Sute de craioveni stau de aproape patru luni fără apă caldă, pentru că nu-și plătesc datoriile către furnizorul de căldură și apă caldă al orașului, SC Termo Craiova SRL. Alți proprietari și-au montat fie boiler, fie încălzitoare instant de apă, fără să mai plătească restanțele.
Din luna martie a acestui an, sute de craioveni nu mai au apă caldă. Din cauza datoriilor, furnizorul de apă caldă și căldură al orașului le-a sistat furnizarea apei calde, în speranța că își va recupera datoriile. Sunt în această situație Asociația de Locatari nr. 24 Craiovița Nouă și Asociația de Proprietari nr. 14 Romanescu, dar și blocul P4, scara 3, din cadrul Asociației 2 Spania, blocurile I 18 și I 28 din Asociația numărul 8 și blocul V1 din Asociația numărul 11, din cartierul 1 Mai și blocul M39, scara 1 din Asociația 3 Sărari.
„Am sistat furnizarea apei calde în mai multe blocuri din Craiova, iar în Asociațiile 24 Craiovița și 14 Romanescu, apa este sistată la toate blocurile. Am efectuat aceste opriri încă din luna martie din cauza restanțelor foarte mari. Unii proprietari și-au plătit datoriile și am reluat furnizarea apei, alții nu au plătit nici după aproape patru luni“, a spus Florin Lungu, directorul tehnic al SC Termo Craiova SRL.
Fiecare se descurcă așa cum poate
Nici temperaturile ridicate din ultima perioadă și nici faptul că își încălzesc apă pe aragaz nu i-au determinat pe unii dintre ei să-și stingă datoriile de zeci de mii de lei. Mai mult, au ales să plece de acasă sau să-și monteze boilere sau încălzitoare instant.
„Avem oprită apa caldă în blocul P4, scara 3, dar oamenii nu plătesc, nu comentează. O scară de opt apartamente are o datorie de 50.000 de lei. Unii au preferat să plece de acasă, locuiesc la țară și tot nu plătesc“, a spus Ioana Tudor, administratoarea Asociației nr. 2 Spania.
Alți craioveni din blocurile în care SC Termo a sistat furnizarea apei calde nici datoria nu o plătesc, dar nici lipsă de apă caldă nu duc. Măsura luată de Termo a fost binevenită pentru ei, căci și-au montat boilere sau încălzitoare instant și așa nu mai aşteaptă zeci de minute să vină apă caldă la robinet.
„Nu avem apă caldă în bloc. Eu am pus boiler, pentru că apa se tot oprea că sunt datorii în bloc. Noi aveam și înainte probleme cu apa caldă, că venea foarte greu și așa am renunțat cu totul. Majoritatea și-au pus centrale, boilere, încălzitoare instant. Alții încălzesc la aragaz“, a spus Camelia Stanciu, proprietar în blocul V1.
Vecinii de la etajul trei au ales să monteze un încălzitor instant și în acest fel au apă caldă deși sunt debranșați de la apă caldă ca toți ceilalți locatari din bloc
„Nu este apă caldă în bloc pentru că nu s-au plătit datoriile. Cei de la Termo au venit și au debranșat. Fiecare se descurcă așa cum poate cu apa caldă. Eu mi-am pus un încălzitor instant, că și așa apa caldă venea la noi foarte greu. Oamenii și-au pus, după posibilități, centrală, boiler, încălzitor instant“, afirmă Crum Stoian, proprietar în blocul V1.
Supărați pe restanțieri, nici cei bun-platnici nu mai plătesc
În astfel de situații, când se sistează utilitățile, cei mai afectați sunt cei bun-platnici. Așa s-a întâmplat și în blocul M39 din Sărari. Aici, din cauza proprietarilor a două apartamente care nu-și plătesc restanțele, și ceilalți locatari au refuzat să mai plătească întreținerea. Acum, tot blocul nu are apă caldă, iar proprietarii au ajuns să încălzească apa pe aragaz.
„În bloc sunt doi proprietari care au datorii și din cauza lor nici ceilalți proprietari nu mai vor să plătească. Un singur apartament are în jur de 30.000 de lei datorii. Oamenii au venit la asociație și ne-au sărit nouă în cap. După ce s-a sistat furnizarea apei calde, oamenii și-au mai pus centrale, alții stau așa, dar nici de plătit nu plătesc. Am vorbit și cu cei de la Termo și mi-au spus că trebuie să plătim, altfel nu beneficiem de apă“, a explicat Marcel Cumpănașu, președintele Asociației nr. 3 Sărari-Siloz.