai mulți comercianți ca să practice același nivel al prețurilor la anumite produse, atunci se încalcă legislația privind concurența.
„Dacă o companie decide ea, independent de ceilalți, să se comporte într-un anumit fel, atunci este un comportament legal și va suporta consecințele economice. Dacă își face calculele greșit, atunci o să piardă clienți. E treaba ei! Legea interzice, însă, acțiunile coordonate, în care companiile se înțeleg. În rest, sunt libere să crească sau să scadă prețurile după cum cred ele“, a spus Chirițoiu.
Întrebat dacă și Consiliul Concurenței din România va acționa ca autoritățile din Italia, care au verificat prețurile din piață cu două luni înainte de reducerea TVA, tocmai pentru a evita situații de majorări artificiale de prețuri ca acestea care se vehiculează în România, președintele instituției a declarat cum vor fi sancționați cei care încalcă legea. „Vom monitoriza situația, în sensul că strângem date privind nivelul prețurilor pe diverse produse. Ilegal este numai dacă fac înțelegere unii cu alții. Cei care practică înțelegeri privind politica de prețuri riscă exact ceea ce au riscat cei pe care i-am sancționat la sfârșitul anului trecut. Dacă vă aduceți aminte, atunci am dat amenzi la trei lanțuri de magazine: Metro, Mega Image și Selgros și pentru unii dintre furnizorii lor. Atunci le-am dat amenzi de 35 de milioane de euro“, a mai precizat, pentru GdS, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS