4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportAtleții se antrenează la iarbă verde

Atleții se antrenează la iarbă verde

Parcul „Nicolae Romanescu“ este înțesat de campionii Craiovei la atletism, care au fost nevoiți să-și mute antrenamentele acolo, după ce pista de atletism de la stadionul „Ion Oblemenco“ a fost demolată.

După ce luni a început demolarea stadionului „Ion Oblemenco“, atleții craioveni și-au mutat cartierul general în Parcul „Nicolae Romanescu“.
Majoritatea antrenorilor și-au dus elevii într-o poiană, unde o tură măsoară 500 de metri. Traseul, pe o potecă înconjurată de iarbă înaltă, le este familiar campionilor, pentru că acolo mai făceau câteodată antrenamente. Pe o perioadă nedeterminată, sportivii vor lăsa deoparte adidașii cu cuie, pentru că aceste încălțări nu pot fi folosite pe pământ. Regretă că au rămas fără pistă, dar nu au timp să se plângă pentru că sezonul în aer liber, cu competiții foarte importante, bate la ușă. Își fac antrenamentele cât pot de bine și speră că se vor găsi cele mai bune soluții ca rezultatele să nu fie afectate foarte mult. Nici antrenorii nu au altceva de făcut decât să se adapteze situației. Cu toții știu că orașul Craiova este o forță în atletismul românesc și trebuie să se mențină acolo sus.
Cele mai mari probleme le vor întâmpina sportivii care fac probe tehnice, deoarece în parc este imposibil să facă antrenament specific. „Pe acest platou ne desfășuram în general antrenamente de volum și de forță. Aici nu se pot efectua antrenamente pentru probe tehnice. De exemplu, Roxana Ene este alergătoare de 400 metri garduri, Denisa Papa face pentatlon, unde este necesară săritura în înălțime, garduri, suliță, greutate. Nu poți desfășura această activitate în parc“, a explicat antrenorul Nicușor Bugiulescu, de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Bănie.

„Sunt gropi, iar pământul este tare“

Sportivele sale, cu toate multiple medaliate, au spus că pe unde aleargă trebuie să ocolească gropile. „Este greu, mai dăm și de câteva gropi, dar ce să facem… Eu am obiectiv să devin campioană și sper ca aceste condiții să nu îmi afecteze pregătirea“, crede Vanessa Balaci. Andra Bojneagu a mărturisit că i-au dat lacrimile când au văzut utilajele cum „mușcă“ din pista de atletism de la stadionul „Ion Oblemenco“: „De șase ani alergam pe pista aceea și chiar ne-au dat lacrimile când am văzut cum arată acum. În parc este dificil, pământul este tare, te dor tendoanele. Sper să am aceleași rezultate bune. Încerc, dar cu așa condiții nu știu dacă voi da randament ca și până acum“.
Nici Denisa Papa nu a părut foarte încântată de noul loc de pregătire. „Este urât să alergăm pe aici. Nu avem pistă și sunt foarte multe gropi“.
Iulia Badea, de la CSM Craiova, crede că era mai bine dacă înainte de a fi demolată pista se făcea alta în loc. „Unele antrenamente se pot face în parc, dar nu toate. Erau alte soluții, cred eu. Se putea construi mai înainte stadionul de atletism, dar asta e… Este bine că este în natură, e soare, mai răcoare decât pe stadion, dar totuși cred că performanța nu se face numai în parc, cuiele nu se pot pune în picioare în parc. Așteptăm condiții mai bune. A fost un proiect să fie pistă de atletism în parc, dar s-a renunțat“.

DSC_0112

Soluțiile de avarie

În timp ce atleții își văd de pregătire, reprezentanții celor trei cluburi craiovene cu secție de atletism – LPS „Petrache Trișcu“, CSM și CS Universitatea, caută soluții. Împreună au făcut o cerere la Primăria Craiova, prin care solicită cantonament pentru sportivi înainte de competiții, într-un oraș apropiat care are pistă. Pe plan local, soluții ar fi la sala de atletism de la stadionul „Ion Oblemenco“, care aparține SCM Craiova, culoarele de la Sala Polivalentă, iar o posibilă locație în aer liber ar fi la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Bănie. „În ceea ce privește cantonamentele, sportivii noștri fiind elevi este mai greu să plece perioade mai lungi în cantonament pentru că trebuie să își încheie situația școlară, dar vrem să plece cu puțin timp înainte de concursuri. Am vorbit cu cei de la SCM să ne facă un program în sala de la stadion, pentru că avem mulți sportivi și acolo se mai desfășoară antrenamente și la alte sporturi. Am purtat o discuție și cu decanul FEFS, domnul Dragomir, și vom încerca ca o parte din antrenamente să se desfășoare pe terenurile de la Facultatea de Sport. Mai este și sala de la Polivalentă, unde am găsit întotdeauna deschidere, dar acolo nu poți face cu cuie. După părerea mea, cel mai bine ar fi fost să se pună zgură pe un traseu din Parcul „Romanescu“, aflat pe lângă cursul râului. Are 1.600 de metri, iar dacă avea zgură era perfectă. Nu va fi ușor în perioada următoare, rezultatele vor avea de suferit, dar tot ce ne dorim este să avem un stadion nou de atletism“, a spus ieri Cătălin Brândușoiu, directorul adjunct al Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“. Sala de la „Ion Oblemenco“ este utilă pentru antrenamentele de viteză, pentru probele de spint, dar într-o oarecare măsură, deoarece nu ajută foarte mult sportivii, care au proba de 60 de metri, de exemplu, iar sala are doar 30 de metri lungime.
O primă măsură care s-a luat ieri pentru a sprijini atleții a fost aceea că angajații de la RAADPFL Craiova au cosit iarba în poiana din Parcul „Romanescu“ și vor aduce și o toaletă pentru sportivi.

Luni, pista de atletism de pe stadionul „Ion Oblemenco” a devenit istorie
Luni, pista de atletism de pe stadionul „Ion Oblemenco” a devenit istorie

Stadion de atletism cu 5.000 de locuri

Atleții așteaptă cu nerăbdare ziua în care vor păși pe noul stadion de atletism al Craiovei, care va fi amplasat lângă stadionul de fotbal și va avea o capacitate de 5.000 de locuri. Deși s-a stabilit firma care a câștigat licitația, lucrările de construire nu au început încă. Contractul semnat pe 14 august 2014 și publicat în SEAP pe 1 septembrie prevede că societățile comerciale care se vor ocupa de construcție au la dispoziție șase luni să construiască stadionul din momentul atribuirii sau emiterii ordinelor de începere a lucrărilor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS