3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateOperație în premieră pentru Spitalul din Filiași

Operație în premieră pentru Spitalul din Filiași

Prima operație laparoscopică a fost făcută ieri în premieră pentru Spitalul din Filiași. Acad. prof. dr. Irinel Popescu a realizat intervenția și a fost asistat de un medic care va face de acum înainte astfel de operații la spitalul din oraș.

Pacienții din Filiași care au nevoie de intervenții chirurgicale pot beneficia acum de operații realizate cu laparoscopul. Irinel Popescu a făcut ieri o operație în premieră pentru Spitalul din Filiași. Celebrul chirurg a fost asistat de dr. Sorin Scurt, singurul chirurg din spital specializat în laparoscopie, care va face operații de acest fel de acum înainte. Intervenția chirurgicală a fost o reușită și de ea a beneficiat o pacientă de 54 de ani, diagnosticată cu colecistită cronică.
Din cauza faptului că Spitalul din Filiași nu dispunea de o asemenea aparatură, cel puțin 150-200 de pacienți plecau să se opereze în alte unități sanitare. „Migrația bolnavilor din Filiași la Craiova sau către alte centre probabil va fi diminuată acum. Sunt mulți bolnavi care vor să se opereze laparoscopic și acum vor putea să beneficieze de această operație și în Spitalul din Filiași. Dorința noastră a fost ca prima operație să fie făcută de un maestru și de echipa sa“, a declarat dr. Ioana Dumitru, managerul unității medicale din Filiași.

Sorin Scurtu, singurul medic specialist în laparoscopie din spital

În urma donației făcute de firma germană Karl Storz, unitatea medicală are acum un laparoscop. Cristian Turcu, reprezentantul acestei firme, spune că această companie a fost printre primele în lume care a adus chirurgia laparoscopică la un nivel foarte înalt. „Nouă ne plac foarte mult pionierii. Îmi aduc aminte acum 16 ani când s-a introdus chirurgia laparoscopică în Institutul Clinic Fundeni. Domnul profesor Irinel Popescu a fost printre primii din România care a folosit tehnicile inovatoare existente în acel moment la nivel mondial. În momentul în care ne-a solicitat să introducem chirurgia laparoscopică și în Filiași am răspuns cu drag“, a spus Cristian Turcu.
Poate pare greu de crezut, dar în unele spitale mici există medici tineri care au ales să nu treacă granița pentru mai mulți bani. Dr. Sorin Scurtu, chirurgul de la Spitalul din Filiași, este un astfel de exemplu și este singurul specializat în laparoscopie din unitatea medicală. „Pacienta care a fost operată astăzi a venit de mai multe ori la noi în urgență cu colici biliare, dar a refuzat intervenția clasică și a optat acum pentru intervenția laparoscopică. Sunt mulți pacienți care optează să meargă către alte centre universitare pentru intervenții laparoscopice. Era păcat să nu avem și noi aparatura să putem face și aici. Acum există internet, lumea se informează înainte și știe care este nivelul și nu prea mai acceptă nimeni operațiile clasice“, a explicat dr. Sorin Scurtu.
Primarul orașului spune că știa că era nevoie de acest aparat, dar din caza fondurilor limitate nu a putut să îl achiziționeze.
„Aveam de gând să achiziționăm acest aparat din fondul consiliului local, numai că de fiecare dată
ne-am lovit de lipsa fondurilor. Dr. Scurtu, de când a ajuns la Filiași, a cerut în permanență să îi aduc un asemenea aparat. Astăzi, cu ajutorul domnului doctor Irinel Popescu, avem laparoscopul“, a spus Nicolae Stăncioi.

„Sunt dispus să ajut la pregătirea colegilor de aici“

Acad. prof. dr. Irinel Popescu s-a născut la Filiași, iar în prezent conduce Clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din București. Celebrul chirurg consideră că omul sfințește locul și spune că acolo unde sunt oameni pregătiți să facă lucruri deosebite se poate schimba ceva. De asemenea, i-a asigurat pe medicii Spitalului din Filiași de faptul că îi poate ajuta în continuare să se pregătească pentru astfel de operații. „Sunt dispus să ajut la pregătirea colegilor de aici dacă vor să vină la Fundeni să învețe ceva mai mult. Pot să ajut și la pregătirea pe alte paliere de chirurgie deschisă, mai ales chirurgie oncologică. Pot să vin aici și să țin cursuri sau prelegeri pe probleme care îi interesează pe medici. Dacă încrederea pacienților crește și vor fi cât mai multe rezultate, atunci vor veni mai mulți oameni. Odată cu apariția chirurgiei laparoscopice, o mare parte dintre intervenții se fac prin această metodă și secțiile de chirurgie încearcă să se doteze toate cu aparatură specifică. Bolnava operată știa că are nevoie de intervenție chirurgicală, dar a așteptat să poată fi operată laparoscopic pentru că știe că în secolul XXI nu se mai operează deschis“, a precizat Irinel Popescu.
Ieri, Cristian Turcu, reprezentantul firmei care a donat laparoscopul, a primit și titlul de cetățean de onoare al orașului Filiași, iar acad. prof. dr. Irinel Popescu a primit cheia orașului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS