-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPrima victorie în justiție: Mitropolia câștigă 317.000 de lei de la Colegiul „Elena Cuza“

Prima victorie în justiție: Mitropolia câștigă 317.000 de lei de la Colegiul „Elena Cuza“

Clădirea în care învață 700 de elevi ai Colegiului „Elena Cuza“ (Foto: Arhiva GdS)
Clădirea în care învață 700 de elevi ai Colegiului „Elena Cuza“ (Foto: Arhiva GdS)

Mitropolia Oltenia a câștigat prima bătălie cu Primăria Craiova și cu Colegiul „Elena Cuza“ în războiul pentru chiria clădirii în care învață circa 700 de elevi din clasele primare. Tribunalul Dolj a obligat Colegiul să achite Mitropoliei chiria restantă pe perioada iunie 2009 – iunie 2012 în valoare de 317.088 (circa 72.000 de euro). Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a precizat că, dacă decizia rămâne definitivă și irevocabilă, banii vor fi plătiți de municipalitate. Pe de altă parte, Colegiul „Elena Cuza“ a declanșat și el un război paralel în instanță împotriva Mitropoliei în încercarea de a anula titlul de proprietate prin care Mitropolia, prin Parohia „Sfântul Ilie“, a devenit proprietarul clădirii și terenului unde învață copiii.

Primăria și Mitropolia par să se înțeleagă de minune cu ocazia evenimentelor oficiale, dar, în subteran, se duce un război dur care i-a avut ca inițiatori pe reprezentanții Mitropoliei. Motivul disputei îl constituie terenul și clădirea de pe strada Mihai Viteazul numărul 2, acolo unde învață mare parte dintre elevii Colegiului „Elena Cuza“.
Ostilitățile au început în 2012, atunci când Mitropolia Oltenia, prin intermediul Parohiei „Sfântul Ilie“, a dat în judecată Colegiul pe motiv că nu le plătise chiria pentru folosirea clădirii și a terenului. În total era vorba despre 600.000 de lei. Parohia a uzat de dreptul său de proprietar obținut în 2007 prin retrocedarea celor două bunuri imobile cu ajutorul noncombatului conducerii primăriei de la acea vreme.
Prin decizia nr. 1.481 din 10 octombrie 2007, Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut unor culte religioase din România, aflată în subordinea guvernului, a retrocedat imobilul din Craiova, strada Mihai Viteazul, nr. 2, către Parohia Ortodoxă „Sfântul Ilie“ din Craiova. Primăria a decis atunci tardiv să atace decizia de retrocedare, astfel că terenul și clădirea au rămas ale Parohiei. Primăria nu a predat însă niciodată pe bază de proces-verbal cele două bunuri imobile, iar copiii au continuat să învețe fără probleme.

Mitropolia atacă, Colegiul contraatacă

După începerea procesului în 2012, primarul Olguța Vasilescu și Mitropolia Oltenia au încercat să găsească o cale de mijloc. Fericiților părinți le-au fost prezentate mai multe imobile, dar nu au spus nici da, nici ba. Nici la proces nu au renunțat, însă. El și-a continuat drumul în instanță, iar câștig de cauză la judecătorie a avut colegiul. Printr-o sentință din februarie 2013, judecătoria a respins cererea Mitropoliei. Sentința a fost cu recurs, iar Mitropolia a mers mai departe la Tribunalul Dolj, unde magistrații au întors rezultatul în aprilie 2015. Între cele două procese, Mitropolia a testat rezistența la stres a conducerii Colegiului „Elena Cuza“ și a primăriei și a trimis un executor judecătoresc, Stelian Pușcă din Strehaia, județul Mehedinți, care i-a somat pe 9 octombrie 2014 să predea imobilul și să-i achite un onorariu de 5.520 de lei. Ca răspuns, Colegiul și Primăria au cerut în instanță anularea executării, proces care se judecă și acum, și totodată suspendarea ei, lucru pe care l-au și obținut în octombrie 2014 la Judecătoria Craiova. Cea mai grea lovitură pe care a încercat-o Colegiul a fost însă declanșarea unui alt proces prin care a solicitat anularea deciziei comisiei de retrocedare prin care Parohia „Sfântul Ilie“ a devenit proprietară pe imobilul din strada Mihai Viteazul. Procesul nu a început încă, deoarece Colegiul nu știe dacă Parohia mai are sau nu personalitate juridică. Războiul reciproc declan­șat pe mai multe planuri a avut un prim deznodământ la Tribunalul Dolj. Magistrații au decis în aprilie 2015 că Mitropolia, prin Parohie, trebuie să primească de la Colegiu 317.088 de lei, jumătate din cât solicitase Biserica. Decizia a nemulțumit ambele părți care au declarat recurs.
Primarul Olguța Vasilescu a precizat pentru GdS că, dacă decizia va rămâne irevocabilă, primăria va plăti banii în locul Colegiului. La rândul lor, reprezentanții Mitropoliei Oltenia au declarat că ei doresc doar să renoveze clădirea în discuție cu ajutorul acestor bani, apoi o vor reda circuitului educațional. Nu se știe însă dacă celui general, ca în prezent, sau doar celui teologic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS