În localitatea doljeană Malu Mare, administrația locală a aruncat 2.300.000 de lei pe apa sâmbetei. Aceasta este suma pe care a băgat-o primăria din localitate într-un pod care face legătura între sediul primăriei și restul localității. Numai că, la ultima ploaie, malurile au luat-o la vale, iar pământul din jurul picioarelor podului a fost dus de apă. Podul este amenințat să fie luat de ape chiar înainte de finalizarea lucrărilor.
Primăria Malu Mare a dat, dintr-un foc, 2.300.000 de lei ca să ridice un pod care face legătura între sediul primăriei și restul localității. Podul traversează pârâul Lumașul și a fost un „proiect“ demarat în anul 2012, dar care nu s-a finalizat nici până azi. Marea problemă este că nici nu au apucat să se finalizeze lucrările și la ultima ploaie căzută malurile din jurul picioarelor podului au luat-o la vale odată cu puhoaiele. Malurile au fost atât de „bine“ consolidate că lucrarea a cedat la prima ploaie mai puternică. Soluția găsită de constructor pentru consolidare a fost așezarea unor pietre de râu în casete din fier beton sudat și plasă de sârmă. Numai că prima ploaie căzută în această săptămână a ros pământul nisipos de sub casetele cu pietre de râu, iar acestea s-au prăbușit în apă. Întâmplarea a stârnit atât supărarea consilierilor locali, cărora proiectul le-a ridicat încă de la început mari semne de întrebare, cât și a localnicilor, nemulțumiți că edilul localității a îngropat atâția bani într-un pod. „Ce să se întâmple, domne? Când plouă se rupe podul! Primaru a făcut pod și a pus pietrele ăstea cu sârmele ăstea! Ăstea când ruginesc se duc naiba. Cică a costat miliarde, parcă este podul peste Prut, să coste atâtea miliarde! Ia uitați-vă pod luat de apă la prima ploaie. Miliarde pe apa sâmbetei. Au rupt malurile, nu știu ce vor să facă aici. Ei nu s-au gândit că vine apa din șosea? Aici trebuie un zid de beton de protecție. Păi de 40 de ani de când stau eu aici nu a mai plouat?! Dar malurile nu se rupeau ca acum, se duce pământul la vale cu pod cu tot“, a spus Maria Mazilu, localnică. Alți localnici sunt de părere că: „Dacă ține așa, ar trebui să vină în fiecare lună să bage bani în podul ăsta, că se dărâmă. Au vrut să facă ceva modern, dar au săpat malul și acum pleacă la vale. Nu se poate face nimic?“, întreabă un localnic.
Consilierii locali, care nu au agreat proiectul încă din fașă, au sărit acum ca arși: „Acest proiect este început în 2012, dar lucrările au demarat mai târziu, când a venit aprobarea. Primarul nu a anunțat niciodată consiliul local cine a câștigat licitația, firmele care au participat la această licitație. Am auzit despre costuri abia în 2014, când primarul a binevoit să ne spună. Am aflat în 30 decembrie 2014, când ne-a anunțat că au venit două milioane de lei de la guvern și 300.000 de lei de la consiliul local. Atunci ne-a solicitat să aprobăm această lucrare, această finanțare. Noi nu am fost de acord la acel moment pentru că suma era prea mare, 300.000 de lei sunt bani poate cât bugetul unei primării. Atunci primarul a anunțat prefectura și am fost convocați la o ședință. Am explicat că lucrarea nu este făcută așa cum trebuie, că este costul prea mare. Nici la ora actuală lucrarea nu este terminată. Calitatea este îndoielnică. Acum a plouat, a venit viitura și s-au rupt malurile de lângă picioarele podului. Pietrele care consolidau malul s-au dus în pârâul Lumașul. Nu știm dacă primarul a anunțat constructorul“, a afirmat Iancu Bănică, consilier local din Malu Mare.
Să vină constructorul
Cel mai în măsură să lămurească lucrurile este chiar edilul comunei Malul Mare, Alexandru Dicu. Numai că acesta nu era marți la sediul primăriei, fiind prins cu o înmormântare. Contactat telefonic, acesta a negat că picioarele podului riscă să fie luate de viitură dacă malurile pârâului vor continua să se prăbușească la fiecare ploaie.
„Podul nu are nimic. Cine v-a spus? Domne, ce oameni răi, dacă au fost în stare să reclame ei așa!“, a spus Alexandru Dicu, primarul localității Malu Mare.
Totuși, edilul a delegat administratorul public al localității să ne dea câteva explicații: „Este o lucrare în derulare. Am sunat constructorul să vină să remedieze problema. Este o lucrare mult mai amplă, care cuprinde și zona din fața primăriei. Așteptăm constructorul să vedem ce soluție vor găsi pentru remedierea acestei probleme“, a declarat Adela Gherghe, administrator public al localității Malu Mare.
De la aceasta am aflat că firmele care s-au ocupat de acest proiect sunt Domarcons SRL din Craiova și Net Construct SRL din Poiana Mare, iar studiul de fezabilitate a fost realizat de firma Myrylav Silv SRL din Segarcea.
Am încercat să-i contactăm pe reprezentanții acestor societăți, dar nu am reușit să dăm de nici unul. Singurul care ne-a răspuns a fost reprezentantul firmei Domarcons SRL, chiar șeful de șantier, care s-a ocupat de construcția podului din Malu Mare, Nicoleta Grigoraș. Vădit enervată de întrebare, aceasta a răspuns tăios: „Nu dau relații în legătură cu această lucrare“.