15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Să-l (re)descoperim pe Haydn la Filarmonica "Oltenia"

Craiova: Să-l (re)descoperim pe Haydn la Filarmonica „Oltenia”

Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, dirijată de Radu Postăvaru și violoncelistul Mircea Marian vor interpreta mâine, de la ora 19.00, creații ale compozitorului Joseph Haydn ”Simfonia nr. 45 în Fa diez minor, Despărţirea”; ”Concertul în Re major pentru violoncel şi orchestră” și ”Simfonia nr. 22 în Mi bemol major, Filozoful”. Concertul este dedicat Zilei Regalității și este realizat în colaborare cu Clubul Monarhist din Craiova.

Managerul şi dirijorul permanent al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti, Radu Postăvaru, născut într-o familie de muzicieni, s-a manifestat ca un veritabil talent precoce, dirijând prima dată la vârsta de cinci ani. A studiat pianul la Liceul de Muzică Octav Băncilă din Iaşi, apoi a devenit student al Secţiei de Compoziţie a Conservatorului George Enescu din Iaşi, iar din 1990 a frecventat clasa de
compoziţie-muzicologie-dirijat din cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti. Preocupat de arta dirijorală, a urmat cursuri de măiestrie în Germania cu profesorul Olaf Koch de la Academia de Muzică din Berlin. În aceeași perioadă dirijează la Leipzig orchestra simfonică a Filarmonicii din Halle.

Tânărul violoncelist Mircea Marian s-a remarcat în cadrul a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de profil unde a fost distins cu premiul I şi a fost aplaudat, ca solist, alături de Orchestra Academiei de Muzică din Graz (Austria). La Universitatea Națională de Muzică București a studiat violoncelul la clasa maestrului Marin Cazacu. Activitatea sa este una foarte variată şi bogată: este membru al
Duo-ului „Cello Jaya”, al ansamblului „Violoncellissimo”, al Orchestrei de Cameră Radio și al Orchestrei Române de Tineret.

Astăzi, melomanii interesați sunt invitați în sala ”Filip Lazăr” a Filarmonicii ”Oltenia” să participe la întâlnirea colocvială cu cei doi muzicieni, dirijorul Radu Postăvaru și violoncelistul Mircea Marian. Manifestarea de astăzi, de la ora 19.00, se desfășoară sub genericul „Muzicienii se prezintă” din cadrul programului ”Filarmonica Plus”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS