6.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBruxelles: Întâlnire "a ultimei şanse" vizând realizarea unui acord privind evitarea falimentului Greciei

Bruxelles: Întâlnire „a ultimei şanse” vizând realizarea unui acord privind evitarea falimentului Greciei

Jean-Claude Juncker l-a invitat miercuri seară la o cină, la Bruxelles, la care a fost prezent si şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, prilej cu care se încerce găsirea unui compromis privind reformele ce sunt– de fapt- impuse guvernului Tsipras, în schimbul reluării finanţării şi al evitării astfel a falimentului Greciei. Concomitent, Angela Merkel şi François Hollande suntla manevră” pentru a obţine acordul pentru compromisul pe care Juncker l-ar putea obţine la întâlnirea cu Tsipras.

Ca întotdeauna la Bruxelles, relevă corespondenţii cotidianului „Les Echos”, numai la ceas de seară se încearcă ieşirea din momente de gravă criză în dezbaterea unei probleme europene dificile. În cazul de faţăgăsirea unui compromis care ducă la un acord vizând evitarea colapsului financiar al Greciei. Este, după cum se ştie, o chestiune ce trenează de o bună bucată de vreme, fără ca poziţiile creditorilor internaţionali pe de o parte şi cele ale guvernului grec condus de Alex Tsipras se apropie în puncte de program care, din principiu, nu sunt admise de guvernul elen, opus în continuare categoric oricăror politici ce readuc austeritatea. Mai ales în actuala situaţie în care , lipsiţi de finanţarea europeană, grecii au de plătit datorii uriaşe, ajunse la scadenţă în următoarele săptămâni. Miercuri seara, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene l-a invitat la o cină, la Bruxelles, pe premierul elen. Era o întâlnire „a ultimei şanse„. La cina respectivă s-a invitat şi preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe ai zonei euro), Jeroem Dijsselbloem. Nimeni nu se aştepta la ajungerea la un acord care permită Greciei obţinerea ajutorului financiar necesar pentru evitarea falimentului. Ceea ce s-a urmărit a fost întâlnirea respectivă permită o „apropiere decisivă” a punctelor lor de vedere.”Mai avem la dispoziţie 48 de ore, i-ar fi spus -potrivit relatărilor unui „diplomat european de înalt nivel” – Juncker lui Tsipras. Ideea este de a obţine, dacă nu un acord, cel puţin un semnal politic pozitiv înainte de finalizarea, până la sfârşitul săptămânii viitoare, a unui document tehnic care fie prezentat Eurogrupului”.

Tsipras – pus în faţa unui compromis conceput de Troika

Lucrurile, subliniază corespondenţiiLes Echos” , nu se anunţă totuşi simple. Troika (Comisia Europeană, FMI şi BCE), a ajuns marţi la un compromis propriu care urma fie prezentat guvernului Tsipras. Surse informate de la Berlin, citate de corespondentul în capitala germană a cotidianului „Les Echos”, au subliniat faptul formula respectivă de compromis a fost realizată la presiunile exercitate de mini-summitul ce a avut loc luni la Berlin cu participarea Angelei Merkel, a lui François Hollande, a lui Mario Draghi (BCE) şi a Christinei Lagarde (FMI). „Textul menţionează toate reformele pe care Troika le cere Greciei în schimbul ajutorului financiar, dar nu conţine nici un cuvânt referitor la o posibilă restructurare a datoriei sau la o extindere a planului de salvare a Greciei”. Deşi textul respectiv este, de fapt, un ultimatum dat Greciei,  Merkel şi Hollande au avut grijă miercuri, înaintea dineului la care urmă ia parte la invitaţia lui Juncker, -i telefoneze lui Tsipras pentru a-l convinge nu este vorba de un ultimatum şi sunt încă posibile negocieri”.

Tsipras a venit la Bruxelles cu proprii propuneri de compromis

Surse din Bruxelles au confirmat premierul elen a venit miercuri la Bruxelles cu propuneri proprii de compromis, diferite de cele ale creditorilor, dar care în unele puncte se apropie de poziţiile acestora. Este vorba de privatizări, de TVA sau de creditele neperformante ale băncilor. Greu de găsit o cale de compromis există însă în trei puncte importante: primul dosar se referă la excedentul bugetar primar. Troika propune acesta fie în 2015 de 1%, de 2% în 2016 şi de 3,5% pe termen mediu. Cifrele sunt mai mici decât pretenţiile iniţiale ale creditorilor, dar superioare celor propuse de guvernul Tsipras(0,8% şi 1,5%). Acest punct este foarte important, el impunând realizarea de economii considerabile, greu de realizat în actuala situaţie financiară a ţării. Al doilea dosar se referă la piaţă muncii. Alexis Tsipras insistă asupra necesităţii încheierii de contracte colective de muncă, punct cu care Troika nu este categoric de acord. În fine, în chestiunea pensiilor, textul propus de Troika este foarte sever, chiar mai dur decât o propunere a Comisiei Europene care este de acord se adopte măsuri care restabilească echilibrul financiar în sistemul de pensii.
Wolfgang Schauble – pesimist în privinţa găsirii unei soluţii
Obstacolele în calea unui compromis privind reluarea finanţării Greciei sunt încă multiple şi găsirea unei soluţii este încă departe, a declarat ministrul german de Finanţe Wolfgfang Schauble. În plus, relatează corespondentul la Berlin al cotidianului „Les Echos”, există parlamentari germani care îşi manifestă îngrijorarea Angela Merkel ar putea face concesii prea mari Atenei. Ceea ce, însă, nimic nu o poate opri pe dna Cancelar – care doreşte evite la apropiatul summit G7 dosarul Greciei monopolizeze ordinea de zi – se angajeze serios, alături de François Hollande, la găsirea unei soluţii , fie şi parţiale. Cei doi lideri europeni au evocat inclusiv posibilitatea , în funcţie de rezultatele întâlnirii de miercuri seară de la Bruxelles, organizeze o teleconferinţă cu Alexis Tsipras, menită determine totuşi o ieşire din criză greacă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS