Primarul comunei gorjene Bâlteni, Gheorghe Păsărin (foto), şi viceprimarul Dumitru Oprea, alături de oamenii de afaceri Luminiţa şi Ştefan Geamănu, precum şi de Sergiu Bogdan Oarfă, au primit ieri mandat de arestare la domiciliu pentru 30 de zile de la magistrații Tribunalului Dolj. Cei cinci au fost inițial reţinuţi marţi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova într-un dosar de evaziune fiscală, falsuri, abuz în serviciu şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, primarul Gheorghe Păsărin este acuzat de comiterea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Procurorii au stabilit că, în perioada 29.08.2013 – 22.11.2013, în calitate de primar al comunei Bâlteni şi ordonator principal de credite, a semnat şi aprobat un referat de necesitate şi o factură, prin care a atestat în mod nereal faptul că Primăria Bâlteni a achiziţionat de la SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL cantitatea de 1.800 de tone nisip şi transportul aferent, dispunând totodată plata necuvenită către societate în sumă de 82.584 de lei. Banii obţinuţi în acest mod au fost introduşi în circuitul legal, astfel cu suma virată SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL fiind achitate obligaţii legale ale societăţii.
Vicele Oprea, în acelaşi circuit
Viceprimarul Dumitru Oprea este acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. În ziua de 29.08.2013, în calitate de viceprimar al comunei Bâlteni, a întocmit un referat de necesitate prin care solicita achiziţionarea de către Primăria Bâlteni a unei cantităţi de 1.800 de tone de nisip, „cu scopul de a introduce în circuitul economic fictiv SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL, în vederea obţinerii unui folos material necuvenit, ca urmare a semnării şi aprobării de către Păsărin Gheorghe a referatului de necesitate nr. 10977/29.08.2013, a comenzii nr. 11551/10.09.2013, a facturii fiscale nr. 333/22.09.201.3, a anexelor nr. 4, 6 şi 8 din 12.11.2013, a ordonanţării de plată şi a ordinului de plată nr. 821 din 22.11.2013. SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL, fiind societate pe care o administrase şi pe care o controla la 29.08.2013 cu toate că la 12. 07.2012 soţia sa, Oprea Cristina Tatiana, devine noul administrator, iar de la data de 19.04.2013, societatea este preluată de Geamănu Luminiţa şi ulterior (23.10.2013) de Şerban Constantin (persoane interpuse)“, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului Curţii de Apel Craiova.
Acuzaţii şi pentru oamenii de afaceri
Luminiţa Geamănu, în calitate de administrator, şi Ştefan Geamănu, în calitate de reprezentant al TRUST TLH CONSTRUCT SRL, în ziua de 22.09.2013 au emis şi semnat o factură, prin care au atestat în mod nereal că au livrat Primăriei Bâlteni cantitatea de 1.800 de tone de nisip şi transportul aferent, în valoare de 82.584 de lei. Potrivit anchetatorilor, în aceeaşi calitate, cei doi, în luna septembrie 2013, au emis şi semnat 11 facturi fiscale, ce nu reprezintă operaţiuni reale în valoare de 214.554 de lei, pentru servicii aferente lucrărilor de execuţie a unei staţii de epurare a apelor uzate din oraşul Rovinari. Facturile au fost înregistrate în contabilitatea SC PANMACONS SRL, producându-se în acest mod un prejudiciu bugetului de stat de 69.211 lei, dintre care 27.684 de lei impozit pe profit şi 41.527 de lei TVA. Bogdan Sergiu Oarfă este acuzat de evaziune fiscală. Inculpatul, în calitate de administrator statutar al SC PANMACONS SRL, a înregistrat în contabilitatea societăţii 11 facturi fiscale emise de SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL ce nu reprezentau operaţiuni reale. Scopul înregistrării facturilor a fost de a diminua obligaţiile datorate bugetului de stat, cauzând un prejudiciu de 69.211 lei. La instrumentarea dosarului, procurorii au colaborat cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj şi au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
Primăria e condusă de secretar
Primăria Bâlteni a rămas în responsabilitatea secretarului, după reținerea primarului și a viceprimarului. Situația respectivă este o premieră în județ, Prefectura Gorj urmând să ia o decizie în ceea ce privește instituția din localitatea amintită, în funcție de soluția dată în cazul celor doi. Potrivit subprefectului Sorin Arjoca, Primăria Bâlteni a rămas acum în responsabilitatea secretarului, iar în cazul în care primarul și viceprimarul vor fi condamnați, în comuna Bâlteni ar putea avea loc inclusiv alegeri anticipate. „Aşteptăm să vedem ce se întâmplă, dacă îi arestează sau nu. Este un secretar acolo care acum asigură legalitatea şi funcţionarea instituţiei. În funcţie de ce se întâmplă poate fi desemnat la conducere unul dintre consilierii locali“, a spus prefectul.