6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalAlina Darap cântă omului cu drag de pe plai mehedințean

Alina Darap cântă omului cu drag de pe plai mehedințean

(FOTO: Arhiva personală)
(FOTO: Arhiva personală)

Alina Darap (foto) vine din zona de munte a Mehedințiului, din Godeanu. Un loc frumos unde s-au păstrat vechile tradiții și meșteșuguri, un loc în care iubitorii folclorului pot lua parte la sărbătorile locale și chiar la viața oamenilor. Așa a prins drag de muzica populară și tânăra interpretă.
Alina este studentă la Universitatea din Craiova, specializarea Drept și științe administrative. A făcut liceul la Târgu Jiu pentru că venea în fiecare săptămână aici, la Școala Populară de Artă. Apoi a venit la Craiova să reprezinte cu succes locul natal. Pentru a fi mai aproape de sora ei, Alina Darap și-a lăsat pentru moment plaiul mehedințean pentru Cetatea Banilor.
„Sora mea fiind în Craiova la facultate, am vrut să o urmez și eu, să fim împreună“, a spus Alina. Artista merge de fiecare dată când are timp la Godeanu, să-și vadă părinții, cei care au îndrumat-o spre folclor. Muzica este o pasiune pentru tânăra solistă, pe lângă meseria de jurist pentru care se pregătește, Alina cântă din plăcere și îmbină profesia cu pasiunea. „Am ales să am și o meserie, iar muzică să fac în timpul liber“, a spus Alina Darap. Alegerea ei se datorează și faptului că tânăra nu a prins drag de cântecul popular de mică. „Deși am cântat pentru prima dată la patru ani, nu îmi plăcea atât de mult muzica populară. Părinții și-au dorit să îndrăgesc cântecul popular, mai ales pentru că sora mea era îndrăgostită de muzica populară şi ei au zis să nu facă diferențe. Ne-au înscris pe amândouă la Școala Populară, iar pe parcurs am început să îndrăgesc cântecul popular“, a povestit Alina Darap. Așa și-a început drumul în muzică tânăra interpretă.
Festivalurile și concursurile de muzică populară nu-i sunt străine artistei. Aici a învățat ce înseamnă emoțiile și privirile atente ale publicului. Festivalul „Ponoare, Ponoare“, unde a obţinut locul III, Festivalul „Maria Tănase“, unde a cucerit tot ultima treaptă a podiumului, dar şi Festivalul „Munte, munte brad frumos“, unde interpreta a urcat pe a treia treaptă a podiumului, sunt câteva dintre festivalurile pe a căror scenă Alina Darap și-a pus dorul în cântec.
„Eram emoționată de fiecare dată când vedeam sala plină de spectatori, dar pe parcurs am învățat să-mi controlez emoțiile. La festivaluri am cunoscut colegi, prieteni care îmi sunt alături și păstrez legătura cu ei“, a spus artista.
Atunci când a făcut primii paşi în lumea în care tradiția, muzica și veselia sunt prioritare, Alina spune că interpreta mai mult melodiile din repertoriul Anicăi Ganțu. Sora artistei, Diana, i-a fost mereu alături și a încurajat-o să meargă pe drumul folclorului. „Sora mea era foarte îndrăgostită de cântecul popular și le zicea părinților să mă înscrie la Școala Populară de Artă cât mai repede, astfel că am mers și eu cu ea. Sora mea mi-a fost primul mentor“, a povestit Alina. Persoana care i-a supravegheat mereu parcursul a fost interpreta de muzică populară Emilia Drăgotoiu Nanu, profesoară la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu. Alina merge și acum să-i ceară sfaturi profesoarei sale pentru că talentul trebuie lucrat, iar succesul vine doar prin muncă.

Dulce grai din Mehedinți

Despre promovarea folclorului, Alina Darap spune că mai sunt tineri care se îndreaptă către muzica populară, însă autenticul începe să piară, iar în lada de zestre a civilizației rămân din ce în ce mai puține tradiții. „Pentru a păstra autenticul în cântecul popular, îndrumătorii tinerilor interpreți ar trebui să-i îndemne să cânte mai mult folclor, și nu ceea ce este comercial. Să cânte mai mult despre locurile natale“, a spus tânăra interpretă.
Alina Darap încearcă să păstreze în cântecele sale specificul zonei din care vine. Mehedințiul este locul unde a învățat să doinească și a luat parte pentru prima dată la ceea ce înseamnă tradiție. În petalele de cântec pe care le oferă publicului iubitor de folclor se regăsește dialectul pe care artista l-a abordat în aproape toate cântecele sale. Doar una dintre melodiile din repertoriul ei nu este cântată în graiul mehedințean. „Melodia «Inimioară, ce-i cu tine» nu am putut să o cânt în dialect, în rest încerc să-mi păstrez graiul. Mi-e ușor să cânt ca la noi în Mehedinți, chiar dacă îmi petrec mai mult timp în Craiova, iar aici nu vorbesc în grai mehedințean“, a spus Alina Darap.
Unele texte ale melodiilor artistei sunt scrise de mama sa, căreia Alina i-a propus să scrie o piesă pe care să o poată cânta în duet cu sora ei. Interpreta se gândește ca pe viitor să își scrie singură piesele. În melodiile sale, Alina cântă muntele, dorul și dragostea, teme pe care preferă să le interpreteze pe ritmurile unei hore sau ale unei piese de ascultare. Pe viitor, Alina Darap își dorește să poată aduna toate piesele într-un album în grai mehedinţean, pe care să-l dăruiască publicului iubitor de folclor.
Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS