6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPatronii evita munca la negru

Patronii evita munca la negru

Patronii craioveni au intrat in noul an in legalitate, cel putin asa sustin reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, deoarece fenomenul muncii la negru a inregistrat o scadere semnificativa. In urma controalelor din ianuarie, inspectorii au identificat un numar mic de agenti economici care au facut „angajari“ fara forme legale. Speriati de amenzile usturatoare pe care le pot primi, acestia au decis ca este mai avantajos sa isi desfasoare activitatea cu acte in regula.


„Aproape zilnic, de la inceputul anului, s-au efectuat verificari pentru a incerca sa ii determinam pe angajatorii craioveni sa respecte legea. Spre deosebire de 2000, cind institutia a luat fiinta si cind cea mai mare parte dintre acestia aveau subalterni care lucrau in ilegalitate, treptat, in fiecare an, oamenii de afaceri s-au dovedit tot mai receptivi. In luna ianuarie, inspectorii nostri au verificat 325 de angajatori, dintre care doar opt au fost identificati cu nereguli. In cazul lor, noua persoane lucrau fara acte. Pentru a se invata minte, le-au fost aplicate amenzi, dar au fost obligati si sa le incheie persoanelor in cauza contracte de munca“, a precizat Nicusor Iordache, sef Serviciul control relatii de munca din cadrul ITM Dolj.


Conform Legii nr. 53/2003, art. 276, „primirea la munca a unei persoane pentru care nu a fost intocmit contract individual de munca ori stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale se pedepseste cu amenda de la 20.000.000 la 50.000.000 de lei“.


Cota unica de impozitare va diminua munca la negru


Craiovenii care doresc sa faca reclamatii privind munca la negru se pot adresa zilnic ITM Dolj. De asemenea, inspectorii pot verifica daca o anumita persoana lucreaza cu acte in regula, in caz pozitiv fiind regasita in baza de date a institutiei. Nu de putine ori insa societatile care au fost prinse cu nereguli nu numai ca nu recunosc ca incalcau legea, dar si contesta in instanta amenzile primite.


„Daca ei considera ca le-am incalcat vreun drept, noi nu ii putem impiedica sa ne dea in judecata. E dreptul lor sa conteste actiunile noastre, insa instanta este cea care decide daca avem sau nu dreptate. Citiva mai au si obiceiul de a-i agresa pe cei care se duc sa ii verifice. Noi speram insa ca o data cu introducerea cotei unice de impozitare sa se diminueze si mai mult munca la negru. Impozitul unic, credem noi, ii va determina pe patroni sa isi permita achitarea tuturor darilor catre stat. Nu speram insa in eradicarea acestui fenomen, pentru ca el mai exista chiar si in tarile avansate“, a incheiat Nicusor Iordache.


Alta problema cu care se confrunta inspectoratul se refera la nerespectarea conditiilor de munca pentru angajati in anotimpul rece. Si in acest caz vor fi demarate ample actiuni in judet pentru a-i sanctiona pe cei care nu respecta legea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS