Primăria Craiova pregătește modificări în regulamentul privind gospodărirea municipiului și stabilirea, constatarea și sancționarea faptelor care constituie contravenții. De la iarnă, cei care își curăță trotuarele trebuie să-și strângă zăpada și gheața în grămăjoare la marginea trotuarului, iar în caz contrar vor fi amendați. La fel se va întâmpla și cu cei care o aruncă pe carosabil. Amenzi pot primi și cei care dau foc la deșeuri în curți, dezmembrează vehicule pe domeniul public sau parchează pe pistele pentru bicicliști. Vehiculele cu tracțiune animală vor putea fi ridicate.
Dacă nu-ți strângi gheața și zăpada din fața imobilului în grămăjoare, la marginea trotuarului, fără a bloca accesul pietonilor, riști o amendă între 500 și 1.500 de lei, iar, dacă ești persoană juridică, ai putea scoate din buzunar între 1.000 și 2.500 de lei. Asta spun modificările din regulamentul de gospodărire a municipiului, care vor fi supuse votului consilierilor locali în ședința ordinară de pe 25 iunie. Conform proiectului de hotărâre, în ceea ce privește deszăpezirea trotuarelor din în fața imobilelor deținute cu orice titlu, „depozitarea se va face în grămezi amplasate la marginea trotuarului, fără a împiedica însă circulația pietonală“. Totodată, amendabile cu același cuantum sunt și „degajarea zăpezii sau a gheții pe partea carosabilă“.
Amenzi pentru dezmembrări de mașini și arderi de deșeuri
Alte schimbări care vor veni și de care trebuie să știe craiovenii sunt acelea că amendabilă devine și arderea deșeurilor vegetale, menajere sau de altă natură, precum și a oricăror bunuri sau materiale nu doar pe proprietatea publică, ci și pe „propritățile aparținând persoanelor fizice/juridice situate pe raza municipiului Craiova“. Această faptă ar urma să fie sancționată cu amenzi între 500 și 1.000 de lei, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Și dezmembrarea vehiculelor și ocuparea proprietății municipiului cu componentele acestora vor deveni contravenții și vor fi sancționate cu 500 – 1.000 de lei pentru persoane fizice și cu 700 – 1.500 de lei pentru persoanele juridice. Aceste amenzi vin mai ales în contextul situației de pe strada Râului, unde devenise un adevărat fenomen dezmembrarea diverselor mașini pe artera reabilitată din fonduri europene.
Liber la ridicarea de căruțe
Din regulamentul privind gospodărirea orașului nu vor lipsi nici reglementările și amenzile privind mașinile și vehiculele cu tracțiune animală. Căruțașii care intră sau se deplasează prin Craiova vor primi amendă între 500 și 1.000 de lei, iar dacă aceștia nu au asupra lor certificatul de înregistrare sau dacă vehiculul nu îndeplinește condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice (să fie înregistrat, să aibă plăcuțele de înregistrare, materiale reflectorizante, cel puțin o lumină albă sau galbenă pe condiții de vizibilitate redusă etc.), „polițiștii pot dispune și aplicarea măsurii tehnico-administrative de ridicare a vehiculelor“, se arată în proiect.
Este specificat faptul că animalele de tracțiune și încărcătura vor rămâne proprietarului, iar după ce vor fi ridicate, căruțele vor fi duse la RAT Craiova și pot fi luate înapoi de proprietari în același regim aplicat și autovehiculelor, prin plata taxei de 150 de lei.
Nu în ultimul rând, șoferii care vor staționa/parca pe pistele pentru bicicliști, dar și cei care vor parca pe trotuare delimitate în mod vizibil de partea carosabilă prin garduri, stâlpi sau popici de delimitare, vor fi sancționați cu amenzi între 500 și 1.000 de lei (persoanele fizice), respectiv 1.000 și 1.500 de lei (persoanele juridice).