-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCiobănescul Carpatin şi Mioritic, rase omologate internaţional

Ciobănescul Carpatin şi Mioritic, rase omologate internaţional

După zece ani, România are pentru prima dată două rase de câini omologate la nivel internaţional. Este vorba de Ciobănescul Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic. Şi la Craiova există crescători de campioni din rasa Ciobănesc Mioritic, iar printre ei este și Simona Mirescu. Lor și Asociaţiei Chinologice din România li se datorează acest merit.

Simona Mirescu a mărturist că lupta pentru a face ca rasele Ciobănesc Românesc Carpatin şi Ciobănesc Românesc Mioritic să fie omologate la nivel internaţional nu a fost deloc uşoară.
„Este mai mult decât o mândrie naţională să creşti asemenea exemplare de ciobăneşti şi să reuşeşti să convingi în ani că au o valoare inestimabilă şi că sunt un brand de ţară. Este o rasă aparte, minunată. Sunt câini cu un temperament deosebit“, sunt frazele de început de discuţie pe care Simona Mirescu le-a rostit cu lacrimi în ochi. Lacrimi de bucurie, de satisfacţie, de împlinire. „E un lucru firesc să lăcrimezi când vorbeşti despre asemenea rase“, a mărturisit aceasta. Ungaria are șapte rase omologate, Germania are zece, Anglia – 20 de rase, iar noi abia am reuşit să omologăm primele două rase în evoluţia noastră.
„Cele două rase meritau să-şi aibă locul în panoplia chinologică internaţională. Asociaţia Chinologică din România a făcut efoturi foarte mari. Poate că unele s-au văzut, altele nu. Timp de zece ani, în competiţiile din România şi din afara ţării, crescători ca mine au dus şi au promovat această rasă. După atâta amar de vreme, Asociaţia Chinologică din România a reuşit la Milano să convingă şi să primească votul în unanimitate de recunoaştere a acestor două rase“, a mai precizat Simona Mirescu.

Campionii din Bănie

Simona Mirescu are 17 câini. „Cresc Chau-Chau şi Ciobănesc Mioritic. Am trei perechi de Chau-Chau, restul sunt din rasa Ciobănesc Mioritic. În fiecare zi avem programul nostru de joacă, de antrenament, de plimbări. Nu ieşim foarte des în oraş pentru că Ciobăneştii sunt mari şi lumea e reticentă, deşi sunt extraordinar de iubitori, de blânzi, cu un temperament extrem de echilibrat. Sunt câini de pază, dar sunt nişte câini spectaculoşi“, ne prezintă în câteva cuvinte familia sa, Simona Mirescu.
Creşte câini de aproape treizeci de ani, iar de peste zece ani Ciobănești Mioritici, şi pe aceştia din urmă „din mândrie naţională“. „Ciobăneştii au nevoie de atenţie, antrenament, mâncare bună. Trebuie să ai grijă să fie permanent sănătoşi pentru că, dacă nu ai un câine sănătos, nu ai nimic. De asemenea, trebuie să faci o selecţie atentă la montă pentru a da mai departe linii bune, produşi buni. Odată cu omologarea începem să înţelegem cât de important este să avem teste de displazie ca să avem din punct de vedere genetic o rasă sănătoasă. Este nouă şi noi trebuie să dăm exemplare bune, sănătoase. Europa trebuie să înţeleagă că noi nu suntem numai cei care omorâm câini, îi eutanasiem. Românii iubesc câinii!“, a precizat Simona Mirescu.
Grija, atenţia, dragostea, dăruirea au făcut ca Mioriticii Simonei Mirescu să fie astăzi campioni.
„Avem exemplare de elită, unamim recunoscute atât naţional, cât şi internaţional, şi tocmai pentru că aveam valoare chinologică la această rasă am luat decizia ca în anul omologării, ştiind că va fi la Milano atât Expoziţia Mondială, cât şi cea Universală, să mergem cu un pui de trei luni şi trei săptămâni, Gerula de Pont Euxin, care era la prima lui tentativă chinologică, şi cu o pereche de fraţi, Naris şi Nora. Ei sunt deja campioni juniori europeni, campioni de Cehia şi România“, a povestit Simona Mirescu.
Au fost zile de competiţie grele la Milano, dar încununate de succese. Micuţul Gerula a primt titlul de BOB Minor Baby World Winner. „Deschizătorul competiţiei mondiale a fost Gerula, care a primt titlul de BOB Minor Baby World Winner. Aşa ceva trăieşti poate o singură dată în viaţă. Naris ne-a completat bucuria când a câştigat al doilea Certificat de Aptitudini de Campion (CAC). Şi Nora la femele, la intermediar, a câştigat titlul de CAC. Au fost Class Winner şi au luat cel de-al doilea CAC. Pentru noi a fost o satisfacţie foarte mare, pentru că nu este uşor să devii campion din două competiţii. De regulă trebuie patru sau cinci ca să primeşti titlul de campion de ţară. Am fost prezenţi şi la ringul central atât la clasa Baby, cât şi la parada rasei româneşti, unde ne-au reprezentat cu mândrie. Au intrat în ring atât Ciobăneştii Româneşti Carpatini, cât şi cei Mioritici. Am făcut o defilare aplaudată la scenă deschisă. Fiind rasă nouă omologată, pentru toată lumea a fost un regal“, a precizat Simona Mirescu. Şi ca întotdeauna, atunci când este vorba de finalul unei competiţii importante, Simona Mirescu şi-a însoţit Ciobănescul în port tradiţional românesc. „E o datorie de onoare faţă de ţara mea ca întotdeauna într-o finală importantă să intru în costum popular, ca să pot să prezint rasa naţională aşa cum trebuie“, a mai precizat Simona Mirescu, stăpâna celor trei campioni din Bănie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS