3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTot mai mulți copii se nasc cu probleme grave de sănătate

Tot mai mulți copii se nasc cu probleme grave de sănătate

Copiii care au malformații cardiace sunt trimiși la Târgu Mureș sau în străinătate pentru operație (Foto: Claudiu Tudor)
Copiii care au malformații cardiace sunt trimiși la Târgu Mureș sau în străinătate pentru operație (Foto: Claudiu Tudor)

În Oltenia, sunt tot mai mulți copii care se nasc cu probleme grave de sănătate. Numai în ultimul an, șase copii s-au născut cu malformații cardiace și au avut nevoie de intervenții chirurgicale. În Dolj, rata mortalități infantile în 2015 este de 7,5%, iar România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană.

În Compartimentul de Terapie Intensivă a Clinicii de Neonatologie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova ajung tot mai mulți copii cu probleme grave de sănătate. Cei care au nevoie de diferite intervenții chirurgicale sunt trimiși către Spitalul Județean de Urgență din oraș. „Copiii care ajung în Terapie Intensivă în clinica noastră sunt destul de mulți. Cazurile care necesită chirurgie generală le transportăm imediat după ce
le-am diagnosticat la unitate de nivel trei, unde există chirurgie infantilă, la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Dacă este nevoie de chirurgie cardiovasculară, procedura este destul de complicată. Noi trebuie să diagnosticăm, să stabilizăm copilul și să îl menținem într-o stare de sănătate bună până când se eliberează un loc în centrele mari, fie la Târgu Mureș, fie la București, de unde se trimit în afara țării“, explică dr. Mirela Siminel, șefa Clinicii de Neonatologie a Spitalului „Filantropia“.
Medicii spun că în ceea ce îi privește pe copiii care se nasc cu malformații cardiace, de vină ar putea fi materialul genetic, dar pot exista și alte cauze. În prevenirea acestor cazuri, foarte important este primul trimestru de sarcină. „Fiecare caz are un istoric. La unii își spune cuvântul partea genetică. Sunt însă și cazuri în care nu există un motiv deosebit, dar probabil s-a întâmplat ceva în primul trimestru de sarcină“, adaugă dr. Siminel.
În Oltenia, micuții care au malformații cardiace și au nevoie de intervenții chirurgicale nu pot fi operați. Pentru asta ar trebui să existe un Institut bine dotat, dar și o echipă de medici și de asistenți pregătiți să efectueze intervențiile chirurgicale. La București s-a creat un astfel de Institut, dar nu funcționează din lipsă de personal. Foarte puțini rezidenți aleg această specializare grea și cei care o fac pleacă în străinătate.

Cazuri multe pentru singurul centru de chirurgie cardiovasculară pentru nou-născuți din țară

Transportul nou-născuților cu malformații cardiace la Târgu Mureș este gratuit, însă aici nu sunt locuri disponibile de cele mai multe ori. „Este bine pus la punct sistemul de transport al bebelușilor. Singura problemă o constituie acceptul pe care trebuie să îl dea unitatea primitoare, în funcție de locurile disponibile. Uneori sunt prea multe cazuri pentru singurul centru de chirurgie cardiovasculară pentru nou-născuți de la Târgu Mureș“, completează dr. Mirela Siminel.
Dacă nu se poate rezolva problema la institutul din centrul țării, copiii sunt trimiși spre Milano sau în Germania. Pentru cei care merg în străinătate se decontează intervenția chirurgicală și se asigură și cazarea părinților. Drumul nu este însă decontat de autorități.

„Sunt secții unde nu se folosește aparatura“

La fiecare cinci ore, în România, un copil mai mic de un an moare. Mortalitatea infantilă ne menține pe primul loc în UE. O parte din decese pot fi prevenite prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu aparatură performantă. „Printr-un program de reabilitare, cu mulți ani în urmă toate secțiile de neonatologie au fost dotate. Important este să se și folosească aparatura care s-a primit. Sunt secții din alte județe unde aceasta nu se folosește sau în altele mai este nevoie de aparatură. Nouă ne-ar mai trebui mese radiante, avem unele destul de vechi. Și aparatura performantă, și personalul de care este nevoie ar ajuta la scăderea ratei mortalității infantile“, precizează șefa Clinicii de Neonatologie.

„Dacă ar exista un psiholog la nivelul clinicii ar fi extraordinar“

În Clinica de Neonatologie, de multe ori, după câteva ore de fericire părinții află că bebelușul lor este bolnav. Este momentul în care ar trebui să intervină un psiholog.  „Dacă ar exista un psiholog la nivelul clinicii ar fi extraordinar. Există un psiholog al spitalului care intervine mai mult pentru consilierea mamelor. Ar fi bine să avem unul pentru clinică. De multe ori, noi, medicii, lucrăm sub tensiune. Recent, membrii unei familii și-au luat scaune de acasă și s-au așezat lângă ușa de la nou-născuți, iar tatăl și mama erau din zece în zece minute lângă noi. Îți trebuie diplomație să poți comunica starea reală a copilului“, povestește șefa Clinicii de Neonatologie a Spitalului „Filantropia”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS