-0.5 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportPovestea de succes a handbaliștilor din Băilești

Povestea de succes a handbaliștilor din Băilești

Handbaliştii de la Progresul Băileşti au avut ambiţia să ia medalie şi au reuşit să iasă vicecampioni naţionali
Handbaliştii de la Progresul Băileşti au avut ambiţia să ia medalie şi au reuşit să iasă vicecampioni naţionali

Echipa masculină de handbal CSM Progresul Băilești a fost singura formație din Oltenia care s-a calificat la turneul final al Campionatului Național al juniorilor 3. A fost un sezon de excepție pentru doljeni. În 33 de meciuri au avut 31 de victorii și doar două înfrângeri, ambele în fața puternicei echipe CSM București, care a devenit campioană. Vă prezentăm mai jos o poveste de succes. O antrenoare ambițioasă, un grup de jucători valoroși și uniți, un director de club și autorități locale care au ajutat sportivii să devină vicecampioni naționali.

Orașul doljean Băilești a dat, de-a lungul timpului, mulți sportivi valoroși, fie că a fost vorba de fotbaliști sau handbaliști. La începutul acestei luni, echipa masculină de juniori 3 de la CSM Progresul Băilești a uimit pe toată lumea, după ce a devenit vicecampioană națională, în cadrul turneului final desfășurat la Turda. Conduși de antrenoarea Ioana Lupu, handbaliștii doljeni, singurii reprezentanți ai Olteniei la turneul final, și-au arătat valoarea și s-au întors acasă cu medaliile de argint la gât. Sezonul a fost unul aproape perfect pentru băieții de la CSM Progresul. În cele 33 de meciuri, aceștia au obținut 31 de succese și au suferit doar două înfrângeri, ambele la turneul final, în fața aceleiași echipe, CSM București, o formație puternică.
În spatele acestei performanțe stă multă muncă. Invitați la emisiunea „Repriza de Sud“ de la Alege TV, antrenoarea Ioana Lupu și directorul clubului, Florin Duinea, au povestit cum a luat naștere echipa, care a fost parcursul ei și care sunt planurile de viitor.
Handbaliștii medaliați cu argint la Turda sunt aceiași care în urmă cu doi ani cucereau bronzul, tot la Turda, dar la juniori 4.
Povestea echipei dublă medaliată a început acum șase ani, din dorința antrenoarei Lupu. „Am mers prin școli să fac selecție la copiii de clasele III-IV. Ușor-ușor, le-am îndrumat pașii spre sala de sport. Erau mici, dar ambiția și dragostea pentru sport i-au mobilizat și a venit fiecare cu câte un frățior sau un verișor. La un moment dat, nu mai aveam unde să-i bag în sală, așa de mulți erau“, a povestit Ioana Lupu. Înainte, aceasta lucrase cu fete, care au plecat spre cluburi mari. De data aceasta, a decis să-și îndrepte privirea spre băieți, pentru că fete nu prea mai găsea. „Înainte am avut grupa de fete, care au plecat mai departe. Era Georgiana Ciuciulete, de la Zalău, Mihaela Dișa, care a plecat spre Oltchim, surorile mai mici ale Anișoarei Durac și alte fete. Am văzut că din urmă nu mai vin altele și trebuia să acopăr acest gol. De aceea mi-am îndreptat privirea spre băieți. Am avut tact cu ei, pentru că erau mici și trebuia să îi atragi, să simtă că îi iubești, să iubească ceea ce fac“, a continuat antrenoarea.

Jucătorii și antrenoarea stabilesc obiectivele

După ce a trecut perioada de inițiere, Ioana Lupu a avut o discuție cu părinții și le-a explicat că vrea să ducă copiii în competiții și să încerce să facă performanță. Răspunsul a fost pozitiv, iar dorințele antrenoarei au coincis cu cele ale sportivilor: „Nu mi-a fost ușor, pentru că nu am avut vacanțe, a fost o muncă asiduă și o ambiție a mea. Jucătorii îmi promiseseră că mă vor ajuta să facem performanță, iar acest lucru mi-a dat aripi, dar și lor. Niciodată nu mi s-a impus un obiectiv de la club. Eu cu copiii mi-l impun. I-am întrebat: «Cum vreți voi să desfășurăm activitatea în sezonul 2014-2015? Să mergem mai departe sau să rămânem ultimii?». Ei au zis: «Cum să rămânem ultimii la valoarea de-o avem?!». Atunci le-am spus: «Dăm drumul la muncă și voi îmi veți demonstra prin rezultate». Sincer, nu mă așteptam să ajungă pe locul doi, dar ambiția oltenească i-a făcut să urce așa sus. De mine nu a mai depins nimic apoi. Le-am dat niște sfaturi de pe margine să le fie de folos la ambele turnee semifinale, iar la turneul final nu mă mai auzeau de vacarmul din sală. Dar faptul că ei și-au făcut foarte bine temele individual și-a spus cuvântul“, a continuat antrenoarea de la CSM Progresul Băilești.

De patru ani adună informații despre adversari

Ioana Lupu a dezvăluit că încă de acum patru ani a început să-și noteze informații despre adversari, care ulterior au ajutat-o mult. De mare ajutor i-au fost și sfaturile profesorului craiovean Alexandru Teuțan: „La turneul de minihandbal din 2011, de la Suceava, era primul an de competiție pentru noi. De atunci mi-am trecut pe agendă toate datele despre adversari. Acum, înainte de joc, îi adunam pe copii în sală, luam foi și le făceam schemele de joc. După ce termin predarea, le spun să îmi comenteze și mie ce au înțeles. Pentru că poți să privești, dar să nu înțelegi interpretarea acestor scheme de joc. Eu am un mentor, pe profesorul Alexandru Teuțan. Când nu înțeleg ceva, îl sun la orice oră. La turneul final l-am luat și pe Goguță Gavrilă cu mine. Are băiatul la echipă și este un om deosebit, care m-a ajutat. A vorbit ca de la bărbat la bărbat cu băieții“.

Mingile medicinale, secretul din cantonament

O altă rețetă a succesului o reprezintă pregătirea fizică făcută în cantonamentele montane. Trei antrenamente grele pe zi, dar sportivii nu strâmbă din nas. „Am o echipă foarte bine pregătită, din toate punctele de vedere: tehnic, tactic, fizic, individualizare tehnică, condiție fizică. Când plec în cantonament, mă axez pe această condiție fizică. Iau cu mine și mingile medicinale, care sunt cel mai mare secret. Facem trei antrenamente pe zi. La 5.30 e trezirea, la 6 alergarea, apoi, la 7.30, fac un duș și merg la masă. Apoi, relaxare până la 12. Înainte de masă aveau sprinturi pe scări. Seara, antrenament combinat: condiție fizică, pase cu mingi medicinale, o lungime de 1.200 m, dus-întors, pase cu mingi medicinale, flotări, genuflexiuni. Cinci serii de genul acesta. Nu au zis niciodată că nu mai pot. Să faci șase zile astfel de antrenamente, nu știu cam câți copii reușesc“, a mai spus Ioana Lupu.

„Niciodată nu mi-au dat emoții“

Jucătorii din Băilești alcătuiesc un grup puternic. Antrenoarea a spus că la nici un meci nu i-au dat emoții: „Nu am niciodată emoții pentru ei pentru că în momentul în care intră în sală îi văd cu zâmbetul pe buze, relaxați, nu crispați. Sunt colegi și prieteni de atâția ani. Nu știu să se certe. Se mobilizează, mai ales cu o echipă puternică“.
Din echipă fac parte și patru jucători din Craiova, care fac naveta în weekend-uri ca să vină la antrenamente. „A fost dorința lor. Părinții ne-au căutat. Sunt elevi în Craiova, în weekend vin la Băilești. Avem șapte-opt locuri de cazare la sală, mai vin cu mâncare de acasă. Se distrează cu copiii din Băilești, mai dorm pe la ei. S-au creat prietenii chiar și între părinți“, a spus directorul CSM Progresul Băilești, Florin Duinea.
Clubul este finanțat de consiliul local, iar autoritățile sprijină cu tot ce este nevoie. Acum, după medalia de argint, sportivii vor primi o vacanță la mare, din partea consiliului local, și un cantonament la munte, din partea clubului. „Avem tot ce ne trebuie pentru nivelul acesta: sală oricând la dispoziție, echipament, mingi. Suntem bugetari, nu putem da prime, dar dacă cerem la consiliul local bani pentru un cantonament, ne dă. Nu ne plângem”, a completat Duinea.

Vor să dea jucători la Craiova

Din toamnă, vicecampionii de la juniori 3 vor juca la juniori 2. Pe viitor, antrenoarea Ioana Lupu și Florin Duinea și-ar dori o echipă de Divizia A în Băilești sau să dea jucători la Craiova, la o echipă care să evolueze în Liga Națională. „Voi fi mândră când vor ajunge la Liga Națională. Îmi dau seama că am și eu calitate bună ca antrenor și că mi-am pus amprenta asupra lor. Sper ca trei-patru să ajungă la echipe din Ligă. M-aș bucura ca băieţii cei mai buni de la Băilești să vină la Craiova. De ce să-i duc să reprezinte alte județe și să nu se clădească aici o echipă în Liga Națională?“, a încheiat antrenoarea.
Jucătorii au luat o mică pauză de la antrenament pentru că majoritatea se pregătesc de un examen important pentru ei, fiind elevi în clasa a opta. Lotul echipei doljene cuprinde jucătorii: Florin Coadălată, Cătălin Corlăţeanu Oprişescu, Cristian Bivolan, Andrei Mitu, Daniel Neacşu, Ştefan Coconoiu, Andrei Firţulescu, Mihai Boboc, Denis Gavrilă, Vlad Gruia, Petruţ Vulturu, Eduard Papici şi Ianis Croitoru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS