3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriConstantin Popeci - un brand oltenesc

Constantin Popeci – un brand oltenesc

Omul de afaceri a dezvăluit, la Alege TV, că mari firme din Germania au primit ordin de la conducerile lor să contracteze 30% din producția lor anuală în țări din zona non-euro, printre care și România, pentru a crește productivitatea și în aceste zone. Datorită seriozității, Siemens consideră că Popeci Utilaj Greu este „cea mai mare unitate de prelucrări și montaj din Europa“, a dezvăluit Popeci.

Antreprenorul craiovean Constantin Popeci a povestit, în emisiunea „Economia Sudului“, cum a făcut primii bani pe când era copil și mergea cu caprele la păscut sau când culegea fructe din pădure și le vindea la un centru de colectare aflat la 17 km distanță de casă, mergând cu bicicleta pe un drum de țară. „Toate acestea le-am făcut nu neapărat pentru câștig, ci pentru a gândi și a face ceva. Nici acum afacerile pe care le fac nu le fac adunând pe hârtie să văd cât pierd sau cât câștig. E foarte ușor să pierzi sau să câștigi, pe hârtie. Până la urmă, flerul contează: ceea ce faci cu drag, aia îți aduce venituri“, a spus Popeci.
A intrat în domeniul privat imediat după 1990, cu un strung și cu 300.000 de lei de pe vremea aceea, împrumutați de la o cunoștință. A început cu comenzi pentru Germania, într-o perioadă în care alții nici nu visau la economia privată și la exporturi.
Acum, Popeci are un grup de firme care totalizează afaceri de milioane de euro și a reușit să cumpere de la statul român compania în care a fost director timp de 16 ani, căreia i-a dat chiar numele lui: Popeci Utilaj Greu. Compania exportă peste 90% din producție și lucrează pentru mari coloși industriali renumiți pe plan mondial: Siemens, General Electric, ABB Suedia, Caterpillar, Airbus și, mai nou, pentru Rolls Royce – fac anumite produse pentru navele realizate de Rolls. Firma craioveană mai lucrează statorii pentru cele mai mari eoliene din lume (care sunt produse de General Electric, în Franța), utilajul și platforma care se folosesc la producerea cozii avionului Airbus A 380, dar și foarte multe utilaje și piese care ajung la 1.600 – 2.800 de tone. În Craiova, fabrica lui Popeci a produs dalele care compun acoperișul Sălii Polivalente, dar și imensa cupolă de la Centrul Multifuncțional, care are o deschidere de 60 de metri.
Întreprinzătorul spune că numele lui este mai cunoscut în Germania decât în România. „O delegație guvernamentală din România a fost în Germania, și, la o întâlnire cu ministrul economiei din landul respectiv, acesta a spus că lucrează foarte bine cu firma Popeci din Craiova și nu a știut nimeni din delegația aceea cine e Popeci. Apoi, când au venit în țară, s-au interesat de mine“, a povestit antreprenorul.

A investit 30 de milioane de euro pe timp de criză

Constantin Popeci a decis să investească în uzina sa din Craiova în special în perioada crizei. El a precizat că ar fi investit 30 de milioane de euro în fabrica sa, din surse proprii, atrase, dar și din fonduri europene. Aceste investiții au făcut ca Popeci Utilaj Greu să aibă foarte multe comenzi în această perioadă pentru firme din Germania și din alte state și să trieze comenzile primite. „Noi am investit 30 de milioane de euro în vreme de criză, și din fonduri europene, și am investit în utilaje care îi atrag acum pe toți ca un magnet și ne dau comenzi“, a explicat omul de afaceri. De fapt, secretul succesului firmelor lui Popeci este acela că reinvestește profiturile încontinuu. „Banii trebuie să circule mereu și mereu. Dacă eu țineam banii într-o bancă, nu mai ajungeam unde am ajuns astăzi. Dar i-am investit și iar am investit. Acești bani investiți ne-au adus comenzi. Noi suntem considerați azi de Siemens cea mai mare unitate de prelucrări și montaj din Europa, în domeniul utilajelor grele“, a precizat înterprinzătorul privat.
Ca și exportator, Popeci spune că realizează produse cu ciclu mare de fabricație, de unu – doi ani, iar în tot acest interval, compania are nevoie de finanțare. El afirmă că băncile de stat ar putea sprijini exportatorii care aduc valută în țară, acordându-le credite pentru care să perceapă dobânzi foarte mici.
Pe primele trei luni ale anului 2015, Popeci Utilaj Greu a înregistrat o creștere a producției realizate la Craiova de 38,5% față de anul trecut, iar până la sfârșitul anului Popeci estimează o creștere cu 70% a afacerilor companiei. Chiar săptămâna trecută, Popeci Utilaj Greu a semnat un contract de 2,5 milioane de euro, cu firma Zimag din Germania. În firmă lucrează 800 de angajați.

Firmele mari nemțești caută să producă în țările non-euro

Întreprinzătorul craiovean a furnizat o informație în premieră în emisiunea „Economia Sudului“, referitoare la intenția unor mari firme din Germania de a produce o parte din producțiile lor în fabrici din țări aflate în afara zonei euro, printre care și România. „Firmele cu care lucrăm noi în Germania au primit ordin de la conducerile lor ca 30% din producția lor să se realizeze în țări din Uniunea Europeană, dar zone non-euro, printre care și România. Cu alte cuvinte, ei vor să ne dezvolte, să ajungem la o productivitate de așa manieră încât când intrăm în Schengen să nu mai fugă toți specialiștii în alte țări. Pentru că se bucură de specialiștii noștri, dar au probleme și cu ai lor. De exemplu, nouă ne vor da niște comenzi care se făceau în Italia și acum vor veni la noi“, a declarat Constantin Popeci. El a spus că aceste capacități de producție din Germania care se vor îndrepta către țările non-euro vor fi însoțite de tehnologiile nemțești, care vor crește și productivitatea muncii. Omul de afaceri consideră că dacă va crește productivitatea angajaților, atunci și salariile acestora ar putea crește. La ora actuală, în fabrica lui Popeci salariile pornesc de la cel minim pe economie și ajung la 2.400-2.500 de lei pe lună, în rândul muncitorilor.
Emisiunea la care a fost invitat Constantin Popeci poate fi urmărită integral fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS