2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljRepresalii la ICMET Craiova după dezvăluirile din GdS

Represalii la ICMET Craiova după dezvăluirile din GdS

La ICMET Craiova, viața este complicată (Foto: Arhiva GdS)
La ICMET Craiova, viața este complicată (Foto: Arhiva GdS)

După ce GdS a publicat mai multe articole în care dezvăluia cum a ajuns ICMET într-o situație economică dezastruoasă, salariații vocali au fost cercetați disciplinar. 5% din salariu pe două luni este sancțiunea pentru că informații despre rapoartele de control ale Curții de Conturi și ANAF s-au scurs în presă. Citiți în cele de mai jos cum decurge o astfel de anchetă.

După dezvăluirile din GdS, conducerea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică (ICMET) Craiova a trecut la represalii împotriva unora dintre angajați. Petre Pistol, unul dintre salariații vocali la adresa conducerii, a fost cercetat disciplinar pentru că a vorbit cu presa și sancționat cu reducerea salariului de bază cu 5% pe două luni din cauză că ar fi arătat colegilor rapoartele de control ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și ale Curții de Conturi (CC). În perioada februarie – aprilie 2015, GdS a publicat mai multe materiale în care arăta cum a ajuns ICMET Craiova în numai doi ani (2011 – 2013) de la un profit de 55.000 de lei la o pierdere de 2.000.000 de lei. Perspectivele pe 2014 indicau pierderi de circa 6.000.000 de lei. La acestea se adăugau controalele ANAF și CC, care indicau câteva dintre posibilele cauze ale dezastrului: cheltuieli peste buget, promovare fără concurs în funcțiile de conducere, management defectuos. La solicitarea jurnaliștilor, directorul Marian Duță nu a dorit la vremea respectivă să comenteze subiectul. Dezvăluirile din GdS au fost preluate și de o televiziune locală, moment în care un om al muncii (Nae Ilie) s-a „sesizat“ și a „informat“ (6 martie 2015) conducerea că mai mulți salariați, printre care și Petre Pistol, au apărut la TV „denigrând și aducând prejudicii imaginii instituției prin prezentarea unor documente cu caracter intern“. Probabil un excepțional cunoscător al „regulamentului de ordine internă“ (ROI), electricianul Nae Ilie a cerut „dispunerea măsurilor necesare“. Mai mult, demonstrând și nebănuite abilități, electricianul a „informat“ că în zilele de 3-4 martie 2015 Petre Pistol a distribuit colegilor documente interne (rapoartele ANAF și CC). Pe 13 martie 2015, directorul Marian Duță a constituit comisia de cercetare disciplinară, din care făceau parte Ion Pătru (președinte) și membrii Dan Manea și Carmen Claudia, la care se adăuga ca observator fără drept de vot Costel Cărămidă, din partea salariaților.

„Este un abuz!“

La cercetarea disciplinară, lui Petre Pistol i s-au invocat mai multe prevederi din ROI, prin care se interzic, printre altele, „scoaterea din unitate, prin orice mijloace, a oricăror bunuri și documente aparținând acesteia, fără acordul scris al conducerii angajatorului“ (art. 65, lit e), dar și „folosirea în scopuri personale, aducerea la cunoștință pe orice cale sau copierea pentru alții, fără aprobarea scrisă a conducerii, a unor documente sau informații privind activitatea angajatorului sau a datelor specificate în fișele sau dosarele personale ale angajaților“ (lit g). În speță a fost inserată și prevederea art. 65, lit l, care spune că se interzic „manifestările de natură a aduce atingere imaginii angajatorului“.
Nu este greu de presupus la ce fel de documente se referă ROI, având în vedere că vorbim despre un institut de cercetare. Rămâne de discutat dacă rapoartele ANAF și CC au fost vreodată clasificate ca secret de serviciu. În urma convocării, Petre Pistol a dat o notă explicativă (21 aprilie 2015) în care a respins acuzațiile aduse. În cadrul interogatoriului care a urmat, salariatul a fost întrebat cum au ajuns rapoartele ANAF și CC în posesia jurnaliștilor. Mai mult, acestuia i s-a cerut să precizeze dacă el consideră documentele „de uz intern – secret de serviciu“, iar ulterior când a cerut ca directorul Marian Duță să probeze caracterul special al hârtiilor incriminate, cererea i-a fost refuzată de comisie. Referitor la faptul că a vorbit cu presa, Petre Pistol a spus: „libertatea de exprimare este garantată de Constituție și consider că este un abuz că sunt cercetat disciplinar pentru acest lucru“. Comisia de cercetare disciplinară nu a reușit să demonstreze că rapoartele ANAF și CC au fost furnizate presei de către Petre Pistol. În schimb, a constatat că angajatul a distribuit colegilor aceste documente. Potrivit comisiei, pe 3 martie, găsind „întâmplător“ pe birou mai multe copii ale unor documente de la ANAF și CC fără a cere lămuriri și aprobare de la conducerea institutului“ a ales să le difuzeze și la alți salariați. „În mod normal“(!) (…) „cel care le găsește trebuie să încerce să identifice proveniența acestora, să se adreseze conducerii institutului pentru a certifica realitatea acestora, să solicite eventual lămuriri cu privire la conținutul lor și să ceară aprobarea pentru a le difuza mai departe“. Într-adevăr, logica celor din comisia de cercetare pare excepțională: ca să arăți colegilor rapoartele de control ANAF și CC care acuză managementul defectuos trebuie să ceri „aprobarea“ conducerii! Sancțiunea a fost contestată la Secția Conflicte de Muncă a Tribunalului Dolj. Referitor la sancțiunile aplicate salariaților, directorul Marian Duță a afirmat: „Au fost sancționați pentru părăsirea instituției fără învoire, da? Pentru abateri repetate, da? Alea (rapoartele ANAF și CC) sunt documentele noastre, da? Au încălcat regulamentul intern“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS