Un tânăr din Marea Britanie susţine că este blocat de opt ani într-un fel de buclă temporală, care îl face să experimenteze în permanenţă senzaţia de déjà vu, aflăm dintr-un articol publicat pe site-ul sciencealert.com.
Comunitatea medicală şi ştiinţifică din Marea Britanie este uimită de acest caz, care a fost amintit de un raport publicat într-o revistă de specialitate. Britanicul, în vârstă de 23 de ani, le-a spus doctorilor pe care i-a consultat că este prins într-o buclă temporală, în care are sentimentul că retrăieşte la nesfârşit trecutul, secundă cu secundă. Tânărul se plânge că micile plăceri ale vieţii i-au fost furate: nu se mai poate uita la televizor, nu poate asculta radioul şi nici nu poate citi nimic – fie cărţi, fie reviste – pentru că are impresia că ceea ce află din aceste surse vine, de fapt, din amintirile sale, ceea ce îi provoacă o suferinţă mintală de nedescris.
Pacientul are în istoricul medical al familiei cazuri de anxietate şi tulburări obsesiv-compulsive şi spune că a început să trăiască senzaţiile persistente de déjà vu în anul 2007, după ce a consumat droguri în primul an de facultate. El susţine că, deşi unele episoade durează doar câteva minute, altele îl chinuiesc mult mai mult timp. În plus, în afară de această senzaţie de trai într-o buclă temporală, faptul că are impresia că tot ce aude sau vede este extras cumva din memoria lui nu face decât să îi agraveze starea de anxietate. „În cazul acestui pacient nu este vorba doar de sentimentele ciudate de familiaritate care sunt asociate fenomenului déjà vu. Pacientul s-a plâns că anumite situaţii cunoscute nu i se par doar cunoscute, ci are senzaţia că el este creatorul acestor experienţe“, au scris autorii raportului care a fost publicat la sfârşitul anului trecut.
Simptomele speciale ale acestui pacient i-au determinat pe medici să creadă că primul „episod“ de déjà vu a fost declanşat de anxietate, acest fenomen fiind denumit „déjà vu psihogenic“. De aceea, oamenii de ştiinţă au explicat că vor continua să analizeze şi să cerceteze, pentru a afla dacă există vreo legătură între anxietate şi alte tulburări psihologice şi fenomenul de déjà vu.
Ce înseamnă déjà vu?
Fenomenul déjà vu este relativ răspândit în lume, însă pentru cei mai mulţi dintre cei care îl experimentează, senzaţia că au mai trecut la un moment dat printr-o anumită situaţie sau au mai asistat la un anumit dialog este de scurtă durată şi nu reprezintă nici un motiv de nelinişte. Singura categorie de oameni despre care se ştie că experimentează mai intens fenomenul de déjà vu sunt persoanele care prezintă epilepsie la nivelul lobului temporal, care au activitate neurală anormală în această zonă cerebrală. Problema cu britanicul de 23 de ani este că toate tomografiile realizate în spitale sunt normale, nu există semne de vătămări, atacuri de epilepsie, probleme semnificative în regiunea cerebrală care controlează memoria sau alte probleme neurologice, de aceea cazul acestui pacient este cu atât mai neobişnuit şi inexplicabil.
În ciuda unor studii intensive şi de lungă durată, cercetătorii în domeniul medical tot nu au reuşit să înţeleagă complet ce este fenomenul déjà vu şi nici ce anume îl provoacă. Ipoteza generală este aceea că este vorba despre rezultatul unei „erori“ neurologice temporare, apărută în procesarea informaţiei primite. Din cauza acestei erori, persoana afectată are impresia că a mai trăit o anume situaţie. Există însă şi studii care sugerează faptul că déjà vu-ul este mai des întâlnit în cazul persoanelor creative, însă până acum oamenii de ştiinţă nu au reuşit să găsească o asociere între această experienţă şi afecţiuni psihologice.
Pe de altă parte, fizicianul și futurologul american de origine japoneză Michio Kaku este de părere că fenomenul déjà vu este cât se poate de real şi reprezintă un simptom sau un semn al unei „călătorii“ între universuri paralele.